Ο Δ. Παπαδημητρίου αποκλείει το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τους δανειολήπτες πριν το fund

Ένα ξεκάθαρο «όχι» είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου στη θεσμοθέτηση προτιμησιακού καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τους δανειολήπτες πριν το fund. Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι θα διαπραγματευτεί με την τρόικα την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε την συγκεκριμένη κίνηση ως… βέβαιη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβέρνηση ευνοούσε την εξαγορά των δανείων από τους δανειολήπτες θα ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Τέτοια νομική υποχρέωση δεν υφίσταται, γιατί θα ενθάρρυνε στρατηγικούς κακοπληρωτές εναντίον όσων πραγματικά το χρειάζονται. Αν κάποιος γνωρίζει από πριν ότι υποχρεούται να προτείνει την εξαγορά δανείου αντί ίδιου ποσοστού,  αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον να μην το αποπληρώσει για να επωφεληθεί με την εξαγορά. Έτσι θα δημιουργηθεί μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών», είπε ορθά κοφτά ο υπουργός Οικονομίας, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμενε πάραυτα. Μάλιστα, στη δευτερολογία του ο υπουργός έσπευσε να του πει ότι «μάλλον δεν με ακούσατε κ. Τριανταφυλλίδη»!

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον να ξεχωρίσουν το ένα δάνειο από το άλλο, δηλαδή τα υγιή από τα κόκκινα και μάλιστα όταν ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Παπαδημητρίου του απάντησε ότι επρόκειτο για μονομερή ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης. «Ήταν μονομερής ενέργεια την οποία εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας το ασφυκτικό πλαίσιο επιτροπείας που βρίσκεται η χώρα μας.

Πάντως, ο κ. Παπαδημητρίου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την παράταση της  προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κι αυτό, ωστόσο, δεν εξαρτάται από την βούληση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά από το αν οι εταίροι μας θα το δεχτούν.

www.liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *