Το μεγάλο “όχι” της Μέρκελ

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ κατά σειρά… προτεραιότητας, έσπευσαν με δημόσιες δηλώσεις τους να διακόψουν τη συζήτηση περί αλλαγών ή ακόμη και επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που με πρωτοβουλία του Βερολίνου εγκρίθηκε ομόφωνα προ…..
μερικών μηνών από την ευρωζώνη.

Τόσο ο Γερμανόςυπουργός Οικονομικών όσο και η Καγκελάριος, έκριναν σκόπιμο να παρέμβουν άμεσα στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής

Ένωσης για την αναγκαιότητα χαλάρωσης των ασφυκτικών μέτρων λιτότητας, με αφορμή την πιθανολογούμενη εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, και την πολιτική αστάθεια στον πιο πρόθυμο σύμμαχο της πολιτικής του Βερολίνου, την Ολλανδία.

Κι αν χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν εκείνος που έδειξε στην κατεύθυνση του… πείσματος, σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας περί μελλοντικών αλλαγών.

«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Όσον αφορά τον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, δίπλα στα υγιή δημόσια οικονομικά», ήταν τα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογραφικό όμιλο WAZ.

Είναι προφανές ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από θέσεις που αποδείχτηκαν μεν αδιέξοδες για την Ευρώπη, αποτελούν ωστόσο στοιχείο πρεστίζ για την ίδια, να μην τις εγκαταλείψει. Και φυσικά, δεν πρόκειται να την πείσει περί του αντιθέτου ο Φρανσουά Ολάντ, μέτριος και ελλειμματικός. Μονάχα μια εξέγερση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα μπορούσε να ταρακουνήσει το Βερολίνο. Και να αλλάξει το μέλλον.

www.statesmen.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το μεγάλο “όχι” της Μέρκελ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *