Την δυνατότητα να μπορούν να επαναγοράσουν μετοχές από το ΤΧΣ και οι τράπεζες ζητούν κορυφαία τραπεζικά στελέχη – Οι 4 βασικές προτεραιότητες που θέτουν στις σκληρές διαπραγματεύσεις για τον νέο νόμο του Ταμείου….

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς στην εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την Κυβέρνηση προσπαθούν να πετύχουν ισχυρά κίνητρα τόσο για τους παλαιούς μετόχους όσο και για τις τράπεζες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών στις διεργασίες που σημειώνονται ώστε να καταρτιστεί ο νέος νόμος που θα αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εμφανίζονται με ενιαία γραμμή.
Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους και προφανώς αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για ένα σημαντικό μετριασμό των απωλειών που θα καταγραφούν λόγω των ζημιών από το PSI+ και την Blackrock.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που έχουν χαράξει οι τραπεζίτες είναι

Ισχυρά κίνητρα στους παλαιούς μετόχους

Οι τραπεζίτες ζητούν να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παλαιούς μετόχους τόσο ως προς το σκέλος της συμμετοχής τους όσο και ως προς τις μελλοντικές αγορές που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν.
Οι τραπεζίτες ζητούν τα CoCos να έχουν αυξημένη συμμετοχή από περιορισμένη που αρχικώς είχε αναφερθεί.
Τα CoCos (Contingent Convertible Capital), ή μορφή αύξησης κεφαλαίου που μετατρέπεται στο μέλλον σε κοινές μετοχές κάτω από ορισμένες συνθήκες) σε σχέση με τις κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου που συζητείται και έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα. Τα Cocos, ως πιο ήπια και ευέλικτη μορφή αύξησης κεφαλαίου, αποπληρώνονται πιο εύκολα από την τράπεζα μέσω των καθαρών εσόδων που δημιουργεί, καθώς έχουν μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής, ενώ παράλληλα είναι φιλικά για τους μετόχους διότι δεν οδηγεί αναγκαστικά σε dilution των μετοχών
Π.χ. ζητούν τα CoCos να αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης και τα υπόλοιπα 70% να είναι με κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου.
Σε αυτή την περίπτωση οι τραπεζίτες ζητούν το ελάχιστο όριο του 10% να μην προσμετρήσει στο σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή CoCos και κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου αλλά μόνο στις κοινές μετοχές.
Π.χ. αν μια τράπεζα χρειάζεται 1 δις ευρώ και τα CoCos αποφασιστεί να είναι 300 εκατ τα υπόλοιπα 700 εκατ είναι οι κοινές με αναστολή ψήφου οι τραπεζίτες ζητούν το ελάχιστο 10% να είναι τα 70 εκατ π.χ.
Η πρόταση αυτή έχει αυξημένες πιθανότητες να υιοθετηθεί αρκεί να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν σταθερά ένα ετήσιο επιτόκιο 7% με 10%.
Παράλληλα ζητούν να υπάρχει καλό επίπεδο κινήτρων ώστε οι παλαιοί μέτοχοι να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές εφόσον καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Πιθανότατα θα υπάρξει option ή warrants και όπως διαφαίνεται ΤΧΣ, Κυβέρνηση, Τρόικα και Τραπεζίτες στο θέμα αυτό θα συμφωνήσουν.
Να σημειωθεί ότι στόχος της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι η κρατικοποίηση και αυτό αποτελεί την βάση των κινήτρων του κράτους προς τους μετόχους των τραπεζών.

Ισχυρά κίνητρα στις τράπεζες

Κορυφαία στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι στο νόμο για το ΤΧΣ θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε και μια τράπεζα να έχει την δυνατότητα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ.
Αν υποθέσουμε ότι μια τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίηση πουλάει μια θυγατρική της να έχει την δυνατότητα π.χ. αν συγκέντρωσε 400 εκατ να τα διαθέσει στο ΤΧΣ και να αγοράσει κατ΄ αναλογία μέρος της συμμετοχής του ΤΧΣ.
Οι τραπεζίτες ζητούν να δοθούν κίνητρα όχι μόνο στους παλαιούς μετόχους αλλά και στις τράπεζες ως οργανισμούς.
Η πρόταση αυτή έχει ισχυρούς υποστηρικτικές αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν και σε ποιο βαθμό υιοθετηθεί.

Αναβαλλόμενος φόρος

Οι τραπεζίτες ζητούν το πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τους αναβαλλόμενους φόρους να υιοθετηθούν και στην περίπτωση των μεγάλων ζημιών από το PSI+.
Το ερώτημα είναι λοιπόν αν αποδεχθεί το ελληνικό δημόσιο και η Τρόικα οι ζημίες που θα καταγραφούν στα κεφάλαια αν είναι προ φόρων ή μετά φόρων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μετά φόρων βάση θα γλιτώσουν 4 με 5 δις ευρώ.
Με βάση την βασιλεία ΙΙΙ ο αναβαλλόμενος φόρος από 20% θα μειωθεί στο 10% σε βάθος ετών.

Τελικό ύψος haircut 68%/70%/73%;

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζητούν οι τραπεζίτες να αποσαφηνιστεί το ύψος του haircut που θα εγγράψουν.
Θα είναι 66% που ζητούν θα είναι 70% ή 73% που ενέγραψαν οι περισσότερες ξένες τράπεζες.
Το ζήτημα είναι υπό συζήτηση και προφανώς οι τραπεζίτες επιδιώκουν το χαμηλότερο δυνατό haircut.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *