Προβλέψεις για ακόμη 1.000 λουκέτα σε πρατήρια το 2012

Ζοφερές προβλέψεις για νέο γύρο λουκέτων σε πρατήρια έκαναν χθες το βράδυ στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της ΠΟΠΕΚ κ. Χ. Μαυράκη, σήμερα παραμένουν ανοιχτά περί τα 6500 με 6700 πρατήρια όταν προ διετίας τα λειτουργούντα πρατήρια ήταν περίπου 8000. Για το 2012, ο συνδυασμός των στρεβλώσεων στην αγορά, του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους λαθρεμπόρους και τους πειρατές, και φυσικά της μειωμένης κατανάλωσης λόγω υψηλής φορολογίας και μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών,  θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό πρατηρίων που σήμερα λειτουργούν «στο όριο» να κλείσουν. Αυτός ο αριθμός πρατηρίων προσεγγίζει τα χίλια.

Η κατάσταση είναι ήδη δραματική σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως εκείνες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα: στη Β. Ελλάδα τα λουκέτα των πρατηρίων έχουν πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας, το ίδιο και στα νησιά. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη υπάρχουν 50 έως 60 νέα λουκέτα σε πρατήρια που αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα από τις εταιρείες. 

Λαθρεμπόριο
Επιβάλλονται νέα μέτρα που οδηγούν σε άγριες περικοπές των αποδοχών, τη στιγμή που το κράτος χάνει δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο που οργιάζει, τόνισαν χθες οι πρατηριούχοι. Δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό της διαφυγής εσόδων από την παράνομη διακίνηση καυσίμων, που όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ έχει ενταθεί λόγω της κρίσης στον κλάδο το τελευταίο διάστημα.

Μέτρα
Οι πρατηριούχοι ζητούν να υπάρξει μια συνολική παρέμβαση στην αγορά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην αγορά καυσίμων, εάν ληφθούν μέτρα μόνο για έναν από τους κρίκους της διακίνησης και δε γίνουν συνολικές παρεμβάσεις, τότε «το παιχνίδι έχει χαθεί εκ των προτέρων». Βασικό αίτημα της ΠΟΠΕΚ παραμένει η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου (οι περίφημοι δακτύλιοι που ήδη χρησιμοποιούνται έστω και περιορισμένα από ορισμένες εταιρείες στη διακίνηση του θέρμανσης) που όμως θα γίνεται για όλα τα καύσιμα που βγαίνουν από τις αποθήκες των εταιρειών. Όπως τόνισαν χθες οι πρατηριούχοι, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι οι ελλειμματικές παραδόσεις που γίνονται από τους μεταφορείς στα πρατήρια: 3 λίτρα έλλειμμα σε κάθε διαμέρισμα ενός βυτίου που είναι η νόμιμη απόκλιση, σημαίνει 30 λίτρα καυσίμου έλλειμμα σε κάθε παράδοση για ένα πρατήριο. Για τον πρατηριούχο αυτό είναι σήμερα καταστροφή, λένε οι άνθρωποι της ΠΟΠΕΚ. 

Τέλος η ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση του ΥΠΑΝ για ενημέρωση από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας των συναρμόδιων υπουργείων και της ΡΑΕ καθημερινά για τις τιμές πώλησης των καυσίμων αναλυτικά ανά προϊόν και τόπο παράδοσης, μετά από τις εκπτώσεις. Η ΠΟΠΕΚ ωστόσο ζητεί επιπρόσθετα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών όπως γίνεται με τα στοιχεία των τιμών των πρατηρίων.

Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *