Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ούτε τις υγιείς επιχειρήσεις

Με εξαφάνιση απειλούνται πλέον ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ρευστότητας χρήματος από την αγορά.

 

Αυτή τη φορά, η προειδοποίηση έρχεται από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εξασφαλίσουν πιστώσεις ακόμα και για τους καλύτερους πελάτες τους. Αν δεν γίνει άμεσα μια συντονισμένη παρέμβαση, τότε το επόμενο διάστημα θα δούμε νέο κύμα χρεοκοπιών και «λουκέτων».

Η οικονομική αιμορραγία έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και οι επιχειρήσεις που ηγούνται στους κλάδους τους είναι έτοιμες να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδας, που με υψηλό κόστος και δαπανώντας χρόνο δημιούργησαν, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ αρχίζουν και οι συζητήσεις για συνενώσεις των εταιρειών από ομοειδείς κλάδους προκειμένου να επιβιώσουν.

Περισσότερες από 50 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την ελληνική αγορά την τελευταία 10ετία, εξαιτίας των εγγενών και διαρθρωτικών προβλημάτων, ενώ τώρα προστίθεται και η ύφεση που καθιστά τη γενικότερη κατάσταση δυσχερέστερη.

Η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το 2011 μειώθηκε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 80 δισ. ευρώ και η ομαλότητα διατηρείται αποκλειστικά λόγω της δυναμικής παρέμβασης του ευρωσυστήματος που έχει στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα άνω των 100 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ούτε τις υγιείς επιχειρήσεις”

  1. Άνθρωπος σχετικός με τον τραπεζικό χώρο, μου εξέφρασε σήμερα την άποψη, ότι οι εκτιμήσεις περί κόκκινων δανείων, αναφέρουν 80-85% μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Απλά η μεθοδολογία των ελληνικών τραπεζών, δεν υπολογίζει στα κόκκινα δάνεια ακόμα και αυτά που έχουν πάνω από 12 μήνες να κινηθούν. αυτός είναι ο λόγος, που σε όλα τα ρεπορτάζ εμφανίζονται ποσοστά γύρω στο 15%.

    Η δε Black Rock, ασχολήθηκε δειγματοληπτικά με τα μεγάλα δάνεια. Αν είχε ασχοληθεί και με τα μικρά, θα είχε γίνει της πουτάνας. Θα τους είχε βγάλει όλους φαλιρισμένους.

     

    1. Καλησπέρα.

      begar, ξέρεις ότι οι τράπεζες ΕΙΝΑΙ πτωχευμένες εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα για εμάς τους δανειολήπτες, είναι ότι οι μεγαλομέτοχοί τους προσπαθούν να κρατηθούν στην ηγεσία των πτωχευμένων ιδρυμάτων τους με νύχια και με δόντια, μαθημένοι στην εξουσία και ασυδωσία, στο από δεκαετίες διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο Ελληνικό σύστημα. Οι πολιτικοί με βούληση απουσιάζουν που θα έδιναν τη λύση, η οποία είναι μία και μοναδική. Γενναία ανακεφαλαιοποίηση (κούρεμα) των τραπεζών με διατήρηση μόνο των υγειών ενεργητικών στοιχείων. Έτσι, θα γινόταν ένα γενικό reset και θα ανακουφιζόταν το σύστημα. Τα ποσοστά πρέπει να ισχύουν, το ανέφερα και εγώ χθές, από δικές μου πηγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *