Στα 200 δις € τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Ένα βήμα πριν το «κραχ»

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελόυν το 98% του συνόλο των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται στα όρια αδυναμίας πληρωμών. Στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αναφέρουν ότι οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις φτάνουν τα 193,2 δισ. ευρώ – χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2011 που έχουν «σκάσει» κι άλλα τόσα που δεν έχουν σφραγιστεί αλλά δεν έχουν αντίκρισμα.

«Τα φορολογικά και εργασιακά μέτρα “εκτέλεσαν” την αγορά», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία των συνεργατών της Συνομοσπονδίας που δείχνουν ότι η αγορά βουλιάζει σε οφειλές που μοιάζει αδύνατον να εξυπηρετηθούν.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα τη νέα μεγάλη έρευνα της εταιρίας «marc», από την οποία προκύπτει ότι η αγορά βρίσκεται στα όρια αδυναμίας πληρωμών. Η έρευνα θα δείξει απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, επιστροφή σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, επιδείνωση προβλέψεων για νέα λουκέτα, διεύρυνση ζημιογόνων αποτελεσμάτων κ.λπ.

«Σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες. Το πακέτο του νέου Μνημονίου μάς πουλά πανάκριβα χρόνο και ελπίδα, ενώ συνεχίζει αμετανόητα με σκληρά μέτρα λιτότητας να μας κρατά σε βαθιά και μακρά ύφεση. Τον κατώτερο μισθό θα τον καθορίζει πλέον η κυβέρνηση και όχι οι κοινωνικοί εταίροι. Οι ανατροπές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημαίνουν το τέλος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων. Τα επίπεδα της μισθολογικής φτώχειας και οι σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά θα εφαρμοστούν άμεσα με κυβερνητική απόφαση. Δυστυχώς, η άποψή μας ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις ισοδυναμούν με καταναλωτική δυνατότητα, τζίρο, επιβίωση των επιχειρήσεων και αντίστοιχα απασχόληση και δημόσια έσοδα δεν έγινε αντιληπτή», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Τα 79 προαπαιτούμενα μέτρα της Τρόικας για την εκταμίευση του νέου δανείου κατατάσσουν τη χώρα μας εργασιακά σε αυτές των ανατολικών χωρών και των Βαλκανίων, φορολογικά στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες του βορρά και κοινωνικά σε αυτές των φτωχών αφρικανικών και ασιατικών χωρών, παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στις οφειλές, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που οφείλονται σε τράπεζες φτάνει στα 135,5 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 15 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 11,5 δισ. είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα προς τον ΟΑΕΕ), 41,1 δισ. ευρώ στην εφορία και 1,5 δισ. ευρώ προς τους οργανισμούς κοινής ωφελείας (εκ των οποίων τα 1,25 δισ. είναι οφειλές προς τη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα προς την ΕΥΔΑΠ).

Το σύνολο των οφειλών αυτών φτάνει τα 193,2 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και ακάλυπτες επιταγές 2,3 δισ. που «έσκασαν» στη διάρκεια του 2011 και άλλα τόσα που είναι επιταγές οι οποίες δεν έχουν σφραγιστεί αλλά οι επιχειρηματίες τις κρατούν στο συρτάρι, χωρίς να μπορούν να τις εισπράξουν.

Πίνακας. Οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

1) Υποχρεώσεις σε τράπεζες ανά κλάδο δραστηριότητας των επιχειρήσεων

(ΤτΕ: Δεκέμβριος 2011)

Ποσά σε δισ. ευρώ
– Γεωργία 2
– Βιομηχανία 23,4
– Εμπόριο 24,7
– Τουρισμός 7,2
– Ναυτιλία 18
– Κατασκευές 10,5
 

– Ηλεκτρισμός, Φωταέριο, Υδρευση

 

5,9
– Μεταφορές πλην Ναυτιλίας 1,9
– Λοιπά 19,4
– Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και

λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

7,1
– Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες

και ατομικές επιχειρήσεις

15,4
 

Σύνολο επιχειρηματικών δανείων/οφειλών των επιχειρήσεων

 

135,5
2) Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΙΚΑ 11,5
3) Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπά

ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.ά.)

3,5
4) Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε

εφορία

41,1
5) Υποχρεώσεις – οφειλές σε ΔΕΗ 1,25 (μέχρι 9/2011)
6) Υποχρεώσεις – οφειλές σε ΕΥΔΑΠ 0,3
Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών: 193,2

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *