Έρχονται χιλιάδες “μπιλιετάκια” της εφορίας από ελέγχους

Χιλιάδες σημειώματα με σημειώματα αποτελεσμάτων φορολογικού ελέγχου θα αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να αποστέλλει η φορολογική διοίκηση τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για τα σημειώματα από κάθε ελεγκτική υπηρεσία και κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα οποία πρόκειται να αποσταλούν στους ελεγχόμενους στο πλαίσιο μετά το “ξεπάγωμα” της σχετικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις για τη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων προέβλεπαν ότι όσο βρισκόταν σε ισχύ η ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση. 

Μάλιστα η δυνατότητα αυτή δινόταν και στις περιπτώσεις που είχε κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο προσωρινό διορθωτικό σημείωμα φόρου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ουσιαστικά οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν περιορίσει δραστικά την έκδοση σημειωμάτων ελέγχου μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Η προθεσμία έληξε στις 15 Νοεμβρίου και πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν “απελευθερωθεί” για την έκδοση των σχετικών σημειωμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημειώματα που θα αποσταλούν στους ελεγχόμενους είναι χιλιάδες και αφορούν από υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μέχρι και “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας” κατόπιν ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων πηγών πληροφόρησης των φορολογικών αρχών.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στη φορολογική διοίκηση από την μαζική έκδοση των σημειωμάτων φορολογικού ελέγχου. Όπως λένε οι ίδιες πηγές οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις αναμένεται να καταλήξουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία θα κληθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφανθεί επ’ αυτών. Κάτι τέτοιο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι πρακτικά αδύνατο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε σιωπηρή απόρριψη καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι όταν η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δεν αποφανθεί εντός 30 ημερών, τότε θεωρείται ότι σιωπηρώς η προσφυγή έχει απορριφθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *