Απόφαση-βόμβα για οφειλές Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν την εντός των προθεσμιών που δίνει η κοινοτική νομοθεσία, δηλαδή 30 ή 60 ημέρες, εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποφάνθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζοντας την Ιταλία. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, που θα χρησιμεύσει και ως νομολογία, διότι διευκρινίζει και το εύρος της ισχύος της κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Την Ιταλία παρέπεμψε στο δικαστήριο η Κομισιόν, μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από επιχειρηματίες και ενώσεις επιχειρηματιών της χώρας για τις υπερβολικά μακρές προθεσμίες εντός των οποίων οι δημόσιες αρχές συστηματικώς εξοφλούν τα τιμολόγιά τους όσον αφορά εμπορικές συναλλαγές.

Με βάση τη νομοθεσία, η Ιταλία όφειλε να διασφαλίσει την τήρηση εκ μέρους των δημοσίων αρχών, στις εμπορικές συναλλαγές τους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, των προθεσμιών πληρωμής οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 30 ή τις 60 ημέρες. Στην προσφυγή η Επιτροπή διαπίστωνε ότι οι ιταλικές αρχές παρέλειψαν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική τήρηση των προθεσμιών των οφειλών που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 30 ή τις 60 ημερολογιακές ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *