Πήραν πίσω τις ευνοϊκές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη!

Μια θετική ρύθμιση είχε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας και πάει…

Μια ευνοϊκή διάταξη είχε το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας αλλά ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης την αποσύρει επικαλούμενος παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

Πρόκειται για το άρθρο 49 που τροποποιούσε -προς θετική για τους οφειλέτες κατεύθυνση- το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εξήγησε ότι αποσύρει την ρύθμιση διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ».

Ο υπουργός επισήμανε ότι το «μπλοκάρισμα» έγινε για διαδικαστικούς λόγους και πως «ευελπιστεί να διευθετηθούν σύντομα» ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Παρά ταύτα σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να προλάβει να επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη και την επόμενη ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί λόγω εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 49 όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία εντάσσονται πλέον στον ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών, καθώς σε αυτά δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διοικητική ρύθμιση των χρεών τους σε μια ενέργεια που επιβλήθηκε, βάσει του αιτιολογικού του νέου σχεδίου νόμου, από τη διαπιστωμένη απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών σε αυτό το σημείο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ως προαιρετική οριζόταν η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση.

Επιπλέον από τα 4 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών παρατεινόταν μεν στα 5 χρόνια, όμως ο χρόνος άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό υποστηριζόταν ότι τερματίζεται η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες.

Ακόμη, δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά είκοσι έως τριάντα πέντε χρόνια.

Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορεί να κατασχεθεί ανέβαινε πλέον στα 1.500 ευρώ ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

daneioliptis.blogspot.com

2 σχόλια σχετικά με το “Πήραν πίσω τις ευνοϊκές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη!”

  1. Είπαμε. Αυτή τη διετία φάνηκε ξεκάθαρα τι ρόλο παίζει το κάθε πρόσωπο, ποιος είναι υπάλληλος ποιανού κλπ κλπ

     

  2. Kαι με το νόμο 3869/10 το ίδιο έιχε γίνει. Περιμέναμε την γνωμοδότηση της ΕΚΤ και μετά κατατέθηκε για ψήφιση. Ας ελπίσουμε πως θα προλάβει να τα περάσει μιά που δέν πρόκειται για νομοσχέδιο αλλα για απλή τροπολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *