Στα ύψη οι φόροι των ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

Η αύξηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το μεγάλο χτύπημα στις τσέπες των φορολογουμένων

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη δεδομένη πλέον αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον Ιούνιο του 2012.

Αλλωστε αυτό προβλέπει το νέο μνημόνιο και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πως οτιδήποτε προβλέπεται και έχει να κάνει με επιβολή νέων φόρων ή μείωση μισθών εφαρμόζεται κανονικά. Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι που δεν προχωρούν ποτέ.

Η αύξηση των τιμών της Εφορίας θα συμπαρασύρει αρκετούς φόρους προς τα επάνω, καθώς με τις αντικειμενικές αξίες συνδέονται αρκετοί φόροι, μεταξύ των οποίων οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που από έκτακτος φόρος έγινε μόνιμος, αλλά και άλλοι φόροι που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Αν ληφθεί υπόψη και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που στόχο έχει να ταυτιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές, οι επιβαρύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διπλάσιες των σημερινών.

Αυτό προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», όπου φαίνεται ότι οι τιμές της Εφορίας σε σύγκριση με τις πραγματικές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές παρά τη «γενναία» πτώση της τιμής των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περί το 40%, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιμούν ότι το κράτος μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του από την τελευταία «δεξαμενή» που έχει απομείνει, αυτήν των ακινήτων.

Πάντως το μεγάλο χτύπημα στις τσέπες των φορολογουμένων θα επέλθει από την αύξηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης. Με τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή κατά 40% τα έσοδα για εφέτος μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς σε πολλές περιοχές η αύξηση στο «χαράτσι» είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στην τιμή ζώνης.

Παράγοντες της κτηματαγοράς δηλώνουν ότι ιδιοκτήτες καινούργιου σπιτιού 100 τ.μ. σε μια περιοχή χαμηλής αντικειμενικής αξίας (κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.) πλήρωσαν πέρυσι 500 ευρώ «χαράτσι». Με την αύξησή της κατά 50% η αντικειμενική θα ανέλθει σε 1.500 ευρώ/τ.μ. Για το ίδιο σπίτι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 625 ευρώ, ενώ αν η τιμή ζώνης ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ, το «χαράτσι» θα εκτιναχθεί στα 750 ευρώ.

tovima.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Στα ύψη οι φόροι των ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών”

  1. Είδα όνειρο πως ο Βενιζέλος ότι κάνει το κάνει για να προστατεύσει το ακίνητο να μην γίνει κινητό… καλά τι βαράτε ένα αστείο είπα να πω και γω να γελάσει το χειλάκι μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *