Αγριεύουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες

Με υπηρεσιακό σημείωμα, η τράπεζα ζητά από τους υπαλλήλους της να ενημερώνουν τους μη συνεργάσιμους πελάτες ότι η ανοχή τελείωσε και πλέον αν συνεχίσουν να μην πληρώνουν θα εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα από τον νόμο με καταγγελίες συμβάσεων και πλειστηριασμούς

Στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνουν όσοι πελάτες «συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα αρνούμενοι την αποπληρωμή του δανείου τους».

Το κυνήγι για να στριμωχτούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» ξεκινά και την αρχή κάνει η Eurobank, η οποία κοινοποίησε την Παρασκευή στο δίκτυο των υποκαταστημάτων της υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο ζητά από τους εργαζομένους της να εντοπίσουν ανάμεσα στην πελατεία τους όσους εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και να τους αναφέρουν «ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας».

Πρόκειται για μείζονα απόφαση, καθώς για πρώτη φορά μια συστημική τράπεζα επιχειρεί να κινητοποιήσει μαζικά το δίκτυό της για να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνει ο νόμος, τους πελάτες που «συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα». Η εξέλιξη αυτή είναι μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο κυνήγι των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών μόλις ολοκληρωθεί και το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η Eurobank ζητά από τους υπαλλήλους της που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία και γνωρίζουν μέσω της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς την πραγματική οικονομική τους κατάσταση να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση ώστε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους το νομικό οπλοστάσιο «με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα η Eurobank ζητά από τους υπαλλήλους της να διαχωρίσουν και να βοηθήσουν τους πελάτες που «συνεργάζονται και επικοινωνούν μαζί μας» και να τους προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις. Επίσης τους ενημερώνει ότι σχεδιάζονται και «νέες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ή ομάδων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευχέρεια να καλύψουμε».

Το σύνθημα που δίνει η τράπεζα στο δίκτυό της είναι να στριμώξουν χωρίς έλεος όσους πελάτες γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν δείχνουν καμία διάθεση να συνεργαστούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ουσιαστικά η τράπεζα διοχετεύει στο δίκτυό της την πίεση που δέχεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ο SSM έχει επιβάλει σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συγκεκριμένους στόχους προκειμένου μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά 41 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια είτε με αναδιαρθρώσεις, είτε με πωλήσεις ή ρευστοποιήσεις εγγυήσεων, είτε με πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων. Οι στόχοι που έχει θέσει ο SSM είναι ιδιαίτερα αυστηροί και η παρακολούθησή τους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.  Το πλήρες κείμενο του υπηρεσιακού σημειώματος που στάλθηκε στο προσωπικό των υποκαταστημάτων της Eurobank έχει ως εξής:

«Η τράπεζά μας, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, έχει αναπτύξει σειρά προτάσεων προς τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή του δανείου τους. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας, η τράπεζά μας προχώρησε και στην εφαρμογή λύσεων που προβλέπουν κατά περίπτωση και μερική άφεση χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι εφόσον οι πελάτες μας συνεργάζονται και επικοινωνούν μαζί μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ικανοποιητική για τους δανειολήπτες λύση στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας προτάσεις, σχεδιάζουμε και νέες λύσεις προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ή ομάδων δανειοληπτών που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευχέρεια να καλύψουμε.

Δυστυχώς, παραμένει υπαρκτό το πρόβλημα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών καθώς και των “στρατηγικών” κακοπληρωτών. Γι’ αυτές τις κατηγορίες των πελατών μας, που είτε έχουν εξαφανιστεί, είτε αρνούνται οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας, είτε ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα, αρνούμενοι την αποπληρωμή του δανείου τους ενώ διαθέτουν και πολλές φορές επιδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και αποφασιστικοί. Σε συνεργασία με την πρώτη γραμμή, μαζί σας και, όπως επανειλημμένα μας έχετε ζητήσει, πρέπει να τους εντοπίσουμε και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να μας ενημερώνετε για δανειολήπτες του καταστήματός σας που όντας μη συνεργάσιμοι ή κατ’ επιλογή κακοπληρωτές θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της τράπεζας, των εργαζομένων της και των συνεπών πελατών της. Για τις περιπτώσεις αυτές, αφού τις εξετάσουμε και βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, θα προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες, σε καταγγελία σύμβασης και εκεί που επιτρέπει η νομοθεσία και σε πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε, και θα πρέπει να είναι σαφές, ότι πρόθεση της τράπεζας δεν είναι να στραφεί κατά των αδυνάμων, ως προς τους οποίους θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ανεύρεσης μιας λύσης συναινετικής, αλλά αποκλειστικά κατά όσων εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και προσπαθούν να αποφύγουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα και την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και θα σας κρατούμε ενήμερους για τις περαιτέρω ενέργειές μας». 

www.protothema.gr

17 σχόλια σχετικά με το “Αγριεύουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες”

 1. Πόσο γελάω με τη συγκεκριμένη τράπεζα και την ανοχή που δείχνει τόσα χρόνια….που όταν καθυστερούσα να πληρώσω 3-4 μέρες και δεν με έβρισκαν στο τηλέφωνο, ενοχλούσαν συγγενείς μου, μέχρι και που τους έπαιρναν τηλέφωνο να ρωτήσουν αν έχω περιουσιακά στοιχεία….Πόσοι πια είναι αυτοί οι διαβόητοι δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους αλλά έχουν μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις? Γιατί εγώ στην Αθήνα όπου η κρίση είναι πιο καταστροφική βλέπω ανθρώπους που πριν 4-5 χρόνια είχαν ένα μαγαζάκι και τώρα ψάχνουν τις γόπες στο δρόμο μπας και καπνίσουν μισό τσιγαράκι…Τη στιγμή εκείνη τους παίρνει και η eurobank τηλέφωνο απειλώντας θεούς και δαίμονες…. τράπεζα για γέλια ειλικρινά…

  1. Νομίζω πως είναι άλλη μια τουφεκιά στον αέρα.
   Εγώ ξέρω πως τα υπηρεσιακά σημειώματα είναι για εσωτερική χρήση και όχι για δημοσίευση στον τύπο.

 2. Ωχ αμαν αμαν.. γκρρρρ.. αγριόγατες… και αυτοί που δεν έχουν ακίνητα θα τους κλ@σετε (συγνώμη).. τα @@… Στρατηγικοί κακοπληρωτές…

  Δηλαδή θα βάλουν πλέον και τους υπαλλήλους της Τράπεζας να παίζουν τους ντεντεκτιβ διότι δεν απέδωσαν οι εισπρακτικές..

  Φανταστείτε… Υπαλληλος Τράπεζας τυγχάνει σε ίδιο ασανσέρ με Στρατηγικό-κακοπληρωτή επειδή π.χ. η επιχείρηση του είναι στην ίδια διεύθυνση με την Τραπεζα… διάλογος ευγενικού υπαλλήλου Eurobank.

  ευγενικός υπάλληλος Eurobank: Χαίρετε… ξέρετε το δάνειο σας είναι ληξιπρόθεσμο εδώ και καιρό…
  Στρατηγικό-κακοπληρωτής: Δεν βγαίνω… με το ζόρι πληρώνω το ΦΠΑ…
  ευγενικός υπάλληλος Eurobank: Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε Δ.Π.
  Στρατηγικό-κακοπληρωτής: Αν προλάβεις να βγείς από το ασανσέρ… ή το κλασσικό Πάρε τα κλειδιά της επιχείρησης και έλα δούλεψε την εσυ.
  Και μετα ακολουθούν βρισίδια και μπουνιές…

  αλλιώς…

  νταής υπάλληλος Eurobank: Τι θα γίνει ρε φιλαράκι… απατεώνα… θα πληρώσεις κανένα φράγκο – να πάρουμε τα bonus μας;
  Στρατηγικό-κακοπληρωτής: Δεν βγαίνω… με το ζόρι πληρώνω το ΦΠΑ…
  νταής υπάλληλος Eurobank: Οταν πήρες δάνειο άλλα έλεγες… τώραα αμα αρχίσουμε με τις Διαταγές πληρωμής θα κλαίγεσε…
  Στρατηγικό-κακοπληρωτής: Βρε ούστ..
  Και μετα ακολουθούν βρισίδια και μπουνιές…

  1. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα ότι και η ανοχή των δανειοληπτών κάποια στιγμή τελειώνει. Υπάρχουν σπίτια που έκλεισαν, άνθρωποι που υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ακόμα και αυτοκτόνησαν μην αντέχοντας την πίεση, τους εκβιασμούς και τις απειλές των εισπρακτικών και των δικηγορικών γραφείων. Το πιστοποιητικό θανάτου δείχνει ανακοπή και διάφορα ύστερα από παράκληση των συγγενών προς τους ιατρούς ώστε να επιτραπεί η εκκλησιαστική ταφή και να μην μείνουν με το κοινωνικό στίγμα. Στατιστικά οι θάνατοι στις ηλικίες 30-60 έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Μαγαζάκια που έκλεισαν, κόσμος που μαζεύει τα απομεινάρια στις λαικές… το αίμα βράζει…δεν είναι όλοι παχύδερμα σαν εμένα.

 3. Καλημέρα ,να κάνω μια ερώτηση .ποια ειναι η άποψη σας ,εχουν πάει οι περισσότεροι στις τράπεζες για να γίνουν συνεργάσιμοι ή οχι ? αυτοί που δεν εχουν πάει κινδυνεύουν με έξτρα μέτρα εναντίον τους ? θεωρείτε να πάνε όλοι για να γίνουν συνεργάσιμοι ?

  1. καλημέρα, δεν γνωρίζω την οικονομική σας κατάσταση και το είδος και ύψος των οφειλών σας. Ότι και να δηλώσετε στην τράπεζα, συνεργάσιμος θα θεωρείστε μόνο αν πληρώνετε. Έχετε αυτή την δυνατότητα? Ή σε αντίθετη περίπτωση έχετε τα κατάλληλα έγγγραφα να τους αποδείξετε οτι βρίσκεστε σε ολική αδυναμία αποπληρωμής?

   1. Δηλαδη νικο ποια ειναι τα καταλληλα εγγραφα ολικής αδυναμιας αποπληρωμής ? εγω που είμαι άνεργος χωρις επίδομα με μηδενικο εισοδημα στο εκκαθαριστικο, χωρις καμια κινητή ή ακίνητη περιουσία και με μηδενικες καταθεσεις χρειαζομαι και εγγραφα για να αποδειξω κατι που δεν εχω? εστω και αν τους παω τα κατάλληλα εγγραφα οπως λες που αποδεικνυουν και ειναι η αληθεια οτι δε μπορω να τους πληρωσω ουτε ευρω υπαρχει περιπτωση να εχω καποιο οφελος?

    1. Καλημέρα, στη θέση σας δεν θα σκεφτόμουν καν να αποδείξω το παραμικρό στην τράπεζα. Θα λάβετε διαταγή πληρωμής αν δεν έχετε λάβει ήδη και το θέμα σταματάει εκεί. Επόμενο βήμα δεν υπάρχει αφού η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας στο όνομά σας, κάτι που είναι ανέφικτο στην περίπτωση σας. Όλη αυτή η χαρτουρα αφορά εκείνους των οποίων απειλείται με κατάσχεση η περιουσία η το υψηλό εισόδημα. Αφού δεν έχετε τίποτα στο όνομά σας, είστε άνεργος χωρίς εισόδημα, ούτε εσείς μπορείτε να αποπληρωσετε ουτε η τράπεζα μπορεί να σας κάνει κάτι εκτός από θρασυτατα τηλέφωνα όπου θα σας ζητούν να ζητιανεψετε λεφτά από συγγενεις και γνωστούς και προς Θεού μην υποκυψετε σε τέτοιες καταπτυστες μεθόδους

     1. Αυτο ακριβως που περιγραφετε συμβαινει αυτη τη στιγμη. Με παιρνουν καθημερινά στο κινητό και το αμεσως επομενο λεπτο καπάκι στο σπιτι ενω εχω αλλαξει 2 φορες αριθμο κινητου τον οποιο χωρις να ξερω απο καπου καταφερνουν και τον βρισκουν χωρις να τους τον δωσω εγω. Εδω και 7 χρονια και παρολες τις απειλες στα γραμματα τους ότι θα μου κάνουν διαταγη πληρωμης με δικηγορους που θα βαλουν εαν δεν συνεργαστω διαταγη πληρωμης δεν εχει γινει ακομα επειδη μάλλον δεν βρισκουν τιποτα στο ονομα μου και δεν υπαρχει και εγγυητης η κάποια εμπραγματη εξασφάλιση (υποθήκη). Πρόκειτα για 3 καρτες εθνικης και μια πρωην αγροτικης.

     2. Δεν είστε ο μόνος που δέχεται αυτό τον πόλεμο νεύρων. Θα αλλάξετε ξανά και κινητό και σταθερό και αυτή τη φορά θα δηλώσετε οτι ΔΕΝ επιθυμείτε την καταχώρηση των αριθμών σας στους τηλεφωνικούς καταλόγους, στην αίτηση υπάρχει ένα κουτάκι που σημειώνεις με Χ αυτή την επιλογή. Μπορεί πλέον να μην εκδίδονται τηλεφωνικοί κατάλογοι σε βιβλίο όπως τους ξέραμε παλιά αλλά υπάρχουν ψηφιακοί κατάλογοι που αυτές οι εταιρείες προμηθεύονται πολύ εύκολα.
      Με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσετε. Διαταγή πληρωμής μπορούν να εκδώσουν οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και αν δεν έχετε κάτι στο όνομά σας μιας και ποντάρουν στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που ψαρρώνει.
      Παλιά που απαντούσα στις κλήσεις, ρώτησα μια από αυτές τις ανοργασμικές αν θα αλλάξει κάτι στην κατάστασή μου αν τους παρουσιάσω Κάρτα Ανεργίας ΟΑΕΔ και Ε9 και εκκαθαριστικό μηδενικό και μου απάντησε ξερά “ΟΧΙ”.
      Ότι και να τους παρουσιάσετε θα σας αντιμετωπίσουν ως απατεώνα που κρύβει περιουσιακά στοιχεία, ως τον μαιτρ του μαύρου χρήματος που τα έχει καταφέρει τόσο σατανικά ώστε να φαίνεται φτωχός ενώ κάθε βράδυ τρέχει στα μπουζούκια. Προσέξτε μην σας πείσουν κιόλας.
      Οπότε ηρεμήστε, δεν ευθύνεστε εσείς που μείνατε χωρίς δουλειά, ζούμε σε μια χώρα και σε μια ήπεριο που οδεύει προς διάλυση απολαύστε τις χαρές της ζωής που είναι δωρεάν, όπως ένα φθινοπωρινό ηλιοβασίλεμα.

     3. niko σ’έυχαριστω για την συμβουλή , θα πραξω αναλόγως, θα προσπαθήσω να τους βγάλω απο το μυαλο μου γιατι απ’ ότι καταλαβα οσες αληθειες και να τους πεις, αυτοι δεν δειχνουν ιχνος ανθρωπιας και ουτε καν σου προτεινουν μερικη διαγραφη ή καποια ελαφρυνση

     4. Δεν θέλω να δημοσιοποιήσω κάποια προσωπικά στοιχεία, απλά στο λέω με το χέρι στη φωτιά, απολύτως όχι, δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι εξίσου άσπλαχνος στην κριτική μου και με τους υπαλλήλους των εισπρακτικών.
      Αν κάνουν καιρό να σε ακούσουν και τους απαντήσεις μετά από μήνες, ενδέχεται να σου προτείνουν διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους με τον όρο να κάνεις εφαπαξ εξόφληση, πράγμα ανέφικτο με βάση τα οικονομικά σου, ή να προτείνουν χαμηλή δόση και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής που σημαίνει οτι τους επιστρέφεις διπλάσια τη διαφορά. Λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, όχι στα δικά σου.

  2. Εννοείται ότι το ιδανικό για κάποιον είναι να πάει στην τράπεζα, να συνεργαστεί και να χαρακτηριστεί ως συνεργάσιμος δανειολήπτης.
   Το θέμα είναι ότι μόλις η τράπεζα προτείνει κάποια ρύθμιση που δεν τη δεχτεί ο οφειλέτης, αμέσως τον χαρακτηρίζει μη συνεργάσιμο, οπότε πάνε στο βρόντο ο κόπος για τη συλλογή όλων των εγγράφων.

   Οι περισσότεροι ΔΕΝ είναι συνεργάσιμοι, είτε γιατί δεν πήγαν καθόλου στις τράπεζες (συντριπτική πλειοψηφία), είτε επειδή πήγαν και δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

   Η τράπεζα, πάντα μπορεί να κυνηγήσει όποιον χρωστάει και δεν πληρώνει.
   Μέχρι στιγμής δεν κυνήγησαν κόσμο, όχι γιατί τον λυπήθηκαν, αλλά επειδή δεν τις συμφέρει, για διάφορους λόγους.

   Το θέμα των κόκκινων δανείων δεν προέκυψε από ξαφνική άρνηση του κόσμου να πληρώσει, αλλά από αδυναμία, λόγω κρίσης.
   Και δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα, ούτε με το καλό, ούτε με το ζόρι.

 4. Καλησπέρα,

  Ζητώ την βοήθεια σας.

  Εχω λάβει επιστολή από τηνEurobank σχετικά με αυτό που αναφέρεται στο άρθρο που με χαρακτηρίζει μη συνεργάσιμη δανειολήπτρια για κάποιο προϊον της (έχω και άλλα από αυτήν την τράπεζα)και μου ζητούν είτε να το εξοφλήσω είτε θα προχωρήσουν σε μέτρα εναντίον μου.

  Η μόνη περιουσία που έχω είναι ένα αυτοκίνητο Nissan Tiida 1,6 του 2008. Δεν ξέρω πως να βρω πόσο εκτιμάται σήμερα, αν μπορεί ας βοηθήσει κάποιος παρακαλώ.

  Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν σε κατάσχεση του ; Αν ναι, ποιά είναι η διαδικασία και πως μπορώ να αμυνθώ ;

  Υποθέτω θα υπάρχουν κόστη που θα υποστεί η τράπεζα για να το κάνει, γνωρίζει κανείς πόσα είναι ; (Ρωτώ με την ελπίδα μήπως τελικά καταντά ασύμφορη η διαδικασία για την τράπεζα στην περίπτωση αυτή).

  Παρακαλώ για την βοήθεια σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Τίνα

  1. καλημέρα,

   με μια πρόχειρη ματιά που έδειξα, είδα οτι το αμάξι σας πωλείται μεταχειρισμένο γύρω στα 6 χιλιάρικα πάνω κάτω. Τα έξοδα που θα κάνει η τράπεζα για να προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής, κατάσχεση και πλειστηριασμό είναι 1 χιλιάρικο μόνο τα παράβολα συν αμοιβές δικηγόρων, δικαστικού κλητήρα.
   Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς σκέφτεται η τράπεζα και αν προχωρήσει στην κατάσχεση οπότε η απειλή θα πλανάται.
   Για να αμυνθείτε θα πρέπει να δώσετε τουλάχιστον ένα χιλιάρικο στο δικηγόρο με αμφίβολα αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *