Τρόμος στην Αθήνα προ του εμπάργκο στο Ιράν!

Έτοιμη να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν είναι η Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εφοδιασμό του ελληνικού κράτους, καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον να προμηθεύεται πετρέλαιο από τη χώρα αυτή σε ποσοστό 50% των αναγκών της. 

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δέχεται να εφοδιάζει τη χώρα μας με πετρέλαιο, με ανοιχτή πίστωση! Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η Ρωσία σταμάτησε να μας στέλνει “μαύρο χρυσό”, αφού τη φορτώσαμε με “φέσια” κοντά στο 1 δισ. ευρώ!

Το εν λόγω ενδεχόμενο προκαλεί ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης και στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ο οποίος είχε φανερά θορυβηθεί όταν ανέκυψε το θέμα για πρώτη φορά, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Τότε είχε βρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία ευνοούσε την ελληνική πλευρά, καθώς απεφεύχθη η επιβολή του εμπάργκο.

Ενδεικτικό του τρόμου που προκαλεί στην Αθήνα το ενδεχόμενο του εμπάργκο στο Ιράν, είναι ότι λίγες μέρες πριν είχαν ακουστεί ακόμη και εισηγήσεις περί αγοράς λιβυκού πετρελαίου, που δεν προχώρησαν. Για τον λόγο αυτό, το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου από χώρες του Κόλπου θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα. Οι ελληνικές εισαγωγές από το Ιράν συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές.

Τώρα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Αντιρρήσεις ως προς το εμπάργκο εκφράζουν τόσο η Ιρλανδία (που ζητάει συγκεκριμένη έκθεση αξιολόγησης) όσο και η Ουγγαρία, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει η Κύπρος και η Εσθονία. Πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν πάντως ότι όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα, ακόμη και χώρες όπως η Ισπανία, που εισάγει ιρανικό πετρέλαιο, δύσκολα θα προχωρήσουν σε άσκηση βέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι αλλά και Ασιάτες σύμμαχοί τους εξετάζουν όλο και πιο σοβαρά την ανάγκη να επισημοποιηθεί το εμπάργκο, καθώς και τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα μπορέσουν να περιοριστούν οι συνέπειες μίας αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» σε μία περίοδο που η παγκόσμια -και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή- οικονομία δοκιμάζεται.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση την οποία θα έχουν στη Ρώμη, σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), μαζί με την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ώστε να συζητήσουν τις επιπτώσεις ενός ιρανικού εμπάργκο. Θα συζητηθούν επίσης οι κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (Bank Markazi).

Η Τεχεράνη ήταν η δεύτερη, με 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εξαγωγική χώρα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (OPEC). Η άποψη που επικρατεί τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες είναι ότι η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα σταματήσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *