Χάνεται τελικά το επίδομα γάμου

Χάνεται τελικά το επίδομα γάμου (επίδομα συζύγου) ύψους 10% για τους εργαζόμενους μετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.

Το 24h.gr είχε πρώτο αναδείξει το θέμα από το βράδυ της Τρίτης οπότε και η τρόικα το έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν και τότε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που διαπραγματευόταν με την τρόικα δήλωνε πως το επίδομα συζύγου και τέκνου δεν θα πειραχθούν τελικά το πρώτο βαίνει ουσιαστικά προς κατάργηση.

Το εν λόγο στέλεχος διαβεβαίωνε πως η τρόικα αποδέχθηκε να μην υπάρξει στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μετενέργεια παρέμβαση στο επίδομα συζύγου κάτι που τέθηκε μετ’ επιτάσεως στις διαπραγματεύσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Αξίωση της τρόικας ήταν να διατηρηθεί το επίδομα τέκνων και όχι το επίδομα γάμου κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση 10% του μισθού όλων όσων λαμβάνουν σήμερα το σχετικό επίδομα. Τελικά η Κυβέρνηση δεν έπεισε τους δανειστές για την ανάγκη διατήρησης του επιδόματος συζύγου και η αξίωση της τρόικας δεν αποσύρθηκε.

Το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου προβλέπει ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας και εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τα επιδόματα αρχαιότητας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό.

Θανάσης Κουκάκης

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *