Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη δωροδοκίας από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal για την αγορά υποβρυχίων.
Ο συντάκτης του άρθρου Κλάους Οττ, ο οποίος προ ετών είχε βγάλει στη δημοσιότητα και την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Siemens, υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός έλαβε «πολλά χρήματα ως δωροδοκία» και ότι εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, ΗΠΑ ή άλλων διαδρομών και χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα ο Γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε ένα από τα ακίνητα κατοικεί ο πρώην υπουργός.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου δεν αναφέρεται ρητώς στη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου, το οποίο καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για «μίζες» συνολικού ύψους 62 εκατομμυριών ευρώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία στην περίοδο 2000-2007.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην Αθήνα μέσω Ελβετίας, Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων διαδρομών και τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει μάλιστα ότι σε ένα από αυτά τα ακίνητα κατοικεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Το δημοσίευμα συνεχίζει σε πιο σχολιαστικό τόνο: «Είναι πολύ σπάνια μία τόσο σαφής απόφαση, στην οποία ουσιαστικά κατονομάζεται ως αποδέκτης δωροδοκίας κορυφαίος ξένος πολιτικός, και μάλιστα από κράτος-μέλος της Ε.Ε.». Για την εισαγγελία του Μονάχου, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές συνέπειες για τον πρώην υπουργό, αφενός γιατί καλύπτεται από την ασυλία για το επίμαχο χρονικό διάστημα και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα η παραγραφή αδικημάτων που συνδέονται με δωροδοκία γίνεται πιο γρήγορα για τους πολιτικούς απ΄ότι για τους απλούς πολίτες.
«Σε μερικές χώρες είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις δουλειές χωρίς να δωροδοκήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη γερμανική βιομηχανία» υποστηρίζει ο δικαστής Γιόαχιμ Έκερτ.