Ψάχνουν να βρουν επιπλέον 15 δισ. ευρώ

Πρόσθετα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξειδικευτούν μέσα στο προσεχές διάστημα που θα αφορούν στην περίοδο 2011 – 2014 και κρίνονται απαραίτητα για να καλυφτούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου που οφείλονται στην βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση. Το συνολικό πακέτο μέτρων του μνημονίου παραμένει στα 28,4 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα ζητά να «κλειδώσουν» από τώρα και τα μέτρα για το 2013-2014. Και αυτό γιατί η ύφεση για τον επόμενο χρόνο φαίνεται πλέον ότι αναθεωρείται από το 2,5% κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Έτσι, παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο, χρειάστηκε να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. για το 2011, άλλα 5,4 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. για το 2013-2014.

Με στόχο να πετύχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον επόμενο χρόνο, η τρόικα, προτού δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ζητά γίνουν και επιπλέον παρεμβάσεις όπως:

-Η επέκταση στο στενό δημόσιο τομέα του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και η εφαρμογή του στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

-Η επέκταση του μέτρου της «εφεδρείας» σε πάνω από 30.000 υπαλλήλους, ενδεχομένως ακόμα και σε 50.000(!) και η απόλυση των υπαλλήλων από υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί.

-Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο σύστημα υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

-Στα φορολογικά, το μόνο που συζητά η τρόικα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

-Στο εργασιακό -εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων- η τρόικα ζητά με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.

-Αποκρατικοποιήσεις και νέες δεσμεύσεις για την πώληση 2.000 ακινήτων μέχρι και το 2014, με στόχο έσοδα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Στις τελευταίες επαφές τους με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν την εφαρμογή των κανονισμών που υπέγραψε η κυβέρνηση, με βάση τις οποίες όσα asset του δημοσίου μπαίνουν στο ταμείο, πωλούνται σε τιμές αγοράς (prevailing prices), έστω και αν το τίμημα θεωρείται χαμηλό.

Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι και τις αρχές του 2012 θα έχει έτοιμο ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από 2.000 ακίνητα του δημοσίου, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα οποία θα δοθούν σε τιμές… αγοράς, αφού βέβαια πρώτα ενταχθούν στην περιουσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου συνδυάζεται αναπόδραστα και με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνολικού χρέους, δηλαδή τα μέτρα για την περίοδο 2013-2014 αλλά και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες της χώρας μπορεί να ελαφρυνθούν 80 – 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια αν επιλεγεί «κούρεμα» της τάξης του 21% ενώ, εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει και το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δισ. τότε θα είναι πλήρως εξασφαλισμένες έως και το 2020.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *