Ξεπέρασαν τα 3.000.000 ευρώ οι παραβάσεις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Παπαδημούλη, σχετικά με τη διαφθορά, κατέθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, από το ΣΔΟΕ μόνον, οι έλεγχοι του 2011 προσέγγισαν τις 40.000 και οι παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν ξεπέρασαν τα 3.000.000 από περισσότερους από 20.000 παραβάτες.

Επί πλέον αυτών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι διακίνησης, διαπιστώθηκαν κατά την διεξαγωγή τους πάνω από 600.000 παραβάσεις από περισσότερους από 4.000 παραβάτες.

Τέλος, σε 1.500 περίπου ελέγχους επεξεργασίας εντοπίστηκαν άνω των 150.000 παραβάσεων από περισσότερους από 1.000 παραβάτες.

Το εκτιμώμενο ύψος προστίμων από τις ως άνω παραβάσεις ξεπερνάει τα 3,75 δις ΕΥΡΩ.

Οι επιδόσεις αυτές είναι βελτιωμένες συγκριτικά με το 2010. Εξ άλλου, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους, 24 οφειλέτες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν καταβάλλει οφειλές τους προς το δημόσιο ύψους 5.382.000 ΕΥΡΩ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι, οι δράσεις αυτές αυξάνουν τα επίπεδα φορολογικής συμμόρφωσης αφ ενός και καλλιεργούν την φορολογική συνείδηση αφετέρου. Ως απόδειξη, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η «πολιτική» εκστρατεία μη συμμόρφωσης με αιχμή το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν βρήκε ανταπόκριση και η καταβολή του τέλους κινήθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα εισπραξιμότητας λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο κ. Οικονόμου, επισήμανε ότι, με αυτές τις προσπάθειες, έγινε κατορθωτό για το 2ο εξάμηνο του 2011, να σχηματιστεί πρωτογενές πλεόνασμα και να περιοριστεί περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της χρονιάς σε ποσοστό 9,2%, διαψεύδοντας τις καταστροφολογίες για δήθεν «έλλειμμα άνω του 10%», δήθεν «μαύρη τρύπα 4,5 δις €», δήθεν «νέους φόρους», δήθεν «κατάρρευση» των δημόσιων εσόδων και πολλά άλλα.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η διαφθορά αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, κατά πολύ ευρύτερο της φοροδιαφυγής.

Εντοπίζεται συχνά στα όρια της νομιμότητας και, συνεπώς, ο εντοπισμός της, γίνεται επίσης οριακός.

poli-politiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *