Νέα “βόμβα” της Ευρωζώνης η Ισπανία

Του Δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

Με 4,75 εκατομμύρια ανέργους, χρέος σε υψηλό 22 ετών και αναθεωρημένο έλλειμμα η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομίας.

Οι αγορές ανησυχούν για τα στοιχεία που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Μαδρίτη, καθώς εκφράζονται ανοιχτά οι φόβοι ότι δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει του δημοσιονομικούς της στόχους.

Το κόστος δανεισμού αυξάνει συνεχώς, ενώ η τελευταία δημοπρασία έδειξε ότι οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στα Ισπανικά ομόλογα.

Σε υψηλό 22 ετών το χρέος

Το χρέος της Ισπανίας έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 11 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε 12 μήνες. Φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 78,5% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.

Οι υποχρεώσεις της Ισπανίας για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 37 δις ευρώ, σχεδόν 11 δις λιγότερα από τις περσινές της δανειακές ανάγκες που άγγιζαν τα 48,2 δις ευρώ.

Για φέτος η Μαδρίτη έχει πραγματοποιήσει κάτι λιγότερο από τις μισές ομολογιακές της εκδόσεις, που θα τις επιτρέψουν να καλύψουν τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, οι αγορές προβληματίζονται από τη νέα άνοδο στην απόδοση των 10 ετών ομολόγων της χώρας, που πλέον διαμορφώνεται στην περιοχή του 5,5%, μετά την σημερινή έκδοση ομολόγων, από την οποία άντλησε 2,59 δις ευρώ, μακριά από τον ανώτατο στόχο των 3,5 δις ευρώ.

Νέος στόχος για το έλλειμμα

Το Ισπανικό έλλειμμα αποτελεί έναν ακόμα λόγο ανησυχίας. Η Μαδρίτη μετά την μονομερή της απόφαση να βάλει τον πήχη για το έλλειμμα σε πιο προσιτά επίπεδα, συνάντησε την αντίδραση των Βρυξελλών. Έτσι, υπήρξε μεταξύ τους συμφωνία για νέο στόχο του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,5% που ήταν πέρυσι.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ύψους 27 δις ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε η αύξηση του χρέους δεν πρόκειται να ανακοπεί, αφού η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα κόβει και δαπάνες.

Οι ανησυχίες

Οι αγορές εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει τελικά, να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εν μέσω πανευρωπαϊκής ύφεσης.

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή έκθεση της S&P, σύμφωνα με την οποία Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία θα βιώσουν πραγματική ύφεση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλείται να καθησυχάσει τις αγορές που δείχνουν σημάδια απαισιοδοξίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν την περασμένη εβδομάδα, ότι πλέον η κατάσταση στην Ισπανία «είναι πολύ δύσκολη».

Οι αγορές ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες, καθώς ακολουθεί τετραήμερο αργίας για τα χρηματιστήρια. Την Παρασκευή έως και την Μ. Δευτέρα οι αγορές θα είναι κλειστές λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Να θυμίσουμε ότι το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε την ενίσχυση της δύναμης πυρός της Ευρωζώνης στα 800 δις ευρώ, χτίζοντας ένα τείχος προστασίας ενάντια στην κρίση.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Με τις ανησυχίες γύρω από την ισπανική οικονομία, χτίζεται ένα τείχος προστασίας προς την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα εξίσου ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς η χώρα μας δεν μένει πλέον «ξεκρέμαστη» στην Ευρωζώνη.

Η όποια συνολική λύση βρεθεί για την κρίση χρέους, θα περιλαμβάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ισπανία και την Πορτογαλία.

olympia.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Νέα “βόμβα” της Ευρωζώνης η Ισπανία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *