Ανησυχητική αύξηση κόκκινων στεγαστικών δανείων στο 5μηνο

Επιδείνωση παρουσιάζουν  κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, καθώς «κοκκινίζουν» περισσότερα δάνεια απ’ όσα μπαίνουν σε ρύθμιση. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στις τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους μείωσης  του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αντιστρέφεται η τάση αποκλιμάκωσης που είχε διαμορφωθεί στα δύο τελευταία τρίμηνα του προηγουμένου έτους.  Πολλά στεγαστικά δάνεια κοκκίνισαν την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Το φαινόμενο είχε θεωρηθεί τότε συγκυριακό-παροδικό. Όμως η τάση δεν άλλαξε στη συνέχεια και η ΤτΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην τριμηνιαία έκθεση της, όπου επισήμαινε ως ανησυχητικό στοιχείο την αύξηση του αριθμού και του συνολικού ποσού των νέων κόκκινων ενυπόθηκων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, κατά το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαϊου «κοκκίνισαν» στεγαστικά δάνεια της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου τα μισά μπήκαν  πρώτη φορά σε καθυστέρηση. Τα άλλα μισά είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, αλλά οι δανειολήπτες σταμάτησαν φέτος να καταβάλλουν δόσεις – οι οποίες μάλιστα είναι μειωμένες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *