Τι προβλέπει η κρυστάλινη σφαίρα για το επόμενο δίμηνο;

γράφει ο Begar

Λαμβάνω πολλά ερωτήματα και επειδή είναι αδύνατον να απαντώ σε όλους θα συνοψίσω μια εκτίμηση παρακάτω.

Οι εισπρακτικές εταιρίες είναι απλά ένα σκύλος που γαυγίζει, αλλά δεν μπορεί να σας δαγκώσει. Αποστολή της είναι απλά να σας σπάει τα @@, ώστε να αγανακτήσετε ή να φοβηθείτε και να πληρώσετε.  Βέβαια αυτό είναι τραγικά ηλίθιο, διότι αν είχαμε χρήματα, όλοι θα πληρώναμε και δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία αυτή.

Ουσιαστικά, ένας δανειολήπτης σε στάση πληρωμών, το μόνο που μπορεί να φοβηθεί, είναι η έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του και αυτό εφόσον έχει κάτι αξίας στο όνομά του. Κατασχέσεις οικοσκευής, παρόλο που νομικά επιτρέπονται (με κάποιους περιορισμούς), δεν γίνονται..

Οι τράπεζες σχεδόν ποτέ δεν προχωρούν σε τακτική αγωγή – στοιχίζει περισσότερο και αργεί πάρα πολύ.

Εκτίμηση

1. Έχει γενικευτεί το φαινόμενο στάσης πληρωμών από πλευράς οφειλετών, με αποτέλεσμα να μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες προβληματικά δανειακά προϊόντα. Οι τράπεζες μετρούν προϊόντα και όχι κεφάλια, άρα άτομο με πέντε απλήρωτες πιστωτικές κάρτες απαιτεί νομικά έξοδα Χ 5 φορές.

2. Οι τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν τόσα νομικά έξοδα για να μας κυνηγήσουν όλους και με αμφίβολα αποτελέσματα. Το να ξοδεψω ως τράπεζα  για να βγάλω διαταγή πληρωμής είναι το πρώτο, το αν τελικά θα εισπράξω είναι το δεύτερο και σοβαρότερο.Μην ξοδέψω λεφτά για νομικές ενέργειες και τελικά χάσω και αυτά.

3. Τα δικαστήρια έχουν φρακάρει από τον όγκο υποθέσεων και αδυνατούν να τις διεκπεραιώσουν σε λογικό χρονικό διάστημα.

4. Νέος παράγοντας, που πρέπει να συνυπολογιστεί, είναι οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των δικαστών. Αυτό δημιουργεί δυσφορία, τάσεις για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων και, επειδή και οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό έχουν δάνεια, μια αντιπάθειά τους προς το σύστημα τράπεζες-εισπρακτικές, άσχετα αν θεωρητικά η δικαιοσύνη υποτίθεται πως είναι τυφλή.

5. Με τις συνεχιζόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και άυξηση των ζητούμενων φόρων, αποστραγγίζεται η αγορά από ζεστό χρήμα.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αυξάνει ραγδαία ο αριθμός δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

6. Η κύρια απειλή που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι τράπεζες, δηλ. η κατάσχεση ακινήτου, έχει καταντήσει καμένο χαρτί επειδή:

    α. Οι κυβερνήσεις φροντίζουν να προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, με επαναλαμβανόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό, επειδή φοβούνται την οργή του κόσμου, αν αρχίσει να χάνει τα σπίτια του.

    β. Οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων, τα έχουν καταστήσει ανεπιθύμητα ως επένδυση.

    γ.  Ήδη, σε αντίθεση με την έλλειψη ρευστού στην πιάτσα, υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση. Μια κίνηση μαζικών πλειστηριασμών, απλά θα επιβεβαίωνε την παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος για ακίνητα και θα κατακρήμνιζε τις πλασματικές εμπορικές αξίες που υφίστανται σήμερα.

    δ. Ο μύθος ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές να αγοράσουν φθηνά ακίνητα στην Ελλάδα είναι αστείος. Αν θα έρθουν, θα ενδιαφερθούν για συγκεκριμένα φιλέτα. Τι να το κάνει ο ξένος επενδυτής το τριάρι 20ετίας, σε μια μέση επαρχιακή πόλη, ή σε ένα στενό στην Αθήνα, που ως θέα έχει τα μπουγαδόσχοινα του απέναντι;

 

Σε λίγο καιρό θα πληθύνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών, που θα συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου που προσπαθούν να σώσουν, είναι σημαντικά χανηλότερη από το ύψος του χρέους προς την τράπεζα.

Τότε θα έχουμε γλέντια!

daneiakartes.info

 

2 σχόλια σχετικά με το “Τι προβλέπει η κρυστάλινη σφαίρα για το επόμενο δίμηνο;”

  1. Εχω σταματησει να πληρωνω τα παντα 2στεγαστικα 3 καταναλωτικα 15 καρτες.Τους παρακαλαω να ερθουν να παρουν τα σπιτια να γλυτωσω τα χαρατσιαπου ερχονται  και σφυριζουν αδιαφορα!!Στο τελος θα μας λενε δωσε οτι εχεις ευχαριστηση!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *