Από φέτος η φορολόγηση παροχών σε είδος

Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν φέτος θα ξεκινήσει η φορολόγηση των παροχών σε είδος εφόσον υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

Πρόκειται για παροχές που αφορούν σε δαπάνες μέσω εταιρικών πιστωτικών καρτών, χρήση εταιρικών αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων κ.α. όπως ορίζει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε ότι αφορά τις παροχές σε είδος του 2015 σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου διευκρινίζεται ότι δεν θα υποβληθούν σε μηνιαία παρακράτηση φόρου και ότι όπως και φέτος ο φόρος υπολογισθεί και θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «όσον αφορά στις παροχές σε είδος, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».

Στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ προβλέπεται ακόμη ότι:

– η μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος από το 2015 θα πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

– ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία, θα πρέπει να αποδίδεται ακόμα και αν οι δεδουλευμένες αποδοχές δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *