Ανεβαίνει στο Taxis ο ΕΝΦΙΑ

Η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα ηχήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα αναρτηθούν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet. Για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους, το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, με τον έξτρα φόρο να υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει με αγωνία να δει αν θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη η δοκιμαστική εκκαθάριση που έτρεξε τον Ιούνιο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και έβγαλε αμετάβλητο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι στα 3,2 δισ. ευρώ ώστε στο ταμείο να εισπραχθούν 2,650 δισ. ευρώ.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπερβαίνει ακόμα και τα 500 ευρώ.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών «ξέφυγαν» από το εύρος του κλιμακίου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ όπως για παράδειγμα στο πρώτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Η τιμή ζώνης, μετά τις αλλαγές έκανε άλμα 74,29% από τα 1.750 ευρώ στα 3.050 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων από 486,77 ευρώ πέρυσι , υπερδιπλασιάζεται φέτος φτάνοντας τα 995,17 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος είναι ένας από τους περίπου 50.000 φορολογούμενους στους οποίους ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος κατά περισσότερα από 200 ευρώ.

Στην επόμενη κατηγορία επιβαρύνσεων, πάνω από 160.000 φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό τους είναι φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι από 50 ευρώ και 200 ευρώ ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων με υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι ΕΝΦΙΑ ή για 737.709 φορολογούμενους η επιβάρυνση είναι έως 50 ευρώ.

Για σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενος, εάν δεν υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ολόιδιο με το περυσινό ενώ για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων (κυρίως εξαιτίας της αύξησης του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ) προβλέπονται μειωμένες επιβαρύνσεις της τάξεως των 50 ευρώ.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ έχουν φόντο τις αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οριακές παρεμβάσεις στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και την αύξηση του αφορολόγητου στον συμπληρωματικό φόρο. Από το 2019, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο πακέτο παροχών της κυβέρνησης μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενώ κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέφθηκαν δύο ακόμα στάδια αυξήσεων στις αντικειμενικές προκειμένου να εξισωθούν πλήρως με τις αγοραίες το 2020.

Με τις παρεμβάσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν τον Ιούνιο σε σύνολο 10.216 ζωνών οι αντικειμενικές αξίες:

– μειώθηκαν σε 2.122 περιοχές

– παρέμειναν σταθερές σε 4.302 και

– αυξήθηκαν σε 3.792 ή στο 37,11% της επικράτειας

Ωστόσο, η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν οδηγεί απαραίτητα και στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών ζώνης είναι εντός των ορίων των υφιστάμενων κλιμακίων με αποτέλεσμα να μην μεταβάλλεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα έγιναν μικρές παρεμβάσεις στα κλιμάκια ώστε να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις. Το ανώτατο όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *