Οι συνεταιριστικές τράπεζες έκαναν αίτημα υπαγωγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ζητά  να ενταχθούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, για το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες, που πλήττουν την οικονομία τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχουν επηρεάσει το σύνολο των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικές είναι οι απώλειες, που έχουν υποστεί και οι ελληνικές τράπεζες. Δεδομένης βέβαια της καίριας σημασίας των τραπεζών στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του συστημικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, ιδρύθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σημειώνεται όμως ότι παρόλο που στον εν λόγω νόμο δεν γίνεται διαχωρισμός των εμπορικών από τις συνεταιριστικές τράπεζες, η υπαγωγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι εφικτή για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, μέλος της οποίας είναι και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με επιστολές της τόσο στον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, καλεί για τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, έτσι ώστε να μπορούν και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το αίτημα, που έχει κατατεθεί, κρίνεται εύλογο, καθώς οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας με τις Εμπορικές Τράπεζες, ενώ δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό τους ή τη διάκρισή τους από τις Εμπορικές Τράπεζες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τις Εμπορικές Τράπεζες και κατά συνέπεια, να συμμετάσχουν, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης άλλωστε αφορούν το σύνολο του πιστωτικού συστήματος και όχι επιλεκτικά μόνο στις Εμπορικές Τράπεζες.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στέκονται όλα τα χρόνια λειτουργίας τους δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, που δραστηριοποιούνται και ενισχύουν την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, με τη συνετή διαχείρισή τους και την πολύ περιορισμένη έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από το PSI, με αποτέλεσμα, τη χρηματοδότηση, που αιτούνται, να εξασφαλίσουν, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να τη διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία των τοπικών οικονομιών και σε έργα ανάπτυξης, ιδιαίτερα, αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπου η ρευστότητα είναι σημαντικά περιορισμένη».

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *