Ένας καινούργιος φόρος απειλεί τους ιδιοκτήτες

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μπορεί η αγορά κατοικίας να βρίσκεται στο ναδίρ, ωστόσο -σύμφωνα με διαρροές- το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προσανατολίζεται στην επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ιδιοκτησία, ο οποίος το τελευταίο εξάμηνο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος.

Πρόκειται για τον φόρο ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε το 2002 (με το νομοσχέδιο Χριστοδουλάκη για την τότε φορολογική μεταρρύθμιση) και χαρακτηρίζεται από τους φοροτεχνικούς πολύπλοκο -ως προς την εφαρμογή του- φορολογικό μέτρο. Ουσιαστικά, η φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης συνεπάγεται την επιβολή φόρου σε ένα πλασματικό εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες, χρησιμοποιώντας για κατοικία ακίνητο που αγόρασαν ή ανέγειραν.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι τα ακίνητα δεν θα εξαιρεθούν από το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι το μέτρο -εάν ισχύσει- ισοδυναμεί με υποχρεωτική καταβολή ενοικίου από τους ιδιοκτήτες προς το κράτος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του real estate, ενδεχόμενη επιβολή του φόρου ιδιοκατοίκησης θα αποτελέσει την χαριστική βολή για χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά, κατά την τελευταία τριετία, λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων αλλά και της ευρύτερης αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες φορολογούνται με περίπου 16φόρους που εκδηλώνονται σε 33 διαφορετικές μορφές, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ. Γι΄αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιβολή ενός ακόμη φορολογικού μέτρου στην ιδιοκτησία θα ήταν βιώσιμη, μόνον εάν οδηγούσε σε κατάργηση και ενοποιήσεις υφιστάμενων φόρων, όπως, έχει συστήσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ είχε προτείνει τη θέσπιση μόνο δυο φόρων στα ακίνητα, ενός που θα επιβάλεται στις μεταβιβάσεις και ενός άλλου που θα επιβάλλεται στηνκατοχή ακινήτων.

Και όπως διαπιστώνει η ΤτΕ η υπερφορολόγηση των ακινήτων την τελευταία τριετία έχει επιτείνει την ύφεση στην κτηματαγορά, η οποία γίνεται αντιληπτή από τον μεγάλο αριθμό απούλητων κατοικιών (περισσότερα από 150.000 σπίτια), τον πολλαπλασιασμό των εξώσεων και τα «πωλείται» που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

 

Φόρος ιδιοκατοίκησης

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, ο υπολογισμός του συγκεκριμένου φόρου είναι πολύπλοκος, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, εάν το κτίσμα αγοράστηκε ή παραχωρήθηκε, χωρίς αντάλλαγμα. Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου πολλαπλασιαζόταν το εμβαδόν, η τιμή ζώνης και συγκεκριμένοι συντελεστές (παλαιότητας, επιφανείαςκτλ) με έναν ειδικό συντελεστή 3,5%.

Τον περασμένο Απρίλιο η διαφαινόμενη επιστροφή του τεκμηρίου ιδιοκατοίκησης είχε «χρεωθεί» σε εισήγηση της Κομισιόν, η οποία  όμως, είχε διαψεύσει (σε απάντηση ερώτησης Ευρωβουλευτή στον Επίτροπο για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων,Όλι Ρεν) ότι έθεσε τέτοιου είδους ζήτημα.

www.capital.gr

10 σχόλια σχετικά με το “Ένας καινούργιος φόρος απειλεί τους ιδιοκτήτες”

 1. Κάτι λέγαμε πέρσι. Το σύστημα θα προσπαθήσει να μεταβιβάσει τα ακίνητα του λαού σε χέρια λίγων και ισχυρών, σε εξευτελιστικές τιμές.
  Όλη αυτή η υπερφορολόγηση ακινήτων δεν είναι τυχαία. Απαξιώνει τα ακίνητα, τα καθιστά μη εμπορεύσιμα, με την τιμή τους να πιάνει πάτο.
  Όταν οι τιμές γίνουν εντελώς εξευτελιστικές, θα αρχίσουν συγκεκριμένοι κύκλοι να αγοράζουν τα φιλέτα. 

 2. Το δανειοληπτικο ζητημα λυνεται ομορφα, ευκολα, ανεξοδα και γρηγορα μονο με εναν νομο περι “ακατασχετου πρωτης κατοικιας”.
  Οσους φορους και να εφευρουν, οτι κυβερνησεις και να επηρεαζουν, οσο και να πεσουν οι τιμες των ακινητων …. οταν υπαρχει το ακατασχετο πρωτης κατοικιας η ελληνικη κοινωνια θα αρχισει και παλι να κοιμαται τα βραδια.
  Το θεμα ειναι ποιος θα το κανει.
   
   
   

 3. για αγορά σπιτιού έναντι 200.000 €, για 20 χρόνια, με  επιτόκιο π.χ 4,0% με μηνιαία δόση 1.211,96€ και συνολική επιστροφή 290.870,56

  αν υποθετικά προσθέσω με τις προτάσεις της τραπεζοκρατίας άλλα 20 χρόνια για να μειώσω τη μηνιαία δόση μου

  τότε :

  πράγματι η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.211,96 σε 835,88 ήτοι διαφορά 367,08

  αλλά :

  α) δεν σώζω τη κατάσταση με τα 367 €
  β) το σύστημα είναι αναξιόπιστο και ως εκ τούτου γιατί να υπογράψω τη νέα σύμβαση

  γ) φόροι, μειώσεις, χαράτσια, εμφανίζονται εκ του πουθενά και με αφήνει απροστάτευτο

  για τα επιπλέον 20 χρόνια θα πρέπει εγώ και τα παιδιά μου να πληρώσουμε επιπλέον 110.350,37 €

  δ) το σπίτι  θα είναι ερείπιο και δεν θα αξίζει ούτε το 1/5

  παραλογισμός-πρόταση :

  τους δίνω το σπίτι που πήρα με δάνειο, μου διαγράφουν το υπόλοιπο του δανείου, και μου επιστρέφουν το 1/2 από αυτά που έδωσα μέχρι σήμερα

 4. Σήμερα άκουσα το εξής θεϊκό στο ραδιόφωνο ( ΝΕΤ ) από κάποιον που όμως δεν πρόλαβα να ακούσω το όνομά του :
  ‘Ακουσα να λέει οτι τον κόσμο τον ενδιαφέρει να μειωθεί η μηνιαία καταβολή. Δεν τον ενδιαφέρει αν αυτό θα γίνει με κούρεμα ή με επιμήκυνση αλλά τον ενδιαφέρει να μειωθεί η μηνιαία δόση !!!!!!!!!!!!!!!
  Τι λένε ? Τι κάθονται και λένε? Τόσο στάχτη στα μάτια νομίζουν οτι ρίχνουν? Για τόσο αφελείς μας περνάνε? Ή μήπως είμαστε τόσο αφελείς? Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα σ’αυτό που άκουσα αν δεν έμπαινα εδώ και λίγο καιρο σ’αυτό το φόρουμ για να καταναοήσω με τις συζητήσεις για τι τι γίνεται. Άρα, είμαστε αφελείς και χωρίς ενημέρωση.

  1. Αυτό δεν λέω τόσο καιρό; Ότι οι περισσότεροι έχουν μαύρα μεσάνυχτα και τους παραπληροφορούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ;
   Δεν λέω πως όπου βρεθούμε και σταθούμε πρέπει να ενημερώνουμε τους πάντες; Να ξυπνήσουν επιτέλους. 

 5. Συνάδελφε, τα έχουμε ξαναπεί αυτά …… και ενημέρωση γίνεται και μεμονωμένες στάσεις πληρωμών γίνονται….. αλλά μέχρι εδώ
  Επιμένω σε παλαιά ανάρτησή μου κάτι πρέπει να γίνει ομαδικά
   

 6. Στο μεταξύ, προσοχή. Από σήμερα το πρωί άρχισαν με το θέμα των υπερχρεωμένων και θα είναι κεντρικό θέμα στα δελτία των 8 και των 9.
  Ξέρετε πλέον πως πάει: Για 3 μέρες προβάλλεται ένα θέμα με συνοθύλευμα πληροφοριών και περιμένουν αντιδράσεις. Μετά από λίγο σκάει ένα παραμύθι πολύ χειρότερο που ψηφίζεται.
  Επομένως ,αυτές τις μέρες θέλει προσοχή. Το πάνε για το 30 % του εισοδήματος ( ακαθάριστου μάλλον) και για επιμήκυνση 99 ετών. Που σημαίνει, σκλάβοι με την κρατική βούλα.

 7. Δυστυχώς παιδιά, το παραμύθι συνεχίζεται. Πάνε να μας προλάβουν πάλι όπως τους συμφέρει ,όπως γίνεται πάντα! πριν τις εκλογές όπου βρισκόμουν άκουγα ανθρώπους δυσαρεστημένους να ουρλιάζουν, ψήφισαν όμως το κατεστημένο και τωρα τα λουζομαστε. Εγώ όπου σταθώ και όπου βρεθώ ενημερώνω τον κόσμο για το σαιτ μας και την δυναμη που έχουν στα χέρια τους. ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αλλά…..μόνη μου τα λέω μόνη μου τα ακούω …άλλα θέλει ο παντοδύναμος λαός και ας  έχει ζαλιστεί στο καράβι του πρωθυπουργού μας!!!!!

  1. Δεν χρωστάμε – Δεν πληρώνουμε ._

   Εαν επιμένουν μπορούμε να τους δώσουμε οτι “πολυτιμότερο” μας έχει απομείνει….
   Δεν το λέω , δεν το λέω , δεν το λέω……..

    

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.