Αναστολή κατασχέσεων σε ανέργους και νέα προγράμματα

Πρόγραμμα αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών και ρύθμισης για την καθυστέρηση πληρωμής δανείων επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Νέα μέτρα για 300.000 ανέργους.

Διαβουλεύσεις με τράπεζες προκειμένου να ανασταλούν περαιτέρω κατασχέσεις και πλειστηριασμοί όπως και να αντιμετωπιστεί το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής δανείων δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε υπαλλήλους που ανήκουν σε φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και όχι μόνο… Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που τα εισοδήματα τους συρρικνώνονται από την ύφεση, όπως ανάλογα είχε κάνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα ο κ. Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας τη Βουλή σχετικά με τα Προγράμματα Απασχόλησης που αφορούν την κατάρτιση ανέργων, ανακοίνωσε πως ξεκινούν άμεσα 4 νέα προγράμματα που και αφορούν σε 300.000 ανέργους, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα για πτυχιούχους ανέργους…

Συγκεκριμένα θα επιχορηγείται η επιχείρηση με 30 ευρώ την ημέρα για να προσλαμβάνει άνεργο πτυχιούχο για ένα χρόνο και μετά ένα επίσης χρόνο η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο το μισθό και όχι τις εργοδοτικές εισφορές.

Τα υπόλοιπα προγράμματα είναι:

  • «Τοπικό Ολοκληρωμένο πρόγραμμα απασχόλησης» στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι και αφορά 30.000 ανέργους.
  • Πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους και Πρόγραμμα απασχόλησης σε δημοτικές επιχειρήσεις ανέργων ηλικίας 55 – 64 ετών μέσω των οποίων θα «απορροφηθούν» περίπου 120.000 άνεργοι.  Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ και η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.
  • Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 57.000 θέσεις με 5μηνη απασχόληση μέσω ΑΣΕΠ. Από Δευτέρα θα λειτουργήσει σε Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί όλες οι Περιφέρειες.

Επίσης ανακοίνωση την ύπαρξη προγράμματος για 25.000 ωφελούμενους που θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ και αφορά σε ανέργους δημοσιογράφους ή εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, υπαλλήλων υπηρεσιών φύλαξης, οδηγών Ταξί κ.λ.π.
Για τους ανέργους που θέλουν να ενημερωθούν για τα προγράμματα, το υπουργείο έχει κατασκευάσει ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: (www. step.gov.gr), ενώ υπάρχει και συμβουλευτικό κέντρο τηλεφωνικής ενημέρωσης το οποίο θα κατευθύνει τον άνεργο ή τον εργαζόμενο που δεν έχει εξοικείωση ή πρόσβαση στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα με τις δικές του ανάγκες.

Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβρη ήταν 693.417.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *