Οριστική η αύξηση εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 30 δισ. ευρώ

Έτοιμο να δρομολογήσει την αύξηση των εγγυήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος από 60 σε 90 δισ. ευρώ, εμφανίζεται το Υπ. Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν θα χρειασθεί.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι οριστική και θα υλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση τόσο του “αλμυρού” λογαριασμού της BlackRock όσο και την τελική εκτίμηση για τις “απώλειες” από το “κούρεμα” των ομολόγων.

Άλλωστε μετά τον χαρακτηρισμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως SD (selective default) έχει διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ και η κύρια πηγή ρευστότητας αναφέρεται στην ΤτΕ και τα διαθέσιμα από αυτή κεφάλαια μέσω της εγγυοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έμειναν και εκτός της δεύτερης δόσης δημοπρασιών παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTRO) από την ΕΚΤ, ενώ κατά την πρώτη δόση (Δεκέμβριο) είχαν απορροφήσει περί τα 20 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που θα αυξηθούν από 60 σε 90 δισ. ευρώ επιτρέπουν την συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΤτΕ μέσω του ELA σε όποιο βαθμό και έκταση χρειασθεί στο διάστημα που τα ελληνικά ομόλογα θα παραμένουν εκτός ΕΚΤ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος θα κοινοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποιησής τους ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι… αλμυρός (στο καλό σενάριο θα παραμείνει στα 10 – 11 δισ. ευρώ και στο κακό θα αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ). Κατά την εκτίμηση ανώτατου τραπεζικού αξιωματούχου ο “λογαριασμός” αυτός σε συνδυασμό με το “κούρεμα” θα υποχρεώσει τις διοικήσεις και τους βασικούς μετόχους τους να πάρουν οριστικές αποφάσεις ως προς την “τύχη” των τραπεζών τους!

Τις ίδιες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ανταπόκρισης στο PSI που θα καθορίσει το κατά πόσο και με ποιους όρους (ενεργοποίηση ή όχι των CACs και των CDS) θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του “κουρέματος” και του συνολικού κόστους για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της ΤτΕ η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πάρουν μεν τώρα τον “λογαριασμό”, αλλά θα έχουν χρόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου για να κατασταλάξουν στο πως θα ανταποκριθούν στις ανάγκες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να καταθέσουν τα νέα business plan.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέτει το όριο για την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων πάνω από το 10% προκειμένου να αποφύγουν την κρατική διοίκηση (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα καλύψει το πλειοψηφικό κομμάτι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) οδηγεί –κατά τους τραπεζικούς κύκλους– σε σταδιακή αλλά αναπόφευκτη συρρίκνωση της παρουσίας των παλιών μετόχων.

Όπως υποστηρίζουν, η συμμετοχή σε ποσοστό πάνω από το 10% της ΑΜΚ χωρίς καμία διασφάλιση ότι στα επόμενα τρία χρόνια η τράπεζα δεν θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς καθιστά αποτρεπτική την πρόθεση συμμετοχής των παλιών μετόχων. Προετοιμάζει το έδαφος για την “κρατικοποίηση” και στην συνέχεια πώλησή τους σε ξένες τράπεζες “εάν και εφόσον τέτοιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *