Σε κίνδυνο το deal Alpha Eurobank – Θα κάνουν οι Άραβες πίσω;

Βόμβα θα αποτελέσει για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εάν το Κατάρ αποφασίσει να αποχωρήσει από το deal της Alpha με τη Εurobank. Διεθνές πρακτορείο που ασχολειται με τις ανα τον κοσμο συγχωνευσεις υποστηρίζει σε δημοσίευμά του πως πηγές προσκείμενες στο Κατάρ ανέφεραν πως δεν θα ήταν έκπληξη, εάν οι Αραβες έκαναν πίσω και δεν επένδυαν τελικά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κατάρ, αυτό που ενδιαφέρει τους Αραβες είναι η οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων και στην περίπτωση Alpha – Eurobank οι αβεβαιότητες είναι πολλές.

Εξάλλου το πρακτορείο θυμίζει πως οι Καταριανοί δείχνουν απροθυμία για να προχωρήσουν τις επενδύσεις στο λιμάνι του Αστακού και στο Ελληνικό.

Κύκλοι προσκείμενοι στη Eurobank ανέφεραν σε διεθνές μεσο ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως απoχωρήσει από το deal το Κατάρ, λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κρίσης. «Ολα εξαρτώνται από το ύψος του ‘κουρέματος’ που θα επιβληθεί μέσω του προγράμματος PSI. Εάν είναι το haircut είναι πολύ υψηλό το Κατάρ θα μπορούσε να δυσανασχετήσει και τελικά να ακυρώσει τη συμφωνία», τόνισε η συγκεκριμένη πηγή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η συγχώνευση είναι ευπρόσδεκτη από τους υπαλλήλους και από τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τους μετόχους, η οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα στις 24 Οκτωβρίου. Εάν δεν υπάρξει απαρτία, τότε θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση στις 15 Νοεμβρίου.

"Οι αριθμοί δεν βγαίνουν πια", δήλωσε ένας έλληνας τραπεζίτης. Οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικά και εάν το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα φτάσει το 50%, τότε το Κατάρ, δεν θα διστάσει να ακυρώσει τη συμφωνία, εκτίμησε το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Από την πλευρά του έλληνας δικηγόρος που ρωτήθηκε από το μεσο υποστήριξε πως η συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank με στρατηγικό επενδυτή το Κατάρ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει να υλοποιηθεί διότι υπάρχει ο κίνδυνος οι δύο τράπεζες να αποτύχουν στα επόμενα stress tests. «Χωρίς το Κατάρ, είναι πολύ πιθανό ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί να μην περάσει στα επόμενα stress tests,τα οποία θέτουν ως όριο για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 9%» υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως βάσει της ανακοινωθείσας συμφωνίας στα τέλη Αυγούστου, μετά το πλήρες σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, η νέα τράπεζα θα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14%. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής έχει οριστεί σε επτά μετοχές της Eurobank EFG για πέντε νέες μετοχές της Alpha Bank με ονομαστική αξία 1,50 η κάθε μία. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,03 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της στα 5503 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη Eurobank η χρηματιστηριακή της τιμή ανέρχεται στα 0,72 λεπτά και η κεφαλαιοποίηση της διαμορφώνεται στα 395,36 εκατ. ευρώ.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *