Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, μιλώντας στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας για την ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές, αναφέροντας ότι τα δύσκολα για τον κλάδο είναι το 2012. Δηλαδή είναι μπροστά μας όχι πίσω μας.
Μάλιστα επισήμανε ότι μέχρι τον Ιούλιο βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών ήταν η ρευστότητα. Ωστόσο από τον Ιούλιο βασικό μέλημα είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση λόγω των απωλειών του PSI και της έκθεσης της BlackRock.
Επισημαίνοντας τη σημαντικότητα των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι η Εθνική θα κάνει ότι είναι δυνατό να μην προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιβεβαιώνοντας μάλιστα και ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πότε η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα.
Αναφορικά με την Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι η στρατηγική δεν έχει αλλάξει. Αναμένεται η κατάλληλη χρονική στιγμή για να υπάρξει κάποιο deal. Ενώ μιλώντας για το PSI εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο όμιλος της ΕΤΕ παραμένει ισχυρός με 2 δισ. ευρώ αποτελέσματα προ προβλέψεων ετησίως.
Επιβεβλημένη και ωφέλιμη χαρακτήρισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές της Εθνικής, ο πρόεδρος του ΔΣ. Β. Ράπανος, επισημαίνοντας ότι είναι μία κίνηση που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αντιμετωπίσει τις απώλειες από το PSI και την έκθεση της BlackRock.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, η ΑΜΚ είναι μέρος μίας σειράς πρωτοβουλιών για την κεφαλαιακή θωράκιση της. Μάλιστα, μετά την ΑΜΚ ο δείκτης Core Tier 1 θα φτάσει το 11%, μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το ελάχιστο όριο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Εθνικής, η τιμή διάθεσης των προνομιούχων μετοχών θα είναι στα 5 ευρώ.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και δήλωσε την αντίθεση της για την Αύξηση του Κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Εκκλησία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 1,5%.