Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Ένα νέο «εργαλείο» για διαγραφές οφειλών σε δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία οι τράπεζες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.

Πρόκειται για μια μερική «άφεση χρέους» σε περιπτώσεις που το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει υπόλοιπο στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου έχει πέσει στις 100.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε μερική άφεση χρέους, να διαγράφει για παράδειγμα 25.000 ή 30.000 ευρώ οφειλής, ώστε να επέλθει σύγκλιση μεταξύ του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, προκειμένου και ο δανειολήπτης να έχει κίνητρο να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες θα λαμβάνεται υπόψη η πτώση της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως το ύψος της οφειλής για το υπόλοιπο του δανείου, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της δόσης.

Καταναλωτικά

Την ίδια ώρα, άφεση χρέους προβλέπεται και στα καταναλωτικά που έχουν εξασφαλίσεις, η οποία είναι μικρότερη και συνήθως εφαρμόζεται σε ετήσια βάση. Δηλαδή ο δανειολήπτης πάει σε ρύθμιση με εμπράγματη εγγύηση. Αν είναι συνεπής, η τράπεζα διαγράφει κάθε χρόνο ένα μέρος της οφειλής π.χ. το 5%.

Για τα καταναλωτικά καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις και για δανειολήπτες χωρίς περιουσία, τα κουρέματα είναι μεγαλύτερα καθώς ξεκινούν από το 50% και μπορεί να φτάσουν και στο 70% με 80%. Και όπως λέει χαρακτηριστικά τραπεζίτης στο Έθνος της Κυριακής «χρωστάει κάποιος 7.000 ευρώ από κάρτες, του λέμε δώσε τα 2.000 και καθάρισες».

Δύσκολο είναι ωστόσο να εντοπιστούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες με καταναλωτικά δάνεια και κάρτες γιατί δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των τραπεζών.

Τα προβλήματα

Προς το παρόν το «βουνό» των καθυστερήσεων παρατηρείται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανταπόκριση των δανειοληπτών στο κάλεσμα για ρύθμιση δεν έχει ξεπεράσει το 20%. Στο τέλος Ιουνίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ύψους 108,5 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 45,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 40% την επόμενη τριετία. Οι λύσεις που θα υιοθετηθούν από τις τράπεζες στηρίζονται στα εξής:

  • τη μερική άφεση χρέους
  • τις αναδιαρθρώσεις για όσους έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους
  • τους πλειστηριασμούς για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για ρύθμιση (διευκρινίζουν ωστόσο ότι δεν θα αγγίζουν τα σπίτια των 100.000 ευρώ)
  • την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων σε funds.

2 σχόλια σχετικά με το “Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια”

  1. Πόσο γελάω… όταν το 2008-2009 έτρεχα στην Eurobank και ζητούσα ένα συμμάζεμα με χαμηλότερη δόση, που χαμηλότερη δόση σήμαινε οτι μπορούσα να δίνω άνετα 400 ευρώ το μήνα, μου είπαν ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για μένα επειδή πρώτον ήμουν κακοπληρωτής, δηλαδή αντί για 800 που έπρεπε, έδινα 600 και δεύτερον δεν είχα κανένα περιουσιακό στοιχείο οπότε και συνεπής να ήμουν, πάλι δεν γινόταν κάτι για την δική μου “κατηγορία”. Και έτρεχαν οι τόκοι μέχρι το ταβάνι. Αν με είχαν ακούσει, και παρόλη την μείωση αποδοχών που υπέστην τα επόμενα χρόνια, σήμερα θα είχαν εισπράξει περισσότερα από τα μισά που τους χρωστάω. Λίγο αργά το θυμήθηκαν, τώρα, είμαι εγώ αυτός που δεν μπορεί πλέον να κάνει κάτι για την συγκεκριμένη κατηγορία τράπεζας….

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.