Έφεραν φόρους μεσ’ τη μαύρη νύχτα – Επανέρχεται το χαράτσι στα δίλιτρα αυτοκίνητα σε πισίνες και σκάφη

Άλλος ένας φόρος ο οποίος υποτίθεται ότι θα είχε προσωρινό χαρακτήρα μονιμοποιείται. Με διάταξη που πέρασαν νύχτα στη Βουλή επανέρχεται ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών, όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των έξι μέτρων αλλά και όλοι όσοι έχουν πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές.

 

Ο φόρος περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μέσα στη νύχτα στη Βουλή για να περάσουν οι «μνημονιακές» πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Στο άρθρο 46 αναφέρεται ότι:

Α. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή την κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης , αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, καθώς και δεξαμενών κολύμβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο φόρος, υπολογίζεται ως εξής:

  1. 1.Για ποσά από 1929 έως 2500 κυβικά, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ύψους του τεκμηρίου.
  2. 2.Για ποσά από 2500 κυβικά και πάνω, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί τη ς αξίας του τεκμηρίου

Εξαιρούνται μόνο τα αυτοκίνητα που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια κυκλοφορίας καθώς και τα επιβατικά των αναπήρων τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Στα σκάφη αναψυχής, ο φόρος επίσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% ενώ εξαιρούνται μόνο τα σκάφη κάτω των έξι μέτρων. Επίσης, στον φόρο υπάγονται και όλες οι πισίνες χωρίς εξαιρέσεις.

Ο φόρος θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά της εφορίας του 2014 και θα υπολογιστεί με βάση τα τεκμήρια του 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα τεκμήρια έχουν παραμείνει στα ύψη παρά τη μείωση των εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι στα ύψη θα παραμείνουν και τα χαράτσια.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *