Έτοιμοι οι βασικοί άξονες του πτωχευτικού – Αναζητείται λύση για τις μικρές κατοικίες

Μία νέα πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το Μάιο, καθώς θα έχει τελειώσει η προστασία της α’ κατοικίας και θα ισχύσει ένα νέο πτωχευτικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece τη Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν η επιτροπή Οργάνωσης του Νέου Νομικού Πλαισίου Αφερεγγυότητας και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση η αρμόδια επιτροπή θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια διαμορφωθεί το τελικό πλάνο.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση αναζητά ένα μικρό δίχτυ προστασίας για την α’ κατοικία, που θα αφορά σπίτια με λίγα τετραγωνικά.

Το νέο πτωχευτικό

Ο νέος νόμος θα φέρει καταλυτικές αλλαγές στο τοπίο του ιδιωτικού χρέους, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους οφειλέτες, καθώς θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την πληρωμή του χρέους, αλλά και τη «δεύτερη ευκαιρία».

Το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, το τρίμηνο Μαΐου – Αυγούστου θα είναι προσαρμοστικό, με το μηχανισμό στην πλήρη του μορφή να εφαρμόζεται από αρχές Σεπτεμβρίου.

Το θετικό στοιχείο είναι πως ο επιχειρηματίας και ο ιδιώτης θα ξεχρεώνει και θα απαλλάσσεται από όλες τις οφειλές αλλά ταυτόχρονα θα ρευστοποιούνται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς το νέο πτωχευτικό δεν θα περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία.

Ζητούμενο παραμένει ακόμα στα πόσα χρόνια θα γίνεται η απαλλαγή από τα χρέη.

Η πρόβλεψη της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 για την αφερεγγυότητα είναι τα τρία χρόνια και επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει το χρονικό αυτό διάστημα στη διάρκεια που κρίνει, δηλαδή και συντομότερα της τριετίας.

Έτσι μετά την απαλλαγή θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να ξεκινήσει μια καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ένας ιδιώτης να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα αντικαταστήσει όλες τις διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν μέχρι σήμερα το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές.

Επομένως θα μπορούν να κάνουν χρήση τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι απλοί ιδιώτες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία πτώχευσης θα πρέπει ή να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης, ή οι δανειστές του, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται.

Βάσει του νέου νόμου, η πτώχευση μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία θα απαλλάσσει από τα χρέη και θα έχει όφελος τόσο για τον οφειλέτη, όσο και για τους δανειστές του.

Αρμόδιο για να κηρύξει την πτώχευση θα είναι το δικαστήριο, το οποίο θα μοιράζει την περιουσία του οφειλέτη αναλογικά σε αυτούς που οφείλει.

Έτσι, το χρέος του οφειλέτη θα διαγράφεται στο σύνολό του.

Αυτό σημαίνει πως θα διαγράφεται οποιοδήποτε ποσό απομένει ως οφειλή μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο οφειλέτης θα «καθαρίζει» από όλα τα χρέη του και θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, απαλλαγμένος από οικονομικά βάρη.

Επίσης η διαγραφή του χρέους θα αφορά την οικογένεια και τους κληρονόμους του οφειλέτη, οι οποίοι δεν θα κληρονομούν το χρέος.

Έχοντας τη δυνατότητα να σβήσει το παρελθόν των οφειλών του, ο πτωχεύσας θα μπορεί να ανοίξει νέα επιχείρηση μετά από διάστημα έως 3 ετών από την κήρυξη της πτώχευσης.

Πάντως στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει «κύμα» πλειστηριασμών από το Μάιο εξετάζουν το ενδεχόμενο στο νέο πτωχευτικό να υπάρξει προστασία για τις μικρές πρώτες κατοικίες, ώστε να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι.

Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος στέγης για όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου για τη διαμονή στο σπίτι που έχει επιλέξει.

Πηγή

3 σχόλια σχετικά με το “Έτοιμοι οι βασικοί άξονες του πτωχευτικού – Αναζητείται λύση για τις μικρές κατοικίες”

  1. Καταρχήν begar ,εγώ προσωπικά δεν βλέπω το αναρτημένο δημοσίευμα να γράφει κάποια πολύ συγκλονιστικά πράγματα,έτσι ώστε να πέσει η κυβέρνηση όπως λες.Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε όταν θα συνεδριάσει αυτή η επιτροπή την Δευτέρα τι…και αν διαρρεύσει κάτι προς τα έξω, κάποιες βασικές πληροφορίες δηλαδή για να δούμε πως θα κινηθεί το πράγμα, αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε το νομοσχέδιο ή τελικά τον ψηφισμένο νόμο.
   Για να πέσει η κυβέρνηση ξέχνα το,στο υπογράφω,για να γίνει κάτι τέτοιο μόνο με συγκλονιστικά γεγονότα μπορεί να γίνει αυτό, όπως να γίνουν 3-4 αυτοκτονίες ιδιοκτητών που χάνουν τα σπίτια τους και να έχουν αφήσει και γράμμα που να αναφέρονται ότι καταστράφηκαν εξαιτίας της κυβέρνησης που έφτιαξε αυτό το νέο νόμο…. ή να συμβεί να πηγαίνουν να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια και αυτοί να περιμένουν ταμπουρωμένοι μεσα…..ετοιμοι για όλα και …εννοείται να συνδέονται live τα κανάλια,οπότε μόνο τότε μπορεί να πέσει αυτή η κυβέρνηση.Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης διαχειρίζονται την πληροφόρηση όπως αυτοί θέλουν και όσο καιρό είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία είναι απίστευτο πόσο πολύ…δεν ακούγεται κιχ,είναι τέτοια η γραμμή που έχει δωθει ,έτσι ώστε να μην υπάρχει καθόλου φθορά της κυβέρνησης. Εδώ και καιρό διαβάζω εδώ μέσα από κάποιους (και απλά κουνάω το κεφάλι μου) ότι θα δούμε λέει εικόνες Ισπανίας ….όπου πήγαινε να βγάλει η αστυνομία τον κόσμο από τα σπίτια και αυτοί περίμεναν με δίκανα….ακούστε με λίγο ..εδώ είναι Ελλάδα, κυρίες και κύριοι αυτά να μην τα σκέφτεστε καν…..τα ίδια γραφοντουσταν και για τα μνημόνια….και τίποτα δεν έγινε,μόνο ένας το έκανε στην πλατεία Συντάγματος και άφησε και γράμμα και προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν στα γρήγορα.

   1. Καταρχήν, δεν πιστεύω ότι θα γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, διότι αυτό θα ρίξει απότομα τις τιμές των ακινήτων και ΑΡΑ τις τιμές των υποθηκών, βάση των οποίων οι εμπορικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ.
    Πέρα από αυτό, ο κόσμος ΔΕΝ διαθέτει λεφτά για αγορές ακινήτων.
    Τα ακίνητα έτρεξαν από το 2000 ως το 2010, επειδή οι τράπεζες μοίραζαν στεγαστικά δάνεια, σαν παλαβές, κάτι που δεν γίνεται σήμερα, σε συνδυασμό ότι τα ενοίκια είχαν σκαρφαλώσει πολύ ψηλά, οπότε συνέφερε να αγοράσεις ακίνητο.

    Αν γίνουν εικόνες Ισπανίας, κανένας δεν μπορεί να τις κρύψει, ούτε και τα κανάλια.
    Διότι αν κάτι γίνεται βούκινο στο διαδίκτυο, δεν μπορείς να το αποσιωπήσεις στην τηλεόραση, διαφορετικά είναι σαν να αναγνωρίζεις ότι έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάει για κανάλια της διαπλοκής, με επιλεκτική ενημέρωση.

    Όπως και να έχει, τηλεόραση και εφημερίδες, έχουν χάσει την αποκλειστικότητα στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, εδώ και χρόνια.
    Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ηλικιακά, φτάνει πλέον λίγο πιο πάνω από τα 65 έτη.
    Που σημαίνει ότι ακόμα και στους συνταξιούχους, δεν θα βρεις τον αδαή παππού, που τον κοροϊδεύει η τηλεόραση.

    Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.