Τι θα γίνει με τα δάνειά μας;

Τι σημαίνει το «κούρεμα» για τους δανειολήπτεςς

Τι θα σημάνει για τα δάνειά μας το επικείμενο «κούρεμα»; Τι οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν πάρει δάνεια και δεν τα έχουν αποπληρώσει;

Το «Πρώτο Θέμα» ρώτησε πλήθος ειδικών, τραπεζιτών, δικηγόρων και ειδικών συμβούλων και πήρε από όλους την ίδια απάντηση: «Είναι ατομικό σου ζήτημα. Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει γενική ρύθμιση. Μπορεί το κράτος να πτωχεύσει αλλά εσύ συνεχίζεις να χρωστάς».

Για τους οφειλέτες υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

Το Οικονομικό Αποτύπωμα

Είναι η αποτίμηση του οφειλέτη με βάση το τι έχεις, το τι βγάζεις κάθε χρόνο, με λίγα λόγια, είναι το τι πιστεύει ο τραπεζίτης ότι μπορείς να τους επιστρέψεις. Αν έχεις περιουσία, ακίνητα ή κάτι άλλο που μπορεί να το πάρει, θα το πάρει.
Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις όλων ανεξαιρέτως των τραπεζιτών, προτιμούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση παρά να μπουν σε μία νομική διαδικασία διεκδίκησης του ακινήτου.

Διαπραγμάτευση

Σε αυτή την περίπτωση κάνεις ένα πολύ σκληρό παζάρι με την τράπεζα για να της πληρώσεις ένα μέρος του δανείου και να τελειώνεις. Αν είσαι σε θέση να της πεις ότι «δεν έχεις να πάρεις τίποτα γιατί δεν έχω τίποτα να σου δώσω», είσαι σε πλεονεκτική θέση. Αν έχεις κάτι να σου πάρει η θέση σου είναι πολύ πιο δύσκολη, αλλά όχι και απελπιστική, αφού ούτως ή άλλως η τράπεζα δεν θέλει να μπει στη διαδικασία κατάσχεσης της περιουσίας σου.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο είναι να περάσουν οι τράπεζες όχι στα χέρια του κράτους, αλλά στα χέρια των ξένων. Σε τέτοια περίπτωση οι τράπεζες μπορεί να πουλήσουν τα δάνεια σε μία εταιρία που ειδικεύεται σε είσπραξη δανείων.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχεται η τράπεζα και λέει: «Έχεις δάνεια αξίας 10 δις. που μάλλον δεν θα εισπράξεις. Σου τα αγοράζω με 2 δις.
Η τράπεζα τα πουλάει και η εταιρία αρχίζει τον αγώνα είσπραξής τους. Σε αυτήν την περίπτωση το καλύτερο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το γνωστό ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

www.newsbeast.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Τι θα γίνει με τα δάνειά μας;”

 1. Παρόμοιο ρεπορτάζ είχε το Σαββατόβραδο το ALTER, όπου έλεγε τα ίδια.

  Τι έγινε ρε παιδιά; Έγιναν τόσοι πολλοί  αυτοί που δεν πληρώνουν, που αρχίσαμε την προπαγάνδα;

  Και από πότε δηλαδή ο έλληνας τραπεζίτης μας αγαπάει και μας λυπάται ενώ ο ξένος είναι ο αδίστακτος που θα μας πάρει τα σώβρακα;

  Μάλλον προσπαθούν να ψήσουν τον κόσμο να πάει στα γκισέ να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνειά του, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για τους δανειολήπτες.

  1. συμφωνω απολυτα μαζι σου begar γιατι αν ηταν να κανουν hair cut 80% για τις ξενες εταιρειες γιατι να μην το κανουν για τους ελληνες δανειοληπτες.που και θα τους βοηθουσαν και εστω ετσι αργα θα εδειχναν ενα αλλο προσωπο πιο ανθρωπινο?
    

 2. BEGAR   ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ    …….ΒΡΕΣ ΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΛΗΓΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ  …ΨΑΧΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΤΟ   ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *