Ισχυρή ήταν η ζήτηση για τα νέα τριετή δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δόθηκαν τελικά δάνεια ύψους 489 δισ. ευρω, στο ανώτερο όριο των προβλέψεων.
Η αντίδραση των αγορών στην μαζική ένεση ρευστότητας ήταν άμεση. Ο FTSEurofirst διεύρυνε τα αρχικά κέρδη στο 1,2%, ενω το ευρώ ενισχύεται στα 1,3169 δολ. Λίγο αργότερα όμως τόσο το νόμισμα όσο και οι αγορές επέστρεψαν στα προ ανακοίνωσης επίπεδα.
Οι προβλέψεις των αναλυτών κυμαίνονταν από 100 έως 550 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για ζήτηση 293 δισ. ευρώ.
Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit είχε προβλέψει πως η ζήτηση για τα δάνεια αυτά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν ισχυρή. «Προβλέπω μαζική ζήτηση από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είμαι πεπεισμένος ότι η ρευστότητα θα πρέπει να στηρίξει την πραγματική οικονομία ώστε να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση», δήλωσε ο κ. Federico Ghizzoni.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία εκτιμάται πως θα είναι σημαντικός. Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, φοβούμενες το στίγμα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών τους.
Ενώ η κρίση κορυφώνεται, όμως, με τις γνωστές εντάσεις στις αγορές ομολόγων και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ανάγκες αναχρηματοδότησης 720 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, η κατάσταση έχει αλλάξει.
Η ΕΚΤ αποφάσισε το πρωτοφανές μέτρο της μακροπρόθεσμης (3ετούς) χρηματοδότησης των τραπεζών, ελπίζοντας ότι θα στηρίξει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και πως οι τράπεζες θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Και οι τράπεζες συρρέουν με μαζική ζήτηση για δάνεια που πρακτικά ισοδυναμούν με “δωρεάν” χρηματοδότηση καθώς τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά.