Νοικοκυριά “πνιγμένα” σε χρέη

‘Βραχνά’ για χιλιάδες νοικοκυριά αποτελούν τα χρέη προς τις τράπεζες καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2000 άτομα ζήτησαν το 2011 τη συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για να υπαχθούν στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, ενώ ήδη μέσα στους 3 πρώτους μήνες του 2012 περίπου 700 άτομα απευθύνθηκαν για τον ίδιο λόγο στην Ένωση.

Πάντως, καθημερινά αυξάνονται και οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που δικαιώνουν καταναλωτές και πολίτες οι οποίοι αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.

«Ο νόμος 3869/2010 περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι πολύ σημαντικός», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, η οποία χθες πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων μετά από πρόσκληση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, και πρόσθεσε: «Τα δύο αυτά χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος έχουμε πάρα πολλούς πολίτες της Κρήτης που έχουν καταφύγει σε αυτόν και πάρα πολλές αποφάσεις Ειρηνοδικείων της Κρήτης, που δικαιώνουν τις υπερχρεωμένους καταναλωτές και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επομένως, είναι ένα καλό εργαλείο το οποίο μπορούμε όλοι εμείς να κάνουμε χρήση και να ρυθμίσουμε τα χρέη μας ή και να ζητήσουμε διαγραφή».

Η κα Μελάκη υπογράμμισε ότι για να αξιοποιήσει κάποιος τις ευεργετικές διατάξεις του σχετικού νόμου θα πρέπει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, ενώ χαρακτήρισε ‘μονόδρομο’ την υπαγωγή σε αυτόν όλων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Ο νόμος δίνει μια ‘ανάσα’ σε κάθε νοικοκυριό, σε άνεργους και μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει στο Ειρηνοδικείο και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι διαγραφή του χρέους σε ποσοστό 100%», ανέφερε η κα Μελάκη και πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καταναλωτής να προσφύγει είτε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είτε σε κάποιο δικηγόρο και να ζητήσει βοήθεια για τη ρύθμιση των οφειλών του.

«Στη ρύθμιση -όπως διευκρίνισε η κα Μελάκη συνεχίζοντας- μπαίνουν όλα τα δάνεια και όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δεν μπαίνουν οι άνθρωποι που έχουν εμπορική ιδιότητα δηλαδή είναι μέλη ομορρύθμων ή ετερορρύθμων εταιρειών. Επίσης, μπαίνουν όλα τα χρέη ανεξάρτητα του ύψους τους και επομένως όλοι εμείς που νιώθουμε αδυναμία μπορούμε να μπούμε σε αυτό τον νόμο και να κάνουμε χρήση των διατάξεών του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, Γιάννης Ζερβός, ανέφερε ότι η Ένωση διοργάνωσε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση καθώς αρκετοί αστυνομικοί, έπειτα από τις οριζόντιες περικοπές που φτάνουν έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο αναζητώντας λύση στο πρόβλημά τους.

ΠΗΓΗ:¨ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

16 σχόλια σχετικά με το “Νοικοκυριά “πνιγμένα” σε χρέη”

 1. Πότε θα ξυπνήσουμε Θεέ μου;

  Όταν ένας δανειολήπτης χρωστάει και δεν πληρώνει στην τράπεζα, ο δανεολήπτης έχει σοβαρό πρόβλημα και βρίσκεται σε απόγνωση.

  Όταν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες χρωστάνε και δεν πληρώνουν στην τράπεζα, τότε η τράπεζα έχει σοβαρό πρόβλημα και βρίσκεται σε απόγνωση.

  Αμάν, πότε θα το καταλάβουμε;

 2. Εεεεεεετσι !!!
  Βλέπεις όμως ότι ακόμα και σε κοινότητες υπερχρεωμένων , υπάρχουν άνθρωποι με ενοχικά σύνδρομα ;
  Εμένα ο παπάρας ο πεθερός μου (κατα τα άλλα τον αγαπώ , ειναι οκ)έσπευσε να πληρώσει το χαράτσι και άκουσον άκουσον είναι και κουκουές ! Νιώθει ακόμα και αυτός ενοχές οταν δεν πληρώνει λωποδύτες Η μπορεί και φόβο δεν το δένω…..
   

 3. οταν ο πεθερός σου αγαπητέ, ανοίγει τηλεόραση και ακούει στα πλαίσια πλύσης εγκεφαλου που του γίνεται περί κατασχέσεων, φυλακισης, αστέγων, κόψιμο ρεύματος, πείνας κλπ και όταν αλλάζει κανάλι πέφτει σε προβοκατόρικα ΄νέα τύπου, να βοηθήσουμε όλοι να σωθεί η ελλάδα, έρχονται καλύτερες ημέρες, υπάρχουν θετικά μηνυματα και άλλες ιστορίες για αγρίους, και ο βελουχιώτης να ήταν πάλι θα έτρεχε να το πληρώσει. Η προπαγάνδα είναι πάντα ύπουλη, πάντα υποσυνειδητη και λειτουργεί άψογα ειδικά σε άτομα κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας. Ο φόβος, παγώνει την λογική και ακυρώνει εντεχνα όποια ψήγματα αντίστασης έχει ο άνθρωπος. Θλιβερό, αλλά αληθινό….

  1. Σε βλέπω DK . Συμφωνω .
    
   Ειμαι άσχετος με στρατιωτικά θέματα αλλά πιστευω και εγώ , οτι τα μέσα προπαγάνδας τους είναι πιό ισχυρά και από πυρηνικές κεφαλές.
   Φοβος +τρόμος +παραπληροφόρηση παραλύει νου και σώμα . Ναι.

  2. Ακριβώς. Μιλώντας με ηλικιωμένους διαπίστωσα τα εξής:

   1. Θεωρούν ότι αν σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, θα καταργηθούν οι εκλογές, όπως στο σοβιετικό μοντέλο.

   2. Θεωρούν ως ταραχοποιούς και αλήτες, γενικά, αυτούς που διαδηλώνουν και συγκρούονται με την αστυνομία.

   3. Θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να χρεώνεται, με οποιοδήποτε κόστος, αρκεί να είναι εξασφαλισμένη η σύνταξή τους, έστω και κουτσουρεμένη. Εδώ τους δίνω ένα δίκιο, διότι σε μια εντελώς χρεοκοπημένη χώρα, ένα 75χρονος απλά θα πεθάνει από ασιτία.

   4. Όλη η πληροφόρησή τους προέρχεται από την τηλεόραση, οπότε καταλαβαίνεται την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται.

   Και άλλα πολλά, αλλά φτάνει μέχρι στιγμής.

 4. Θα μου επιτρέψετε να το πάω ένα βήμα λίγο πιο πέρα. Πως αντιπαλεύεται η αήθης προπαγάνδα? Η απάντηση κρύβεται στο ερώτημα ποιόν ΔΕΝ αγγίζει η προπαγάνδα. Αυτόν που έχει γνώση, και κριτική σκέψη. Αυτόν που δεν επηρρεάζουν τα κρυφά μηνυματα, αυτόν που δεν στέκεται στην εικόνα, αυτόν που αντιλαμβάνεται γεγονότα πράγματα και καταστάσεις στην πραγματική τους διάσταση και έχει την γνώση και την ικανότητα να διαμορφώνει δική του άποψη με γνώμονα τις ρεαλιστικές γνώσεις.  Πως αποκτιούνται αυτά? Με παιδεία. Πως αποκτάς παιδεία (όχι με την στενή ερμηνεία του όρου)? Πρωτοβάθμια απο το σπίτι και τους οικείους σου. Δευτεροβάθμια απο το σχολείο και τις πηγές ενημέρωσης που επιλέγει ο καθένας, όποιες κι αν είναι αυτές (θα εκπλαγεί κάποιος αν μάθει ότι τα κλασικά ΜΜΕ δεν αποτελούν μοναδικό τρόπο πληροφόρησης).  Αρα που καταλήγουμε? Σωστοί ενημερώμενοι άνθρωποι, παράγουν ανάλογους αντικειμενικούς ανθρώπους μη επηρρεαζόμενους. Πόσους τέτοιους διαθέτει η Ελλάδα? κατά την γνώμη μου λίγους.  Ερχομαι στο θέμα σχολική παιδεία-πληροφόρηση. Στα σχολεία δημιουργούνται τα αρχικά συνειδητά  πρότυπα. Ποιά θα είναι άραγε αυτά, όταν (αληθινό περιστατικό) ο δάσκαλος απειλεί τους μαθητές “διαβάστε για να μην καταντησεται – η επιλογή ρήματος δεν είναι τυχαία-  οδοκαθαριστές. Οχι τοκογλύφοι ή  εμποροι ναρκωτικών πχ,   αλλά οδοκαθαριστές. Τι συμπεραινει ο μαθητής και μελλοντικός ψηφοφόρος/πολίτης? Τι στάνταρ θα αναπτύξει για τα επαγγελματα ή για τις κοινωνικές θέσεις που απορρέουν απο αυτά? Στο μυαλό του άθελα του δημιουργεί(ται) λανθανουσα  αντίληψη και θέτει στόχους κενούς και -θα τολμήσω να πω- επικίνδυνους για την κοινωνική δομή. Αρα? απλά όταν ενηλικιωθεί, η εικόνα που θα έχει θα είναι μια ρηχή αντιμετωπιση των πραγματων , με καταναλωτικούς  και όχι ουσιαστικούς στόχους και εμμονές για ανέλκηση χωρίς ουσία. Αυτό ήταν ένα απλό παράδειγμα παρουσίασης προπαγάνδας που καλλιεργείται  με στόχο την δημουργία καταναλωτη , κάτι το οποίο έχει υπερβολικά πολλές προεκτάσεις (οι τράπεζες είναι μια απο αυτές).

  Επιπροσθέτως να αναφέρω οτι ο γκαιμπελισμός  δεν είναι απλή τεχνική, αλλά τέχνη. Αυτό έγκειται στο ότι ο προπαγανδιστής, δεν σου δίνει έτοιμη τροφή, αλλά οδηγει τον τροπο σκέψης σου, κάνωντας σε να πιστεύεις ότι τα συμπερασματα στα οποία οδηγήθηκες είναι δικά σου αποκτήματα και όχι προιόν πλάνης που σου  δημιούργεισαι ο ίδιος με τους  τρόπους του, οι οποίοι βέβαια είναι πολλοί και διάφοροι για όλα τα γούστα , ολες τις ηλικίες με εξέχοντα αυτόν του φόβου. Ο φόβος είναι το καλύτερο εργαλείο του. Φόβος για τον -αόρατο- εχθρό. Φόβος για τα παιδιά σου. Φόβο για την ανεργία. Για την πείνα. Για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για οικονομική κατάρρευση. Ενας καλός προπαγανδιστής μπαίνει στο μυαλό σου και φυτεύει σκέψεις. Δημιουργεί -και αυτό είναι το μεγάλο του κατόρθωμα- ανασφάλεια. Ο ανασφαλής άνθρωπος εύκολα γίνεται υποχείριο. Ανάγεται σε μαριονέτα και το πιο καταπληκτικό όλων είναι ότι ποτέ  δεν του δημιουργείται ο προβληματισμός για να αμφισβητήσει τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ.  Μα αν προοδευσε ο άνθρωπος , οφείλεται ακριβώς σε αυτό! Στην αμφισβήτηση. Αρα πως περιμένουμε απο κάποιον που ουτε καν του περνά απο το μυαλό η σκέψη ότι ίσως   υπάρχει κι άλλος τρόπος απο αυτόν που γνωρίζει, κι άλλα μονοπάτια, κι άλλες λύσεις, κι άλλες μορφές αντίδρασης, να στραφεί αλλού , να σκεφτεί, να ψάξει και εν τέλει να εναντιωθεί και να διεκδικήσει? Απλά. Δεν το περιμένουμε.

  Αυτά εν ολίγοις πράττει η πλύση εγκεφάλου και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι τουλάχιστον τα παιδιά μας, να τα μάθουμε να απαντούν στην ερώτηση όταν τους δείχνουμε ένα ποτήρι τι είναι αυτό, να μας λένε μπορεί να είναι ένα ποτήρι, αλλά κάλλιστα μπορεί να είναι και ένα επεξεργασμένο κομμάτι γυαλιού.

  Συγγνώμη για την….. χοντροκομένη ανάλυση και για το ευμεγέθες κείμενο μου , διαστάσεων Παγκάλου.   

  1. dk

   Το σχόλιό σου είναι πολύ καλό. Βάλτου ια αρχή και τέλος, γιατί θέλω να το βάλω πρωτοσέλιδο, στα άρθρα μελών.

    

 5. ευχαριστώ, αλλά μπαρδόν, δεν καταλαβα,  τι να του βάλω? εισαγωγή και επίλογο? Για πρόλογο λοιπόν βάζω τον Μπόμπολα και επίλογο την Τρέμη αγκαζε με τον Καψή.

  1. Έτσι όπως είναι, για κάποιον που θα το διαβάσει σκέτο, χωρίς να έχει δει τη συζήτηση που προηγήθηκε , δεν βγαίνει άκρη.

   Βάλε μια εισαγωγή και έναν επίλογο, αν δεν βαριέσαι. Και ένας τίτλος, δεν θα με χαλούσε.

   Άντε ρε τεμπέλη, κουνήσου, είναι καλό για άρθρο.

    

 6. Η τηλεόραση αναμένη και εσείς κάθεστε μετά απο μια κοπιώδη ημέρα, γεμάτη άγχος και τρέξιμο να δειτε το δελτίο ειδήσεων για να ενημερωθείτε. Οι δουλειές δεν πάνε καλά. Τα δάνεια τρέχουν, τα παιδιά σας συνεχώς σας ζητούν να τους αγοράσετε,  ότι μπουρδα είδαν στις διαφημίσεις (πόσο παρασύρονται διάολε απο το χαζοκούτι! Μα να μην σας μοιάσουν καθόλου?), ενώ η σύζυγος ζήτησε ξανά να μιλήσετε για την περίπτωση του να πάρετε κι άλλο καταναλωτικό δάνειο για να μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες σας. Οι τράπεζες κάνουν τώρα καλές προσφορές (το είδατε και διαφήμιση στην εφημερίδα) και μπορείτε να επιτύχετε διακονονισμό του παλιού στεγαστικού που είχατε πάρει πριν 3 χρόνια…. Ενας οικονομολόγος που ήταν καλεσμένος εχτές σε ένα πανελ, αυτο τουλάχιστον ισχυρίστηκε. ¨Τρέξτε στην Τράπεζα για διακανονισμό. Σας συμφέρει” έλεγε. Επιστημονας είναι ο άνθρωπος … κάτι παραπάνω θα ξέρει, και για να τον καλούν στα κανάλια πάει να πει ότι είναι αξιόπιστος.  Μάλλον θα πάτε αύριο μέχρι την Τράπεζα να το κανονίσετε. Οι ειδήσεις άλλωστε είπαν εχθές ότι όταν λάβουν τα χρήματα απο το πακέτο διάσωσης θα αρχίζουν να δίνουν δάνεια. Πως το είπε η Τρέμη? Θα γίνει επανεκίνηση της οικονομίας. Αυτά είναι καλά νέα. Και ο Καψής είπε ότι οι δημοσκοπησεις δείχνουν μάλλον ότι προκύπτει  ισχυρη κυβέρνηση  μετά τις εκλογές, άρα όλα αρχίζουν να πάνε καλύτερα.  Αμ ο πρωθυπουργός? σήμερα έκανε δηλώσεις, ότι μέρος του δανείου θα πάει στην ανάπτυξη και στην στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Το άκουσες με τα ίδια σου τα αυτιά στο ραδιοφωνο! Κοτζαμ πρωθυπουργός -αν μη τι άλλο-  γνωρίζει καλύτερα απο όλους.

  Και έτσι με κριτηριο και γνώμονα του τι είπε η τηλεόραση ή τι εγραψε στην εφημερίδα ο ταδε δημοσιογραφος, χωρίς φιλτράρισμα, θα πάρετε κι άλλο δάνειο. Θα αυξήσετε κι άλλο το χρέος σας. Θα   οδηγήθειτε ξανά στην Τράπεζα και θα 2πλασιάσετε τις δόσεις. Γιατί? Μα το ειπαν στην τηλεόραση!!! Και ΤΙ ακριβώς είναι η τηλεόραση? Μήπως μια κατασκευάστρια άποψης , πεποίθησης, τάσης, ακόμα και ηθικής? Μήπως έχει συμφέρον στο να δημιουργει όπως αυτή θέλει την κοινή γνώμη?  Τα πράγματα που συνήθως έχουν τεράστια δύναμη, είναι τα πιο ύπουλα και εσωστρεφή, κι αυτό γίνεται, διότι, επειδή δεν γνωρίζεις την δύναμή τους , δεν τα αντιμετωπίζεις, δεν τα παλεύεις, δεν τα  αμφισβητείς. Ούτε καν τα υποψιάζεσαι! Είμαι μέρος της ζωής σου, της καθημερινότητάς σου. Δεν τους δίνεις σημασία. Απλά υπάρχουν , όπως υπάρχει και το ψυγείο στην κουζίνα ή ο νιπτήρας στο μπάνιο. Δεν σου περνά ούτε στιγμή απο το μυαλό ότι ίσως -λέω ίσως- σε ελέγχουν και δεν τα ελέγχεις. 

  Πως φτάνει κάποιος στο σημείο να μην είναι αυτόβουλος και να προχωρά κατόπιν επηρρεασμού σε πράξεις χωρίς σκέψη και ατομική κρίση? Ευκολη απάντηση. Εχει πέσει θύμα προπαγάνδας ή κοινώς, πλύσης εγκεφάλου. Εχει αναιρεθεί η ικανότητα επιλογής και προσωπικής γνώμης και τις αποφάσεις τις λαμβάνει ή μάλλον του τις επιβάλλει άλλος αφού έχει φροντίσει πρώτα να δημιουργησει το πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα ¨κεντήσει¨.

  Αυτό για εισαγωγή. Χε Χε την προσάρμοσα σύμφωνα με τις επιταγές των ημερών μας και του φόρουμ . Γράφω τώρα και τον επίλογο, μοντάρισμα και έτοιμο.  
   

  Το δελτίο  

 7. Η τεχνη της προπαγάνδας και η εφαρμογή της στην Ελλάδα (ή πως θα πουλήσετε άμμο σε κάτοικο της Σαχάρας)

  Κατόπιν των παραπάνω,  νομίζω οτι είναι επιτακτική ανάγκη των ημερών μας, τώρα περισσότερο απο ποτέ , το φιλτράρισμα, η γνώση, η διασταύρωση των πληροφοριών (ακόμα και αν κατηγορηθούμε για καχύποπτοι) , η αμφιβολία, α άποψη και η αμφισβήτηση. Εν ανάγκη, ας παρθούν ριζοσπαστικές λύσεις μια φορά στην κατοικία σας! Υπάρχουν κι αλλού μερη για να στρωθούν τα σεμεδάκια σας, ενω ειδικοί χώροι, έχουν δημιουργηθεί  για ανακύκλωση συσκευών!

  Ο τιτλος και ο επίλογος. Τα κατάφερα? Τι κερδίζω? εγχρωμη τν?   

  1. Μαντολάτο αμυγδάλου.

   Ρε με μπέρδεψες.

   Ρίξτο όλο, όπως θέλεις να φαίνεται σε ένα αρχείο και στείλτο μου με email

   .

 8. απο εδώ που βρισκομαι δεν μπορώ να στειλω e-mail. Αρα επιβαρύνεσαι να το πάρεις, φτιάξεις, σουλουπώσεις, του αλλάξεις τα πετρελαια και ποστάρεις.  Με άλλα λόγια, σου παραχωρω δημοσίως τα πνευματικά δικαώματα. Αντε βρε! Καλοφάγωτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *