Αρειος Πάγος: “Πιλοτική δίκη” για τον νόμο σχετικά με την ποινική ευθύνη τραπεζικών στελεχών

Οριστική – πιλοτική- λύση στο θέμα της διχογνωμίας που έχει προκύψει σε δικαστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου που καθορίζει με νέο τρόπο την διαδικασία δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών, αναζητεί τελικά ο Αρειος Πάγος προχωρώντας σε μια δίκη που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποιο θα αντιμετωπίζουν πλεον τις υποθέσεις τα δικαστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα δικάσει την υπόθεση στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου κατά βουλεύματος που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η αναίρεση αφορά τον νόμο 4637/19 βάση τους οποίου:

-Για τη δίωξη των τραπεζικών στελεχών απαιτείται έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα. Παύει δηλαδή την αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

-Το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Η προθεσμία

Η πρόβλεψη του νόμου όμως αφορούσε και το μεταβατικό στάδιο για τις εκκρεμείς υποθέσεις που ειχαν κινηθεί μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση στην επιεικέστερη διάταξη. Ορίστηκε προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλλουν μηνήσεις κατά στελεχών τους, αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υπόθεσεων αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε καθώς η τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Αντίθετες αποφάσεις

Κατά αυτού του βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη ασκήθηκε η αναίρεση, η οποία θα κρίνει το μείζονος σημασίας θέμα υπό μορφή πιλοτικής δίκης. ξεκαθαρίζοντας αν ο νόμος αυτός θα κριθεί η όχι συνταγματικός.

Άλλη υπόθεση με μεγάλο ενδιαφέρον που απασχόλησε ήταν αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου το δικαστήριο έπαυσε τη δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει και αυτή την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Πάντως τα δικαστικά συμβούλια Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδώσει αντίθετες αποφάσεις με τρία βουλεύματα να έχουν παύσει τη δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *