Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες να αποφύγουν την κρατικοποίηση

Οι τραπεζίτες δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς. Το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ήταν ο μοχλός ανάπτυξης των δύο προηγούμενων δεκαετιών, είναι πολύ σκληρό, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο οποίος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, είπε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών συνηγορούσαν σε θαλασσοδάνεια προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με την ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα στην αγορά.

Εκτός από τις επαφές της Alpha – Eurobank με το Κατάρ, deal για το οποίο οι φήμες δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα, μετά την «κρατικοποίηση» της Proton και τις επαφές της Εθνικής με ξένους θεσμικούς σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πειραιώς με το fund PPF, το οποίο ήδη κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 55 από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι επαφές του PPF με τη διοίκηση της τράπεζας είναι τακτικές και η επισκέψεις στην Αθήνα συχνότατες. Κάτι που δίνει την εντύπωση πως οι τραπεζίτες αξιοποιούν όποια επαφή διαθέτουν προκειμένου να αποφύγουν την κρατικοποίηση.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες, όσο και αν δεν θα ήθελαν ένα τέτοιο κούρεμα, δεν θα μπορούν να μην συμμετάσχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απροθυμία να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση, σημειώνουν οι τραπεζίτες, που, ακόμα τελούν εν αναμονή των λεπτομερειών.

Οι ξένες όμως, δεν είναι εμπράκτως βέβαιο σε ποιό βαθμό θα συμμετάσχουν στο PSI, στο διευρυμένο PSI κατά 30% επιπλέον από αυτό που αποφασίστηκε τον Ιούλιο. Σημαντική παράμετρο βέβαια αποτελεί η διευκρίνηση στελεχών της κυβέρνησης ότι το 50% αποτελεί το μέσο όρο ενός κουρέματος που θα κληθούν να εγκρίνουν οι τράπεζες, προσθέτοντας επίσης, ότι για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, υπάρχουν τα διαθέσιμα 30 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXS) και μάλιστα, προβλέπεται η δυνατότητα να προσφύγει κάποια τράπεζα εξ αρχής στο Ταμείο αν δεν μπορεί να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη συμμετοχή στο PSI.

Από τα βασικά σημεία που χρήζουν ακόμη διευκρινίσεων είναι ο τρόπος έκδοσης μετοχών στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει ανακεφαλαιοποιήσεων, δηλαδή αν θα ισχύσει ο προβλεπόμενος σήμερα νόμος περί έκδοσης κοινών μετοχών για το ΤΧΣ ή αν θα υπάρξει παράθυρο έκδοσης προνομιούχων μετοχών, θέση που σθεναρά υποστηρίζουν οι ελληνικές τράπεζας, ζητώντας ίση μεταχείριση με τους ξένους ανταγωνιστές τους και αποφεύγοντας έτσι τις κρατικοποιήσεις.

Δεύτερο μελανό σημείο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο δίμηνο είναι το ακριβές ποσοστό του προεξοφλητικού επιτοκίου βάσει του οποίου θα γίνει η αντικατάσταση των παλαιών ομολόγων με νέα 20ετούς διάρκειας, μετά την εγγύηση των μετρητών κατά 15%.

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά το κούρεμα, με πολύ απλά λόγια, αφορά στο εξής: Ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, αντικαθίσταται με άλλο αξίας 35 ευρώ 20ετούς διάρκειας και ο ομολογιούχος – τράπεζα λαμβάνει ως εγγύηση μετρητά 15 ευρώ για να αγοράσει νέο ομόλογο που θα εγγυάται την αποπληρωμή του 35%.

Οι πρώτες συζητήσεις θέτουν τον πήχη του επιτοκίου στο 12%, ποσοστό που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκουν υπερβολικό, ενώ οι Ελληνες τραπεζίτες θα ήθελαν το επιτόκιο αυτό να μην ξεπεράσει το 9%.

«Αφού συμφωνηθεί το προεκοφλητικό επιτόκιο θα αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε το προτεινόμενο haircut» σχολίαζαν χθες Ελληνες τραπεζίτες, μεταφέροντας και το κλίμα των συναδέλφων τους στην ευρωζώνη. Οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των λεπτομερειών θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε λογικά από τις αρχές του 2012 και μετά θα ξεκινήσουν οι πρωτοβουλίες για πωλήσεις θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και οι σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Εστι οι αγορές περιμένουν την έναρξη ενός νέου καινούριου κύκλου εθελοντικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, μετά τη μορφοποίηση του επιτοκίου και άλλων στοιχείων της υπό έκδοσης ομολόγων (π.χ. αν θα υπάρχει κουπόνι ή όχι).

Τότε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα συμπεράνει αν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός ή όχι και θα προχωρήσουν οι τράπεζες στην απομόχλευση του ενεργητικού τους, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει να συμβεί, καθώς επιθυμία της είναι να διατηρηθεί η ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία και να μην σταματήσουν οι χορηγήσεις νέων δανείων.

Το πολύ θετικό στοιχείο που προέκυψε απο την προχθεσινή Σύνοδο είναι κατά τους τραπεζίτες ότι αντί του ελάχιστου δείκτη κεφαλααιακής επάρκειας που θα έπρεπε να τηρήσουν από 1/1/2012 σε 10%, μειώνεται στο 9% με αφετηρία την 1η Ιουνίου του 2012, οπότε αυτό είναι μία ανάσα ανακούφισης.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *