Σε απολογία 700 άτομα που φυγάδευσαν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό

Πάνω από 700 άτομα καλεί σε απολογία το ΣΔΟΕ τις επόμενες ημέρες, οι οποίοι φέρονται να έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό μεταξύ 2009-11 πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διάφορες περιπτώσεις, γιατί μπορεί να αποκαλύψουν σκάνδαλα με δημόσιο χρήμα.
 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημερησία", αναμένεται να ανοίξουν και λογαριασμοί πρώην νομαρχών και δημάρχων, που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Το ΣΔΟΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει λάβει 4.000 αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, χιλιάδες πολίτες έβγαλαν έξω μέσω τραπεζικών εμβασμάτων περίπου 80 δισ. ευρώ από το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση μέχρι και σήμερα.
 
Οι 720 που θα κληθούν πρώτοι είναι αυτοί που ανήκουν σε περιπτώσεις, οι οποίες "βγάζουν μάτι".

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία μικρής επαρχιακής πόλης που φαίνεται να έχει βγάλει 50 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν ως 20 άτομα που σήκωσαν από ελληνικές τράπεζες 1 εκατ. ευρώ και τις μετέφεραν στο εξωτερικό, δηλαδή σε Ελβετία, Κύπρο, Μ. Βρετανία κ.α.
 
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και οι περίφημοι 20 άνεργοι – εισπράττουν και επίδομα- που έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό και εξετάζεται αν είναι οι πραγματικοί καταθέτες ή αν πρόκειται για παρένθετα πρόσωπα με τη βοήθεια των οποίων ξεπλένονται κονδύλια.
 
Όσον αφορά τους δημοτικούς άρχοντες, το ΣΔΟΕ έχει δεχτεί καταγγελίες για πρώην δημάρχους και νομάρχες που ξαφνικά έγιναν πλούσιοι και σχεδιάζει να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών για να ελεγχθεί το "πριν" και το "μετά" και να δοθούν και εδώ οι απαραίτητες εξηγήσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σχεδιάζεται είναι όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν έξω, θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν σε αυτά. Η φορολόγηση θα γίνει με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συντελεστές που φτάνουν και στο 45%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *