Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών η ΔΕΗ, ζητεί επειγόντως εξόφληση χρεών του Δημοσίου

Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η ΔΕΗ εξαιτίας του εκρηκτικού κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού και το οποίο συνθέτουν η αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό από τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια που θα κατευθυνθεί στα ταμεία της ΔΕΗ, τα φέσια στην αγορά και η λήξη δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εντός του πρώτου τριμήνου. Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ διαμήνυσε προ ημερών ότι βρίσκεται σε δεινή θέση και φέρεται να ζήτησε μετάθεση πληρωμής για κάποιες καταβολές προς το ΔΕΣΜΗΕ.

Η κατάσταση της ΔΕΗ οδήγησε -σύμφωνα με πληροφορίες- το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης σήμερα με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αγορά, καθώς το πιθανό πρόβλημα της ΔΕΗ μεταδίδεται άμεσα στο ΔΕΣΜΗΕ και στη συνέχεια στους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και στη ΔΕΠΑ.

Έτσι στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός φέρεται να ζήτησε να καταβληθεί το ήμισυ της οφειλής συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ που έχει το δημόσιο απέναντι στην επιχείρηση. Η απάντηση
ωστόσο που δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ που είναι και το υπουργείο με τις μεγαλύτερες οφειλές, ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Συμφωνήθηκε ωστόσο να υπάρξει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα και αφού προηγουμένως υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Σαχινίδη για να βρεθούν χρήματα και να εξοφληθεί μέρος από τα φέσια του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι η ΔΕΗ έχει αυτή τη στιγμή αρνητικό cash flow και αδυνατεί να προβεί σε πληρωμές. Θυμίζουμε ότι το «Κ» είχε αναδείξει το θέμα από τις 7 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «φαινόμενα στάσης πληρωμών κάνουν την εμφάνισή τους στη ΔΕΗ».

Επιπρόσθετα στην προσπάθεια της ΔΕΗ να αντλήσει κεφάλαια από τραπεζικό δανεισμό, οι τράπεζες από το εξωτερικό απάντησαν ότι μπορεί η επιχείρηση να έχει πιστοληπτική ικανότητα, ωστόσο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμπιστοσύνη στη χώρα. Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περιορίστηκαν στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγει στο πρώτο τρίμηνο.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *