Εμμέσως υπέρ του «κουρέματος» και των χρεών των ιδιωτών με σκοπό να μην αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως άλλωστε έγινε στις ΗΠΑ στην κρίση του 1929 τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) σε έκθεσή του!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος που συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης, με υποθήκες, προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, τόσο βαθύτερη είναι η ύφεση που ακολουθεί, καθώς επίσης και πιο αδύναμη η ανάκαμψη!
Στα παραδείγματα που χρησιμοποιεί πέραν της κρίσης του 1929, εντάσσονται η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία, την Κολομβία το 1999 και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990. Καλούνται δε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών των κατοικιών με τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά από τα χρέη!
Επειδή με το θέμα έχουμε ασχοληθεί ξανά αν και με διαφορετικό σκεπτικό, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε εάν οι Έλληνες κυβερνητικοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν όσα συμβουλεύει το IMF ή περιορίζονται στο να ακούν και να υιοθετούν μόνο τα μέτρα λιτότητας, αφού η πρόταση για «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους θα πλήξει τις κλυδωνιζόμενες, αλλά τόσο βαθιά χωμένες στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας τράπεζες…
χε χε χε
Θα ανοίξω μαγαζάκι ως καφετζού, έλα να σου πω τη μοίρα σου κλπ
χα χα χα
Αν σορτάριζες τα Hedge Funds… τρελό κονόμι!!!
Όπως έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, άρχισε η πολύ εντυπωσιακή και αναμενόμενα θορυβώδης κατάρρευση της Ισπανίας! Στην Ιταλία, άρχισαν οι προετοιμασίες για το αναπόφευκτο. Μίλησα με πολύ καλή μου φίλη στη βόρεια Ιταλία, που είναι και το πλουσιότερο κομμάτι της χώρας, και μου είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική! Το Πάσχα που πέρασε η Ιταλία ήταν το χειρότερο των τελευταίων δεκαετιών ….
Τώρα, εάν μέσα σε αυτό το γενικότερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο ντόπιος πολιτικοτραπεζοοικονομικός θίασος του καραγκιόζη επιμένει να διεκδικεί απαιτήσεις από πολίτες που απλά δεν έχουν φράγκο …, έ τότε, κακό του κεφαλιού τους κάνουν, και τους εύχομαι καλή τύχη! χαχαχα!
Σας το ξαναλέω, του χρόνου η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση …. Τότε θα ξεκινήσει η μεγάλη τραγωδία …!
Το 2009 σεριανώντας σε blogs διάβαζα πως μακροπρόθεσμα η Γερμανία θα βγει θανάσιμα πληγωμένη από αυτή την ιστορία. Γιατί… παρομοίαζαν την εύρωστη Γερμανία με έναν αθλητικό, υγιή, ακμαίο και ίσως λίγο ευτραφή έφηβο ενώ την Ελλάδα με έναν λιπόσαρκο, συνταξιούχο εργάτη. Σε περίπτωση εγκεφαλικού ποιος νομίζετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να τη γλυτώσει;
Εύστοχη η παρομοίωση.
Δεν είναι δυνατόν να είσαι σε ανάπτυξη, ενώ γύρω σου καταρρέει το σύμπαν! Μέχρι και η Κίνα παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό επιβράδυνσης, διότι οι δύο μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές του πλανήτη -Ευρώπη και ΗΠΑ- δεν έχουν πλέον χρήματα να καταναλώσουν!
Εκτιμώ ότι η δεκαετία που διανύουμε, θα γραφτεί στην Ιστορία, λόγω των παγκόσμιων αλλαγών που θα λάβουν χώρα!
Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα μεταλλάξει τον καπιταλισμό, από ασύδωτο φιλελεύθερο σε ποιό Κεϋνσιανική εκδοχή (δηλαδή μεγαλύτερος κρατικός παρεμβατισμός), και ο μεγάλος επερχόμενος πόλεμος λόγω Ιράν (από Τουρκία μέχρι Ινδία) θα αλλάξει τη γεωπολιτική κατάσταση όλης της Ευρασίας-Μέσης Ανατολής.
Είθε οι αρχαίοι και νέοι θεοί του τόπου μας (εάν υπάρχουν τελικά), να σταθούν στο πλάϊ μας σε αυτά που έρχονται ….
‘Ελληνες, στις επάλξεις …!
Δυστυχώς η ιστορία διδάσκει πως μετά από μεγάλες οικονομικές υφέσεις ακολουθεί ένας “καθαρτικός” πόλεμος. Η κέλτες, οι αμερικανοεβραίοι και οι εβραιοεβραίοι έχουν υπερπαράγει οπλικά συστήματα και κάπου πρέπει να τα διαθέσουν γιατί έχουν κοντινές ημερομηνίες λήξης και έχουν έτοιμα τα επόμενης γενιάς. Δόξα το…………………(συμπληρώνεται κατά το δοκούν) εστίες υπάρχουν πολλές και έχουν φροντιστεί ώστε να μη σβήσουν.
Έτσι ακριβώς!
Μόνο που αυτή τη φορά δε θα είναι ένα χτύπημα τύπου Ιράκ. Θα καεί ο τόπος εκεί κάτω!
Το περασμένο καλοκαίρι, σε μία συζήτηση, είχα εκτιμήσει ότι στο Ιράν θα χρησιμοποιήσουν ΚΑΙ τακτικά πυρηνικά. Προσοχή, όχι στρατηγικά πυρηνικά με διηπειρωτικούς πυραύλους για μαζικό χτύπημα πόλεων, άλλα πυρηνικά περιορισμένης ισχύος και εμβέλειας καταστροφής, που εξαπολύονται από αεροσκάφη κατά υπόγειων, πολύ ισχυρά προστατευμένων στόχων. Πριν κάνα μήνα λοιπόν, διάβασα ότι, η ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενο (!!) χτύπημα στο Ιράν μία νέα βόμβα βάρους 10 τόνων (!!!), της οποίας η έκρηξη και τα καταστροφικά αποτελέσματα προσομοιώνουν αυτά μίας … ατομικής βόμβας …!!!!
Τα σχόλια περιττεύουν ….
Υπάρχουν πλέον συμβατικά όπλα, με ισχύ ισοδύναμη αυτής των τακτικών πυρηνικών.