Το μέλλον του ευρώ παίζεται στην Ισπανία – Τυχόν κατάρρευσή της θα θυμίζει… τραγωδία του Σοφοκλή

“Το μέλλον του ευρώ παίζεται στην Ισπανία. Εάν η χώρα καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη” αναφέρει στο τελευταίο άρθρο – παρέμβασή του ο Pepe Escobar, ανταποκριτής των Asia Times. Σύμφωνα με τον Escobar, τυχόν αποτυχία της Ελλάδας θα θυμίζει απλά… κωμωδία του Αριστοφάνη μπροστά στην… τραγωδία του Σοφοκλή, που θα σημάνει η κατάρρευση της Ισπανίας.

Ωστόσο, συνεχίζει, το ευρώ μπορεί να διασωθεί, αν η Ισπανία θωρακιστεί. Ποιο θα είναι το τίμημα; Οι ζωές εκατομμυρίων Ισπανών που θα διατεθούν ως collaterals για τη σωτηρία της χώρας.

“Ο κατάλογος της λιτότητας στην Ισπανία ακολουθεί τη συνηθισμένη λίστα… προβληματικού νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί στην Ευρωζώνη”, σχολιάζει ο Escobar στην ανάλυσή του.

Ο αρθρογράφος κάνει ειδική μνεία και στο κύμα των μαζικών διαδηλώσεων που σημειώνονται στις ισπανικές πόλεις, με τους εξοργισμένους πολίτες να δηλώνουν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

“Φυσικά, η Μαδρίτη δεν θα έχει ποτέ το θάρρος να ενημερώσει τους Ισπανούς πολίτες πως αυτή η υστερία για την ανάγκη ισοσκέλισης του ισπανικού προϋπολογισμού έχει ελάχιστες – σχεδόν μηδαμινές – πιθανότητες να βελτιώσει το επίπεδο ζωής τους”, καταλήγει.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *