Ρίχνει –ξανά– χρήμα στην αγορά η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα που ανακοίνωνε πως σταματά προσωρινά να δέχεται ως εχέγγυα τα ελληνικά ομόλογα (δείτε εδώ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωνε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει σε μια νέα, τη δεύτερη κατά σειρά από τις αρχές Δεκεμβρίου και έως σήμερα, χορήγηση μακροπρόθεσμου δανεισμού (LTRO) προς τις εμπορικές τράπεζες, μια «επιχείρηση» που συνιστά την πιο «επιθετική» κίνηση της κεντρικής τράπεζας καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σίγουρα της πιο «κοντινής» σε απευθείας κοπή χρήματος κίνησης που θα μπορούσε να κάνει η αρμόδια «αρχή» για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Το περίφημο αυτό πρόγραμμα Long-Term Refinancing Operation ή αλλιώς LTRO ΙΙ είναι φυσικό να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτή η πρωτοβουλία της ΕΚΤ θα βελτιώσει περαιτέρω την ρευστότητα των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών.

Στην πρώτη «επιχείρηση LTRO» του περασμένου Δεκεμβρίου, πάνω από 500 τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν 489 δισ. ευρώ σε τριετή δανεισμό με επιτόκιο ανάλογο με το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, περίπου στο 1%.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας με τους μηχανισμούς μακροπρόθεσμης, απεριόριστης, ρευστότητας, είναι αφενός να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τράπεζες που έχουν άμεσα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό και αφετέρου να ενθαρρυνθούν οι πιο υγιείς τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Αυτή τη φορά το LTRO του Φεβρουαρίου θα «μοιράσει» περί τα 470 δισ. ευρώ.

www.protothema.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ρίχνει –ξανά– χρήμα στην αγορά η ΕΚΤ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *