Το «bankingnews» αποκαλύπτει το σχέδιο της Συμφωνίας με την Ελβετία – Προβλέπει δεκαετή φορολογική αμνηστία σε όσους πληρώσουν το φόρο του 28%

Προκαταβολή  600 εκατ. ευρώ από την Συμφωνία για την φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία, ζητά από την Ζυρίχη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα χορηγεί  πιστοποιητικό φορολογικής αμνηστίας   στους «κρυφούς» μεγαλοκαταθέτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη την φόρμα του «πιστοποιητικού» που θα δίνετε στους μεγαλοκαταθέτες οι οποίοι  για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους   θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν φόρο 28%  επί των κεφαλαίων που προώθησαν στις  ελβετικές τράπεζες.

Με αυτό το πιστοποιητικό – «συγχωροχάρτι»  θα απαλλάσσονται για μία δεκαετία από   οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα. Είτε αυτή απορρέει από το εισόδημα είτε από την περιουσιακή τους κατάσταση.
Αυτά προβλέπει η συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές για την φορολόγηση των κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί σε αυτή την χώρα.

Η συμφωνία βρίσκεται ένα στάδιο πριν τις  τελικές υπογραφές. Μέσα στον Ιανουάριο  το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την  απαντητική επιστολή της Ζυρίχης με τις τελευταίες παρατηρήσεις που έχει κάνει η Αθήνα.

Στo οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Συμφωνία θα πρέπει να διαφοροποιείται σε ορισμένα σημεία σε σχέση με αυτή της  Βρετανίας και της Γερμανίας, αφού η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια  (  σ.σ. με  αποκορύφωση το 2011)  μαζική έξοδο κεφαλαίων  προς την Ελβετία, κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε στις δύο προαναφερόμενες χώρες.

Στην Συμφωνία θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για τα εφοπλιστικά κεφάλαια τα οποία είναι αφορολόγητα  στο σύνολο τους.  Στο  υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν  να  εντοπίσουν αυτά τα οποία δεν προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες  και εν συνεχεία να τα φορολογήσουν με συντελεστή 28%.

Ανώτερα στελέχη  επί του κτιρίου στη οδό Νίκης εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου η Συμφωνία θα έχει κατατεθεί προς έγκριση  στα  κοινοβούλια των δύο χωρών ( σε Ελλάδα και Ελβετία).

Βάσει της Συμφωνίας οι αρχές της Ζυρίχης θα δίνουν ένα διάστημα δύο – τριών μηνών τους καταθέτες για το τι  θέλουν να κάνουν  με τα κεφάλαια τους που είναι «παρκαρισμένα» σε ελβετικές τράπεζες.

Το ίδιο διάστημα θα «τρέξει» και το αίτημα  της προκαταβολής του 10% ή 600 εκατ. ευρώ που έχει απευθύνει η Αθήνα από την  φορολόγηση αυτών των καταθέσεων.

Μετά  το πέρας των τριών μηνών, οι ελβετικές αρχές θα αποστείλουν  στο υπουργείο Οικονομικών «δισκέτα» με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.   Ήδη η Ζυρίχη έχει προχωρήσει το θέμα  της «απογραφής» αυτών των  φυσικών προσώπων.

Θα ακολουθήσει η επιβολή φόρου με συντελεστή  28% γι΄ αυτούς που θα επιλέξουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Του φόρου θα εξαιρεθούν όσοι Έλληνες υπήκοοι αποκαλύψουν τα στοιχεία τους με τα βιβλιάρια των καταθέσεων στις   αρμόδιες  αρχές. Θα ακολουθήσει αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων με τα  ετήσια εισοδήματα που δηλώνουν οι υπόχρεοι με τις δηλώσεις που υποβάλλουν στην Εφορία προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά αυτών των καταθέσεων δικαιολογούνται και από την εργασία τους.

Στην  περίπτωση που διαπιστωθεί το αντίθετο,  θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Η  εικόνα που είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτές τις καταθέσεις, ήταν μόνο μέσω αυτής που μετέδιδε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για τα εμβάσματα  του εξωτερικού.

Δηλαδή για επιχειρηματίες ή άλλους μεγάλους  πελάτες private banking, οι οποίοι θορυβήθηκαν από την κρίση   χρέους στην Ελλάδα και το κλίμα ανασφάλειας που προκάλεσε με αποτέλεσμα να προτιμήσουν  τις τράπεζες  που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς  παραδείσους του εξωτερικού.

Εκτός  από αυτούς, στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών θα βρεθούν και τα φυσικά πρόσωπα που έκλεισαν  συμφωνίες στην χώρα μας, όμως τα χρήματα που έλαβαν δεν πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα και  κατατέθηκαν απευθείας σε ελβετικούς        λογαριασμούς.

Τα κεφάλαια που προσδοκά η κυβέρνηση από την απόδοση των φόρων ως προς τις  ελβετικές καταθέσεις μπορούν να  φθάσουν ακόμη και τα 5 ω– 6 δισ. ευρώ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της,  η Συμφωνία της Ελλάδας με τις Ελβετικές αρχές κινείται  στα πρότυπα αυτής που υπέγραψαν πρόσφατα  Βρετανοί και Γερμανοί.

Με  την διαφορά ότι ο συντελεστής φορολόγησης  που επέβαλαν επί των καταθέσεων αυτών θα είναι από 19% – 34%, βάσει μαθηματικού τύπου που περιλαμβάνει την κίνηση του  λογαριασμού, την κίνηση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, κλπ.

Να  σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή αντίστοιχων Συμφωνιών και με άλλες χώρες – «παράδεισοι», όπως είναι  το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, η Σιγκαπούρη κλπ. μετά τις πληροφορίες περί εξόδου σημαντικών κεφαλαίων προς  αυτά τα κράτη που έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μ. Χριστοδούλου


www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *