Έτοιμη να αποδεχθεί υποχρεωτικό haircut στο ελληνικό χρέος η ΕΕ

Έτοιμη να αποδεχθεί την μη εθελοντική – άρα υποχρεωτική – αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέρεται να είναι η ΕΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο το παράδοξο είναι ότι οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για haircut όχι μεγαλύτερο του 50% στα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι με haircut άνω του 50% η διαδικασία παύει να είναι εθελοντική και καθίσταται υποχρεωτική. Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι το haircut θα κινηθεί μεταξύ 58% και 61%. Οι πληροφορίες προέρχονται από τράπεζα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και για τον λόγο αυτό ο Dallara o Γενικός Διευθυντής του IIF του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα σήμερα τετάρτη για να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.

Με βάση πηγές η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI+ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. “Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει αναγκαστική”, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το θέμα της δεύτερης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, όπως και τo ζήτημα των collaterals που οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας θα συζητηθούν στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 30 Ιανουαρίου.

Τι σημείωνε το www.bankingnews.gr

Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και ίσως την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όσον αφορά το PSI+ και με βάση την τελευταία ενημέρωση που υπήρξε το τελικό haircut που θα υποστούν οι κάτοχοι των ομολόγων φαίνεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 58% και 61%….
Τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστεί η τηλεδιάσκεψη που θα οριστικοποιήσει τους όρους του PSI+».
Με βάση τις ίδιες πηγές «ο καταλύτης τελικά δεν είναι το haircut που θα κυμανθεί μεταξύ 58% και 61% αλλά το ύψος της συμμετοχής στο PSI+.

Αν η συμμετοχή είναι 55% ή 60% τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί από την Γερμανία να εφαρμόσει ρήτρες συλλογικής δράσης δηλαδή όσοι δεν συμμετείχαν στο εθελοντικό PSI+ θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά.
Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Αν όμως η συμμετοχή των θεσμικών κατόχων ομολόγων στο ελληνικό PSI+ φθάσει ή ξεπεράσει το 75% τότε η χρεοκοπία θα είναι επιλεκτική selective default»

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *