Οι “κακόμοιρες” οι τράπεζες και η αναζήτηση του 10% για να παραμείνουν ιδιωτικές!

Αρχίζουν και διαρρέουν ότι οι ζημίες των τραπεζών από το PSI θα είναι τελικά πάνω από τα 30 δις, ένα ποσό το οποίο θα καλύψει το κράτος και οι Έλληνες πολίτες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει καταθέσει ένα πόρισμα ανά τράπεζα, στο οποίο θα περιλαμβάνει τους τρόπους και το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση της εκάστοτε τράπεζας.

Έτσι, θα πρέπει να απαντήσουν λίγο πριν τις εκλογές, στα τέλη Απριλίου, για το πως θα κάνουν την ανακεφαλαιοποιηση, αφού για να παραμείνουν ιδιωτικές οι διοικήσεις με τα λεφτά των πολιτών, θα πρέπει να βρουν οι ίδιες το 10% των κεφαλαίων είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων είτε με αύξηση κεφαλαίων είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Αυτό προβληματίζει τους τραπεζίτες που πάλεψαν πολυ να κρατήσουν τις τράπεζες τους και να βάλουν στις τσέπες τους δεκάδες δις ευρω χωρίς να κοπιάσουν, αφού πληρώνει ο λαός χωρίς να έχει κανένα λόγο στις αποφάσεις.

Το πρόβλημα των τραπεζιτών είναι ότι για να βρουν αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει από κάπου να τα αναζητήσουν και τον Σεπτέμβριο να έχουν παρουσιάσει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Πως όμως θα βγουν να μαζέψουν χρήματα όλες μαζί και ταυτόχρονα από την ανύπαρκτη διατραπεζική αγορά; Την λύση φαίνεται ότι την έχουν βρει: αυξήσεις κεφαλαίων σε διαφορετικό χρόνο και ποτε πολλές μαζι.

Ήδη, πάντως τους πιέζουν να κάνουν πολύ πιο συντηρητικούς υπολογισμούς για τις ζημιές από το PSI.

Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, οι τράπεζες θα βρεθούν με νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα διάρκειας 11 έως 30 ετών και μεσοσταθμικού επιτοκίου 3,65%, που θα αντιστοιχούν στο 31,5% της αξίας των παλαιών.

Ταυτόχρονα, θα λάβουν και διετή ομόλογα του EFSF, που θα αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.

Τους τραπεζίτες δεν τους προβληματίζει το ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν μικρότερη αξία απο τα παλιά, αφου κατάφεραν να αποζημιωθούν πλήρως. Αυτό το 10% είναι που τους παιδεύει… Αν δεν υπήρχε και αυτό, θα είχαν ξεκινήσει απο τωρα να πανηγυρίζουν. Αλλά δεν γίνεται.. Κάποια λύση θα έχουν βρει με τις κυβερνήσεις…

olympia.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι “κακόμοιρες” οι τράπεζες και η αναζήτηση του 10% για να παραμείνουν ιδιωτικές!”

  1. Στα τσακίδια τα λαμόγια! Γι’ αυτό αρχίσανε ήδη την παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ, ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τιμές των τραπεζών στο ΧΑ θα πάνε στα ύψη! Με απλά λόγια, αγοράστε κορόϊδα τις μετοχές μας για να χρηματοδοτήσετε τις ζημιές μας και να σωθούμε! Ούυυυυυυστ …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *