“Στα σκουπίδια” 7 δισ. ευρώ για αχρησιμοποίητα συστήματα πληροφορικής

Δισ. ευρώ πεταμένα για αχρησιμοποίητα συστήματα πληροφορικής.

Επτά δισ ευρω δαπανήθηκαν από το 1996 έως σήμερα για συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο δημόσιο, εκ των οποίων τα περισσότερα είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, είτε είναι πλέον ξεπερασμένα σύμφωνα με τον υφυπουργό ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η Ελλάδα έχει ξοδέψει από το 1996 περίπου 7 δισ. ευρώ σε έργα και δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά σήμερα κατατάσσεται τελευταία ή προτελευταία χώρα της Ε.Ε. των “27” στους περισσότερους δείκτες που έχει θέσει η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ψηφιακό Θεματολόγιο (Digital Agenta) 2020”.

“Έχουμε ξοδέψει 7-8 δισ. ευρώ στον χώρο αυτό και το αποτέλεσμα είναι όχι να πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης (αλλά) να είμαστε η τελευταία ή η προτελευταία χώρα ανά περίπτωση στην Ευρώπη και όχι μόνο”, είπε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Π. Τζωρτζάκης, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις της χώρας “χαλάνε” αυτόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού συνυπολογίζονται στη διαμόρφωσή του.

“Χρησιμοποιούσαμε πάντα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, παίρναμε εξοπλισμούς, μηχανήματα και πολλές φορές δυστυχώς μένανε στο ράφι ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι επειδή δεν τους βόλευε δεν τα χρησιμοποιούσαν”, τόνισε.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του “Ψηφιακού Θεματολογίου” από την Κομισιόν, η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε 55 επιμέρους δείκτες χρήσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ μόνον σε 12 δείκτες πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο μόνος δε από τους 67 δείκτες που αξιολογεί το «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και ο οποίος βρίσκεται σε καλή θέση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, είναι η κάλυψη ευρυζωνικών συνδέσεων που παρέχεται στο σύνολο του πληθυσμού. Αλλά ακόμη και αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της πολιτείας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε τη Τρίτη ο κ. Τζωρτζάκης “χωρίς πληροφορική, για να μπορέσουμε να κάνουμε διασταύρωση των στοιχείων… είναι αδύνατον να πιάσουμε ποτέ τη φοροδιαφυγή”.
..”Δεν χρειάζεται να κάνουμε αεροφωτογραφίες για να βρούμε τις πισίνες, αν δούμε ότι η κατανάλωση του νερού είναι τεράστια”, ανέφερε.

Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Η Εθνική Στρατηγική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση, επιχειρώντας να μπει ένα τέλος στην κατασπατάληση τνω πόρων από τα ΚΠΣ.
Η διαβούλευση του κειμένου γίνεται στο opengov.gr και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *