Στεγαστικά: Το σχέδιο-ανάσα για δανειολήπτες

Σχέδιο που θα φέρει βαθιά ανάσα σε περίπου 60 – 70 χιλιάδες νοικοκυριά, με στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, και θα προφυλάξει την αγορά ακινήτων από πιθανό κραχ λόγω μαζικών πλειστηριασμών, επεξεργάζονται η τρόικα και οι τράπεζες.

Την ώρα όπου τα κόμματα εξαντλούν τις προτάσεις τους για το θέμα σε προεκλογικές κορόνες, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την τρόικα, επεξεργάζονται σχέδιο ενοικίασης για 3 χρόνια των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών.

Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προς το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά μόνο τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα οδηγήσει σε μερική διαγραφή του δανείου και σε άτυπη αναστολή των πλειστηριασμών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και 1 ευρώ, έχει απασχολήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, απανωτές συναντήσεις του κλιμακίου στελεχών της τρόικας, που ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα, με τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά των πιστωτών προτάθηκε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης των περίπου 70.000 στεγαστικών δανείων που δεν αποπληρώνονται ανάλογο με αυτά που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, προσαρμοσμένο ωστόσο στα ελληνικά δεδομένα.

Το σχέδιο προβλέπει πως όσα σπίτια έχουν αγοραστεί με στεγαστικό αξίας κατά μέσο όρο 100.000-150.000 ευρώ και δεν αποπληρώνονται (έχουν κατασχεθεί από την τράπεζα ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση) να ενοικιαστούν στους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους για τα επόμενα 3 χρόνια.

Εν συνεχεία, θα δίνεται η δυνατότητα στον ενοικιαστή (πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη) να αγοράσει εκ νέου το σπίτι με νέο δάνειο. Το ενοίκιο που θα καταβάλλει ο ενοικιαστής θα προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (ανάλογα με την περιοχή). Δεν αποκλείεται, δε, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό το ενοίκιο να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιοχής.

Με την πάροδο των 3 ετών, η τράπεζα θα δίνει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή (πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη) να επαναγοράσει το ακίνητο με νέο στεγαστικό δάνειο προσαρμοσμένο στην αξία που αυτό θα έχει τότε.

«Για ένα σπίτι αξίας π.χ. 100.000 ευρώ, το οποίο αγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια όταν δεν υπήρχε ίχνος προβλημάτων στην αγορά, με δάνειο 80.000 ευρώ (το υπόλοιπο ήταν συμμετοχή του ιδιοκτήτη), σήμερα η αξία του έχει πέσει στο 80% και αναμένεται να φθάσει το 50%. Για τον λόγο αυτόν, και εφόσον η τράπεζα προσαρμόσει το παλαιό δάνειο των 80.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαγραφή και αναστολή πλειστηριασμών

Η αναμενόμενη επαναγορά του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη και υποψήφιο ενοικιαστή οδηγεί επί της ουσίας σε μερική διαγραφή χρεών κατ’ αποκλειστικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών αλλά και σε αναστολή των πλειστηριασμών για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Προϋπόθεση βέβαια είναι ο πρώην ιδιοκτήτης να είναι σε θέση μετά από τρία χρόνια, όταν όλοι ευελπιστούν ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να μπορεί να εξυπηρετήσει το νέο «κουρεμένο» στεγαστικό δάνειο.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες με το μέτρο αυτό ελπίζουν ότι στο τέλος της κρίσης «δεν θα μείνουν με χιλιάδες ακίνητα στο χέρι, τα οποία δεν θα μπορούν εύκολα να πουλήσουν, ενώ δεν θα εγγράψουν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, οι ζημίες από το μέρος της διαγραφής θα είναι πολύ μικρότερες και θα συνεχιστεί η σχέση τους με τον δανειολήπτη».

Έκρηξη στην καθυστέρηση εξυπηρέτησης μηνιαίων δόσεων

Μπορεί περίπου 70.000 οφειλέτες να έχουν εγκαταλείψει το στεγαστικό τους δάνειο, στη ζοφερή εικόνα όμως έρχονται να προστεθούν δύο ακόμη επίφοβες ομάδες: Κατ’ αρχάς, περίπου 45.000-50.000 δανειολήπτες στεγαστικού δηλώνουν ήδη αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων δόσεων, καθυστερώντας για 3 – 4 μήνες.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για μία κρίσιμη μάζα, η οποία «ανά πάσα στιγμή, και εφόσον η οικονομική κατάσταση δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, μπορεί να περάσει στη μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής του δανείου».

Το αντίδοτο, προς το παρόν, στην εν λόγω αδύναμη οικονομικά ομάδα δανειοληπτών είναι οι συνεχείς ρυθμίσεις και οι ευνοϊκές εξυπηρετήσεις επί του δανείου. Το φαινόμενο όμως της καθυστέρησης στην καταβολή δόσεων για 3 – 4 μήνες παρατηρείται με αμείωτο ρυθμό τους τελευταίους 10 μήνες.

Η μείωση μισθών και συντάξεων και οι ξέφρενοι φόροι -που έχουν πάρει μόνιμο χαρακτήρα- δημιουργούν και μία ακόμη εστία φωτιάς στα στεγαστικά δάνεια: περίπου 50.000 δανειολήπτες σημειώνουν καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων για 1 – 2 μήνες και αποτελούν το φαινόμενο της τελευταίας στιγμής, το οποίο υφίσταται εδώ και τέσσερις μήνες.

Κι εδώ το αντίδοτο είναι η ρύθμιση, με τη διαφορά ότι δεν διαφαίνεται, με βάση το εισόδημά τους και εκτός απροόπτου, ότι θα υποστούν ισχυρό μελλοντικό οικονομικό πλήγμα.

www.euro2day.gr

32 σχόλια σχετικά με το “Στεγαστικά: Το σχέδιο-ανάσα για δανειολήπτες”

 1. Χμμμμ

  Με μια πρώτη ανάγνωση το βλέπω ουδέτερο, δηλαδή σώζει τις τράπεζες, βοηθάει και το δανειολήπτη.

  Για να δούμε.

 2. Νά τααααα!

  Όταν έγραψα προ μηνών, τί είχε γίνει στην Αμερική (επαναγορά σπιτιών ίδιων προδιαγραφών με τα παλιά κατασχεμένα, με νέα δάνεια, κατά 50% μειωμένα), “κάποιοι” απάντησαν με σχόλια … άλλα των άλλων! Τέλος πάντων …

  Συναγωνιστές, έρχονται εξελίξεις. Τα λέμε εδώ μέσα, σχεδόν κάθε μέρα, με πρώτον από όλους τον τριήραρχο!

  Το σύστημα για να συνεχίσει να λειτουργεί, θέλει πελατάκια. Εάν μας ισοπεδώσει, θα μείνει μόνο του, να κάνει τί …?
  Θα τους εντάξει όλους (πάλι) στο μηχανισμό, και πάμε πάλι από την αρχή!

  Επαναλαμβάνω, εκτίμησή μου είναι ότι στο τέλος θα κάνουν πολύ μεγαλύτερες παραχωρήσεις, διότι οι επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις θα είναι σαρωτικές ….

  1. Μέσα είσαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Πάντα πέφτεις μέσα. Μέχρι τώρα καμία από τις εκτιμήσεις σου δεν έχει πέσει έξω.

   Οφείλω να το αναγνωρίσω.

 3. Εγω εχω ακινητο στο κεντρι της αθηνας το πηρα 50000 το 2000 και τωρα πουλιεται 30000.Εχει 4 προσημειωσεις για δανεια 200000.Επισης χρωσταω σε καρτες και καταναλωτικα αλλες 100000 χωρις προσημειωση! Ουτε να το νοικιασω μπορω λογω περιοχης.Εχω κανει παυση πληρωμων 2 χρονια και διαταγη πληρωμης ακομα δεν ελαβα!!Τι με συμφερει να κανω στο μελλον?

  1. Η περίπτωσή σου είναι χαρακτηριστική της μαλακισμένης πολιτικής που ακολούθησαν οι τράπεζες για χρόνια προκειμένου να δείχνουν αύξηση κύκλου εργασιών και εγγραφές μελλοντικών … κερδών (…?…).

   Σε ακίνητο των 50,000 βάλανε 4 προσημειώσεις για δάνεια 200,000 …, χαχαχα! Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ!

   Τέλος πάντων.
   Για κάρτες και καταναλωτικά, βάλε μόρτη και γνώστη δικηγόρο, και θα τα στείλει να τα πληρώσει η … Μαρία Αντουανέτα! 
   Για το ακίνητο, σου είναι αδιάφορο, λόγω της σχέσης αξία ακινήτου προς χρωστούμενα! Βέβαια δεν ξέρω εάν έχεις και άλλα ακίνητα, τί δάνεια είναι αυτά που έχεις, εάν υπάρχουν στα δάνειά σου εγγυητές με ακίνητα, κλπ, κλπ.

   Δ Ι ΚΗ Γ Ο Ρ Ο, αμέσως! 

   1. ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ’ΕΔΩ !!!!
    Πλειστηριασμοί, εισπρακτικές …και μπλόκο στους μισθούς
     

    Ισχυρό σοκ σε 200.000 κατόχους ακινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της τρόικας να επιταχύνει χρονικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών και καταστημάτων από το καλοκαίρι του 2012.
    Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν σπίτια και μαγαζιά, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί. Και μάλιστα πολύ σύντομα… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν η τρόικα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012.
    Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που επιδιώκουν την ταχύτατη εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει όχι έως το τέλος του 2012, αλλά έως το τέλος Ιουνίου του 2012 (δηλαδή να μετατεθεί 6 μήνες νωρίτερα). Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη στους αρμόδιους υπουργούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
    Η τωρινή αναστολή αφορά τόσο στους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη ρύθµιση οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων.
     ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΤΕ mail ΣΤΟ  gregorytsitso68@yahoo.gr

 4. Πηγα σε δικηγορο.Δεν με συμφερει να κανω τιποτα.Τα εξοδα για ανακοπες κτλ ειναι πολλα γιατι το καθε προιον θελει ξεχωριστη διδικασια!Μιλαμε για 25 προιοντα!Το λιγοτερο 50000 ευρω εξοδα.Αγοραζω αλλο σπιτι στο ονομα της γυναικας μου που ειναι καθαρη η των παιδιων μου!Το μονο προβλημα ειναι οτι δεν θα μπορω να ξαναποκτησω ακινητο(σκοτιστηκα!) η να εχω καταθεσεις(εαν αποκτησω σιγα μην τα εχ στο ονομα μου!)Απο τι στιγμη που δεν υπαρχει προσωποκρατηση για χρεη σε τραπεζες μου ειπε δεν εχω προβλημα.

  1. Χαχαχαχαχα!

   Αφού έχεις πάρει τις σχετικές δικηγορικές απαντήσεις και προσωπικές αποφάσεις, … τί ρωτάς αγαπητέ?

   Να υποθέσω ακαδημαϊκό ενδιαφέρον …. 

  2. Προσφατα ειχα συζητηση με φιλο δικηγορο και μου ειπε πως ειναι εφικτο να μπουν σε μια αγωγη ολα τα καταναλωτικα-καρτες που εχει ενας δανειοληπτης ανα τραπεζα.
   Συνεπως, αν εχεις καποια χρηματα θα μπορουσες να κανεις καποιες αγωγες και τελος.
   Οτι λεω δεν το εχω διασταυρωσει με αλλον δικηγορο αλλα αν τυχον το ψαξεις με τον δικο σου δικηγορο θα ηθελα να μας ενημερωσεις αναφορικα με το θεμα.
    

 5. Ακριβως!Με λιγα λογια ο κοσμος δεν πρεπει να μπει στη παγιδα των τραπεζων που θα τους παρακαλανε για ρυθμισεις!Μονο καποιος που χρωστει λιγοτερα απο την αξια της περιουσιας του αξιζει να το παλεψει.Για μας τους υπολοιπους ας ερθουν να παρουνα τα ακινητα οι τραπεζες! 

 6. ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ!!!!
  Eτοιμάζουν να βγάλουν στο σφυρί 200.000 σπίτια … αν ψηφίσετε Πasok ή Ν.Δ.

  Πηγή: http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2012/04/e-200000-asok.html#ixzz1t1PitIjn
  Ισχυρό σοκ σε 200.000 κατόχους ακινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της τρόικας να επιταχύνει χρονικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών και καταστημάτων από το καλοκαίρι του 2012.

  Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν σπίτια και μαγαζιά, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί. Και μάλιστα πολύ σύντομα… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν η τρόικα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012.
  Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που επιδιώκουν την ταχύτατη εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει όχι έως το τέλος του 2012, αλλά έως το τέλος Ιουνίου του 2012 (δηλαδή να μετατεθεί 6 μήνες νωρίτερα).
  Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη στους αρμόδιους υπουργούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Η τωρινή αναστολή αφορά τόσο στους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη ρύθµιση οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων. πηγη

  Πηγή: http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2012/04/e-200000-asok.html#ixzz1t1PXq6BG

 7. ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ’ΕΔΩ !!!!
  Πλειστηριασμοί, εισπρακτικές …και μπλόκο στους μισθούς
   

  Ισχυρό σοκ σε 200.000 κατόχους ακινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της τρόικας να επιταχύνει χρονικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών και καταστημάτων από το καλοκαίρι του 2012.
  Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν σπίτια και μαγαζιά, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί. Και μάλιστα πολύ σύντομα… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν η τρόικα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012.
  Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που επιδιώκουν την ταχύτατη εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει όχι έως το τέλος του 2012, αλλά έως το τέλος Ιουνίου του 2012 (δηλαδή να μετατεθεί 6 μήνες νωρίτερα). Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη στους αρμόδιους υπουργούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
  Η τωρινή αναστολή αφορά τόσο στους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη ρύθµιση οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων.
   ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΤΕ mail ΣΤΟ  gregorytsitso68@yahoo.gr

 8. Μα τι μας λένε οι τραπεζίτες… ηλίθιοι είναι ……….Μας λένε τα σπίτια τα οποία έχουν κατασχεθεί η είναι υπό κατάσχεση, για 3 χρόνια θα μας τα νοικιάζουν και μετά θα τα αγοράζουμε με νέο δάνειο.Για ποια ανάσα μιλάνε οι κερδοσκόποι.Και όλες τις δόσεις που δώσαμε μέχρι σήμερα (κεφάλαιο+τόκοι) , πάνε στον βρόντο??Ποιος εγγυάται μετά την τριετία τι θα συμβεί, πώς θα είναι η οικονομία , οι μισθοί , το κόστος των καταναλωτικών αγαθών, η ανεργία.Αι στο διάολο , που σκατά είναι το κράτος , που είναι η πουτ… Κοινωνική παροχή που θα εξασφαλίσει στους πολίτες αυτής της χώρας μια ανάσα.Πάρτε τα σπίτια μας λαμόγια και βάλτε τα εκεί που ξέρετε.Να δώ που θα τα πουλήσετε .

 9. Και τι γίνεται με αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
   Δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα .
   
  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανωτέρω δανειοληπτών (νοικοκυριά) δεν είχαν επίγνωση των κινδύνων του δανεισμού σε ξένο νόμισμα, καθώς τα δάνεια αυτά είναι προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνδεδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος ( FXFOREX) ή υπόκεινται σε ειδικούς μηχανισμούς συναλλάγματος.  Τους μηχανισμούς αυτούς, όπως γνωρίζετε, τους ρυθμίζει εν μέρει ο ν. 3371/2005, άρθρο 49 παρ.1, που αφορά στην εκπαίδευση και την επαγγελματική επάρκεια των τραπεζικών υπαλλήλων με σκοπό την ενημέρωση των δανειοληπτών για τους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό επάρκειας τύπου Β1. Αναρωτιέται εύλογα κανείς κατά πόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση το Κράτος μπορεί να επαναπαύεται με τη διασφάλιση των καταναλωτών με απλή χορήγηση πιστοποιητικών σε τραπεζοϋπάλληλους οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από το συμφέρον                   της τράπεζας;
  Η απάντηση δεν έρχεται μόνο από τους δανειολήπτες σχετικά με τη μερική ενημέρωση αλλά και από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) το 2011, που αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών                  δεν έχουν προβεί σε αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου με αποτέλεσμα την αποσάθρωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της Ουγγαρίας ( η οποία αξίζει              να σημειωθεί πως απομείωσε τέτοιου είδους δάνεια ), της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Ελλάδας. 
  Οι τράπεζες παρουσίαζαν τα δάνεια αυτά ως ελκυστικά εξαιτίας του χαμηλού επιτοκίου, της σταθερής ισοτιμίας τα τελευταία χρόνια ( 2005-2006-2007 ) και της προστασίας ( 3-5% ) για 2 με 3 χρόνια. Τις περισσότερες δε φορές η ενημέρωση του δανειολήπτη για τα προγράμματα Προστασία Δανείου και Δόσεων ήτο από ανεπαρκής έως καθόλου.
  Η πολιτική αυτή των τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη χορήγηση δανείων                 σε ελβετικό με μερική ενημέρωση των δανειοληπτών για τους κινδύνους, καθώς είναι δάνεια 20-25 ετών χωρίς αντιστάθμιση συναλλαγματικού κίνδυνου.
  Επίσης στις μεγάλες μεταβολές της ισοτιμίας δεν έκαναν τίποτε, αφού δεν ενημέρωσαν για τους εμφανείς κινδύνους και δεν έκαναν προτάσεις για την προστασία των πελατών τους, οι οποίοι προφανώς δεν είναι θαμώνες της wallstreet αλλά μεροκαματιάρηδες. Έτσι για παράδειγμα για ένα δάνειο 140000 ευρώ ή 224000 CHF το 2007 που η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,6. η δόση ήταν 720 Ε. Σήμερα μετά από 60 δόσεις ( οι οποίες σταθερά αυξάνονται σε αντίθεση με την πτωτική πορεία των μισθών) το άληκτο κεφάλαιο είναι 175000 CHFμε σημερινή ισοτιμία 1,18, δηλαδή 148305 Ε με μηνιαία δόση 920 Ε! Μετά από 60 δόσεις το άληκτο κεφάλαιο αυξήθηκε!!!!! .
  Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας με ψήφισμα αποφάσισε τα στεγαστικά δάνεια                          να αποπληρώνονται κατά 25% περίπου κάτω της ισοτιμίας που αντιστοιχούσε                την ημέρα ψήφισης του νόμου με το σκεπτικό της υπαιτιότητας που βαρύνει                   τις τράπεζες για ανεξέλικτη χορήγηση δανείων σε Ελβετικό νόμισμα. Ανάλογο ήταν                         το σκεπτικό και της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας. Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση  και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες  να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.
   
  Συνοψίζοντας:


  Δεν μιλάμε για επιμήκυνση η περίοδο χάριτος  ( στην οποία μειώνεται η δόση και κερδίζουν οι τράπεζες τους τόκους ). Δεν είναι διαχειρίσιμη η οφειλή του χρέους. Λογικό είναι οι τράπεζες να επωμιστούν και αυτοί ένα βάρος  του χρέους λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών που καθιστά την αποπληρωμή δανείων ανέφικτη.
  α. Δανειολήπτες έχουν χάσει από το εισόδημά το 40%.
  β. Δανειολήπτες που πήραν δάνεια είναι σε ξένο συνάλλαγμα, που ανατιμήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια , όπως το ελβετικό φράγκο, το κούρεμα ή το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,63          είναι   μονόδρομος.
  Οι τράπεζες που χορήγησαν αυτά τα δάνεια στα πλαίσια της επενδυτικής τους φιλοσοφίας, έχουν αγοράσει επενδυτικά προϊόντα  που τους έχουν διασφαλίσει από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.   Με τον τρόπο αυτό κερδοσκοπούν, αφού εμείς αποπληρώνουμε τα δάνεια μας  με την τρέχουσα ισοτιμία, ενώ οι τράπεζες αποδίδουν τα ποσά στην αρχική ισοτιμία στην οποία μας χορήγησαν τα δάνεια άλλως εισπράττουν κέρδη από την αλλαγή της ισοτιμίας.  Δεν είναι τραγικό;
   
     Σύμφωνα με τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας,
  α) η  συναλλαγή των τραπεζών με τους δανειολήπτες, θα έπρεπε να διέπεται από πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και συστηματικής αλληλοενημέρωσης  για όλα τα θέματα που αφορούν την μεταξύ μας σχέση. Η τράπεζα κατά τη διεξαγωγή της συναλλαγής μαζί μας , έπρεπε να επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια και τις απαραίτητες πληροφορίες με σαφήνεια , απλότητα και πληρότητα.
  β)  επίσης στη προβολή τραπεζικών υπηρεσιών – διαφήμισης , μου εμφανίζανε το ελβετικό στεγαστικό δάνειο ως το πιο αξιόπιστο και σίγουρο, ενώ έπρεπε να προσδιορίζετε με σαφήνεια και χωρίς υπερβολές την προτεινόμενη συναλλαγή προβάλλοντας με σαφήνεια τα  χαρακτηριστικά των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών, έτσι ώστε να μην υφίσταται <<εκμετάλλευση>> της άγνοιας εκ μέρους των καταναλωτών .
  γ)  Επίσης δεν γνωρίζω, αν οι υπάλληλοι των τραπεζών είχαν τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται προκειμένου να μας χορηγήσουν  τα εν λόγω δάνεια σε ελβετικά φράγκα, που στην ουσία αποτελούν  σύναψη “ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ” και όχι ακριβώς δανείου (νόμος 3371/2005 άρθρο 49).

 10. Μείνετε στο κυρίως άρθρο και μην πιστεύετε αυτά που μιλούν για 200.000 πλειστηριασμούς. Είναι μπαρούφες.

  Εδώ, σε συγγενικό ου πρόσωπο προσπαθεί επί ένα χρόνο (4 ή 5 άγονοι πλειστηριασμοί) η τράπεζα να διώξει ένα ακίνητο και δεν μπορεί. Θα μπορέσει να διώξει 200.000;

  1. Καλημέρα και ερώτηση: στον τρίτο που κυρήχθηκε άγονος δεν επιστρέφει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη ελεύθερο βαρών;

   1. Δεν ξέρω να σου απαντήσω.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι το ακίνητο ποτέ δεν έφυγε από την κυριότητα του συγγενή. Μου είπε ότι θα το έχανε μόνο αν βρισκόταν αγοραστής.

    Τώρα η τράπεζα τον παρακαλάει να πληρώνει ότι μπορεί με την υπόσχεση να μην προβεί ξανά σε πλειστηριασμό.

    1. Παλιά παλιά είχε τεθεί ένα τέτοιο θέμα από την Άννα. Θα φάω την υπόλοιπη μέρα ψάχνοντας. Πάντως πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

     1. Πρόσεξε όμως:

      Θα μπορούσε να βρεθεί έστω ένας αγοραστής και το ακίνητο να φύγει.

      Αναφέρω το περιστατικό για να τονίσω την πλήρη απαξίωση των ακινήτων καιν την παντελή έλλειψη αγοραστών.

 11. Εχετε παντως στα υποψην σας, οτι για ακινητα ειδικου ενδιαδεροντος, υπάρχει ομαδα ανθρωπων που τα χτυπαει κατοπιν συνενοησεως μεταξυ των εμπλεκομενων. Δεδομενου οτι δουλευα χρονια σε δικηγορικο γραφειο, εχω γινει μαρτυρας απειρων τετοιων περιπτωσεων. Επομενως μην επαναπαυεστε με μόνο οπλο την ελπίδα οτι δεν θα το χτυπήσει κανεις.

  1. Πολύ σωστά το είπες μόνος σου: Ακίνητα ειδικού ενδιαφέροντος

   Τώρα για το μέσο διαμέρισμα, οδός Σαλαμινομάχων, με θέα τα απέναντι μπουγαδόσκοινα, έχω μια αμφιβολία.

 12. Αυτο δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να το αναφέρω. Δεν γνωριζω τι είδους αξίας ακινητο κατέχει όποιος διαβάζει το φορουμ και οπως λέει ο λος μας Κοντα στον νου και η γνωση.

  Αλλωστε ο ιδιος ο ιδιοκτητης πολλές φορές χτυπάει μεσω τριτου το ιδιο ακίνητό του   το οποίο μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα του μεταβιβάζει ο αγοραστής (ο οποιος θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του και θα είναι κάποιος ανθρωπος εμπιστοσυνης.)

    

  1. Φυσικά και έπρεπε να το αναφέρεις. Κάθε πληροφορία που αναφέρεται εδώ, μπορεί να είναι χρήσιμη στον οποιοδήποτε.

    

 13. Ας βοηθησουμε λοιπόν με ιδέες.

  Εχω ακίνητο αξίας τωρινής, 200.000 ευρώ. Χρωστάω  400.000 . Αφήνω να βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, το χτυπάει δικός μου για 100.000 (οι τιμές ειναι παντα μικρότερες), του δινω και 4-5 χιλιαδες για το κόπο του και μετά το μεταβιβαζει στην γυναίκα μου ή τα παιδια μου μεσω συμβολαιων αγοραπωλησιας πλυμένο και καθαρό.

  Ο παραπάνω τρόπος είναι νομιμοφανης, και έχει συμβει πολλές φορές.  Εγω αυτοπροσωπως εχω γινει μαρτυρας τετοιων συμφωνιων. Προσοχη θελει να δοθεί μόνο στα εμπλεκόμενα πρόσωπα ,  στο αν  συμφέρει οικονομικά και φυσικά να διαθέτω τις 100.000 (τις οποίες μάλλον θα εχω εξοικονομήσει βάζοντας στην άκρη τις δόσεις του σπιτιού ωστε να αναγκάσω να βγει σε πλειστηριασμό). Ετσι αγοραζω το σπίτι μου ξανά με έκπτωση τρελή. Υπόψην ότι για αυτήν την δουλειά απαιτείται καλός δικηγόρος, απουσία άλλης περιουσίας και φυσικά η τιμή της εκκίνησης να είναι μικρότερη της αξίας (που συνήθως είναι).

  1. Καθόλου σατανικό. Συνηθισμένο θα έλεγα. Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις μια off shore και να αγοραστεί στο όνομά της.

    1. Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές για να βάλεις για 40 χρόνια ενοικιαστή με “συμβολικό ενοίκιο” πρέπει να κάνεις το ιδιωτικό συμφωνητικό σου σε συμβολαιογράφο καθώς και να αναφέρεται ότι έχεις προεισπράξει τα ενοίκια 40 ετών ώστε να στερήσεις μελλοντικές οικονομικές απολαβές από την τράπεζα.

     1. Σιγουρα πρεπει να γινει με συμβολαιογραφικη πραξη που να γραφει οτι το τιμημα των ενοικιων θα καταβληθει στο τελος της μισθωσης
      [δηλ ποτε] 

  1. dk

   Έχεις απόλυτο δίκιο και καλά έκανες που ανέδειξε το θέμα.

   Ξέρεις, καμιά φορά έχουμε τη λάθος εντύπωση, ότι επειδή ξέρουμε κάτι εμείς, το ξέρουν και οι άλλοι.

    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *