ΣΤΟ ΣτΕ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η ΓΣΕΕ διεκδικώντας την ακύρωση των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Με εγκύκλιό της προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα τονίζεται πως είναι άμεση η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από…
καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές εργοδοτών, που ήδη σπεύδουν να επωφεληθούν από τη νέα «μνημονιακή» νομοθεσία που επιβλήθηκε με το ν. 4046/2012 (ΦΕΚ Α΄28/14.2.2012), την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6, ΦΕΚ Α΄38/28-2-2012) και την 4601/304 Εγκύκλιο (12-3-2012).

«Αμφισβητούμε τα νέα μέτρα ως αντισυνταγματικά, αντίθετα με Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την ακύρωσή τους. Κυρίως όμως θα τις καταργήσουμε στην πράξη με τη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Όπως αναφέρεται, σκοπός των μέτρων είναι η αποδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Κλαδικών σε πρώτη φάση, και η ενδυνάμωση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας όπου υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνάπτονται, ενώ σε κάθε περίπτωση αποβλέπουν στην επικράτηση τελικά των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας, με απεριόριστο το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και αποδυνάμωση του ρόλου των συνδικάτων.

Ειδικότερα, ως προς τη σύγχυση που έχει προκληθεί από την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας ως προς τη λήξη ή όχι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ΓΣΕΕ επισημαίνει:

«Στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ είτε 24 μήνες και περισσότερο (που «λήγουν» στις 14-2-2013), είτε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μέχρι την 14-2-2012 (που «λήγουν» το αργότερο σε 3 έτη από την έναρξή τους), δηλαδή για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είχαν τεθεί σε ισχύ πριν τις 14-2-2012 παραγνωρίζεται ότι:

Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα (1) έτος, ακόμα κι εάν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.

Αυτές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η διάρκεια των οποίων ορίστηκε άνω του έτους, λύνονται, ως αορίστου χρόνου, μόνο με καταγγελία και, εάν δεν καταγγελθούν, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη που επιβάλλεται, ανεπίτρεπτα, από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Από αυτές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όσες είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου ή του επαγγέλματος που καλύπτουν και όχι μόνο για τα μέλη.

Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα μη μέλη στην εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που επεκτάθηκε, όπως και στη μετενέργεια των όρων της ως όρων της ατομικής τους σύμβασης μέχρι να συναφθεί νέα ΣΣΕ ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης. Τα ως άνω επαναλαμβάνουμε ότι ισχύουν για ΣΣΕ που είχαν συναφθεί πριν την 14-2-2012».

fimotro.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *