Στη σέντρα για ξέπλυμα η Deutsche Bank

Διαρκώς περιπλεκόμενο και ανασφαλές είναι το διεθνές πεδίο άσκησης πολιτικής καθώς μετά το VW-gate, την αντεπίθεση της Γερμανίας στη Liberty οι ΗΠΑ χτυπούν τη Deutsche Bank αποκαλύπτοντας μάλιστα εμπλοκή της γερμανικής τράπεζας σε παράνομες πράξεις Ρώσων αξιωματούχων μέσω των ισοτιμιών και μετοχών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Blumberg το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν η Deutsche Bank μπλόκαρε τις συναλλαγές των 6 δισ. δολαρίων –όπως προβλέπεται- καθώς αυτές αποτελούσαν ξέπλυμα χρήματος ώστε αυτό να φυγαδευτεί εκτός της Ρωσίας.

Η γερμανική τράπεζα διεξάγει παράλληλη δική έρευνα για τις συναλλαγές οι οποίες, όπως αναφέρει, σχετίζονται με 12 λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και της οικογένειας Rotenberg. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για mirror trades, για μεταβίβαση χρημάτων από μια χώρα σε μια άλλη μέσω αγοραπωλησίας μετοχών, ισοτιμιών και παραγώγων σε προσυμφωνημένες τιμές.

Αν και η πράξη της παράλληλης αγοραπωλησίας μετοχών και παραγώγων σε δυο διαφορετικές αγορές δεν θεωρείται παράνομη, εν τούτοις σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους η Deutsche Bank έπρεπε να είχε κινήσει διαδικασίες ελέγχου διακίνησης μαύρου χρήματος.

Για το θέμα ων ελέγχων σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του από τις αμερικανικές αρχές είναι ενήμερος και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε όμως να σχολιάσει την εν εξελίξει έρευνα.

Οι Rotenberg που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν εμπλακεί σε mirror trades από το 2011 όταν κα προσπάθησαν να εξάγουν συνάλλαγμα μέσω χρηματιστηρίου δια της ελβετικής UBS, η οποία τελικά απέρριψε τις πράξεις.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *