ΠΑΣΟΚ: Χάσμα γενεών – Η παλιά φρουρά ψηφισε – Δημοσκόπηση της DATA RC

Τελευταία ενημέρωση την 20 Μαρ 2012 — 13:46

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε την Κυριακή, αποκλειστικά για την «Πελοπόννησο», η DATA RC στις κάλπες της…
Πάτρας, καταγράφοντας σφυγμό ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας.

*Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε αυτό που κατέγραψε ήδη από την προηγούμενη ο γυμνός οφθαλμός του ρεπορτάζ. Στις κάλπες πήγαν κατά κύριο λόγο μέλη ΠΑΣΟΚ της πρώτης του γενιάς, συνοδοιπόροι του Ανδρέα. Οι νέοι ήταν εξαφανισμένοι. Είτε επειδή δεν τους εξέφραζε η όλη διαδικασία είτε επειδή θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους κι άλλο είτε επειδή δεν τους εκφράζει πλέον το ΠΑΣΟΚ εντελώς.

Στις βουλευτικές κάλπες θα διαπιστώσουμε τι ισχύει. Σημειωτέον, τα δύο τρίτα των εκλογέων ήταν άνδρες. Οι κυρίες προτίμησαν άλλες ασχολίες και πάντως δεν τις έχει εμπνεύσει κάποιον πολιτικό έρωτα ο Ευ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στην ακτινογράφηση των διαθέσεων των εκλογέων της Κυριακής, προκύπτουν απαντήσεις ισορροπημένες και φαινομενικά αντιφατικές. Οι «παλιοί» του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να παραδέχονται ότι η χώρα έχει υποστεί καθίζηση, αλλά δεν θέλουν να τη χρεώσουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

*Οι μισοί εκλογείς τάχθηκαν υπέρ του μνημονίου, οι άλλοι μισοί εναντίον. Αυτό εκ πρώτης όψεως δηλώνει διχασμό στη βάση, αλλά ένα πάντρεμα των γνωμών θα μπορούσε να βγάλει την άποψη «πάλι καλά που σωθήκαμε από τα χειρότερα, αλλά πάρτε πίσω και κάτι».

*Ούτε συζήτηση το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Το απορρίπτει το 95%.
* Ο Γ. Παπανδρέου διχάζει, επίσης, τον παραδοσιακό κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η δημογραφική ακτινογράφηση των μελών και φίλων ΠΑΣΟΚ, που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση να εκλέξουν Βενιζέλο με κάλπη, μας παραπέμπει στο πληθυσμιακό κομμάτι που αποκαλείται «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ».

Πολίτες, με άλλα λόγια, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι από μέσης έως μέτριας μόρφωσης.

Ηλικιακά «βλέπουν» στην εποχή που το ΠΑΣΟΚ ιδρυόταν: Το 61,8% βρίσκεται στο κόμμα από τις επικές μέρες του 1980. Γύρω στο 85% των εκλογέων καταλαμβάνουν τον χώρο μέση – μεγάλη ηλικία, ενώ μόλις το 8% ανήκει στις ανθοφόρες ηλικίες από 18 μέχρι 34. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τέτοιους ψηφοφόρους. Σημαίνει είτε ότι δεν διανοήθηκαν να πάνε να ψηφίσουν είτε ότι το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα σφριγηλό, νεανικό και «ερωτεύσιμο» στο παρελθόν, κινδυνεύει να χάσει την επαφή του με τη νεολαία.

Τέλος, η πολύ μεγάλη απουσία γυναικών από την κάλπη προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.

pelop.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΠΑΣΟΚ: Χάσμα γενεών – Η παλιά φρουρά ψηφισε – Δημοσκόπηση της DATA RC”

  1. στην επόμενη ψηφοφορια πάντως, καλό θα ήταν οι κάλπες να στηθούν δίπλα απο νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ για την άμεση διακομιδή, ενώ να υπάρχουν και ειδικοί νοσοκομοί και ιατροί για να αντιμετωπιστούν καρδιακα επεισόδια απο τους ψηφοφορους. Ολα τα χούφταλα πήγαν και ψήφισαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.