Τα CDS ήταν… ανασφάλιστα!

Σύμφωνα με τους Financial Times η αγορά εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα, όταν η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Μπορεί να είναι μη-γεγονός, μη-πιστωτικό γεγονός. Όμως η χθεσινή απόφαση ότι τα εργαλεία ασφάλισης δεν θα πληρωθούν από τα ελληνικά ομόλογα, έχει δυνητικές τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές χρεογράφων της ευρωζώνης.

Επενδυτές και traders φοβούνται ότι η απόφαση της International Swaps and Derivatives Association (ISDA) να μην πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός στα ελληνικά Credit Default Swaps θα υπονομεύσει το σύνολο της αγοράς CDS, μιας αγοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στο μακροχρόνιο δράμα της Ελλάδας και των κρατικών CDS, αυτών των συγκριτικά “νεαρών” εργαλείων που χρησιμοποιούν τράπεζες κι επενδυτές για να εξασφαλιστούν απέναντι στον κίνδυνο ή να στοιχηματίσουν πάνω στο αξιόχρεο κρατών.

Η απόφαση της επιτροπής της ISDA, της εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί την αγορά παραγώγων, σημαίνει ότι οι επενδυτές που κατέχουν CDS πιθανόν να μην πληρωθούν όπως ήλπιζαν ή να εισπράξουν λιγότερα.

Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τραπεζίτες κι επενδυτές από αγορές τέτοιων εργαλείων, διακινδυνεύοντας το μέλλον του προϊόντος, λένε οι traders. Θα μπορούσε επίσης να ωθήσει ορισμένα funds και τράπεζες να πουλήσουν περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι τα εργαλεία τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξασφάλιση.

Ο κ. Paul Griffiths, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Aberdeen Asset Managers, αναφέρει: «Αν τα CDS χρησιμοποιηθούν για να μετρηθεί το εκτιμώμενο αξιόχρεο μιας χώρας ή ως τοποθέτηση πάνω στην κατεύθυνση αγοράς, εξακολουθούν να έχουν αξία. Αν όμως χρησιμοποιηθούν για προφύλαξη από το ρίσκο, τότε η εσωτερική τους αξία πλήττεται».

Η αγορά εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα, όταν η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης (Collective Action Clauses), για να υποχρεώσει τους επενδυτές να υποστούν ζημιές περίπου 70% σε όρους παρούσας αξίας από την ανταλλαγή ομολόγων.

Αυτό όμως σημαίνει ότι το χρέος που θα χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί το επίπεδο της αποζημίωσης θα είναι νέα ομόλογα, που θα εισαχθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, αντί για τα υπάρχοντα, που θα είχαν χρησιμοποιηθεί αν το πιστωτικό γεγονός πυροδοτείτο χθες. Καθώς αυτά τα νέα ομόλογα αναμένεται να τελούν υπό διαπραγμάτευση με υψηλότερη ονομαστική αξία από τα παλαιά, οι όποιες αποζημιώσεις στα CDS θα είναι μικρότερες.

Ενας πρόχειρος υπολογισμός των traders δείχνει ότι τα νέα ομόλογα, που έχουν μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλά κουπόνια, θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο περίπου 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, τα οποία επί το πλείστον κινούνται στο περίπου 24%.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να λάβει το 76% της ονομαστικής αξίας ή το ποσό που χρειάζεται για να φτάσει η ονομαστική αξία στο 100, ο αγοραστής του CDS θα λάβει μόνο 50%.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, είχε μεγάλη σημασία, γιατί ορισμένοι επενδυτές βιάζονταν να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός πριν την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Το ένα από τα αιτήματα ήταν να πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός επειδή η ύπαρξη και μόνο των CACs αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ISDA διαφώνησαν πάνω στο θέμα. Πάντως πηγές του οργανισμού αναφέρουν ότι, αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει εντέλει τα CACs, όπως αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως ο κ. Bill Gross της Pimco, επέκριναν την χθεσινή απόφαση, δηλώνοντας ότι συνιστά επικίνδυνο προηγούμενο.

Ωστόσο ορισμένοι άλλοι παράγοντες, πιστεύουν ότι δεν θα προκληθεί ζημιά στα CDS κρατικών ομολόγων. Τονίζουν ότι οι διεθνείς τράπεζες, που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες εργαλείων hedging, γνωρίζουν ότι αυτά τα εργαλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση σε περίπτωση χρεοστασίου.

Αλλοι τονίζουν ότι παραμένει ασαφές το πόση θα είναι η τελική αποζημίωση και αποφεύγουν να προσπαθούν να μαντέψουν τα ποσά, τα οποία θα καθοριστούν σε μια διαδικασία δημοπρασίας, η οποία μπορεί να περάσουν τρεις εβδομάδες επιπλέον, μέχρι να ολοκληρωθεί”.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *