Να γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει με στάση πληρωμών στις επόμενες εβδομάδες

Τα δημόσια ταμεία διαθέτουν σήμερα μόλις 600 εκατ. ευρώ τα οποία δεν αρκούν παρά για να καλύψουν το 1/3 των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις τον Νοέμβριο, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του το XrimaNews.gr για τις λήξεις ελληνικών ομολόγων, λήγουν ομόλογα ύψους μεγαλύτερου των 10 δις ευρώ, για τα οποία φυσικά δεν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν.

 Στο Γενικό Λογιστήριο ελπίζουν σε είσπραξη 5 δις ευρώ φόρων μέσα στο Νοέμβριο, δηλαδή 800 εκ. ευρώ περισσότερων σε σχέση με τον Οκτώβριο (πώς ακριβώς θα γίνει αυτό που έχουν παγώσει τα πάντα;) ειδάλλως δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή δανειστών και μισθών. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η είσπραξη φόρων και εκτάκτων εισφορών.

Προκειμένου να κλείσουν μερικές τρύπες η Ελλάδα θα προχωρήσει την Τρίτη σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με στόχο την άντληση έως 1,9 δις ευρώ. Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα για έξι μήνες είναι το υψηλότερο αντίστοιχο στον κόσμο και ανέρχεται στο 4,86% (με βάση την τελευταία παρόμοια δημοπρασία).

Σύμφωνα με αποκλειστικότητα του XrimaNews.gr παρά τη 'στήριξη' από την Τρόικα η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται το 50% των κεφαλαίων που χρειάζεται από τις αγορές, με καταστροφικά επιτόκια.

Έτσι την Τρίτη θα επιχειρήσει να δανειστεί μεταξύ 1 και 2 δις ευρώ καταβάλλοντας περισσότερο επιτόκιο απ' ότι οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου για να δανειστούν για 10 ή και περισσότερα χρόνια.

Δυστυχώς αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, αρκετά διαφορετική απ' ότι την περιέγραφαν πριν 1,5 χρόνο η κυβέρνηση και η Τρόικα. Άντε να δούμε πού θα είμαστε σε 1,5 χρόνο από τώρα.

XrimaNews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *